Binance review – Betrouwbaar om cryptocurrency te kopen?

Is Binance betrouwbaar om cryptocurrency te kopen? Lees onze Binance review en ontdek of dit de bitcoin en cryptocurrency exchange voor jou is.

Je kunt je genoeg vragen stellen over het Binance platform. Vandaar deze review, waarin we trachten de voornaamste vragen te beantwoorden. Binance is inderdaad een van de belangrijkste crypto exchanges ter wereld. Het is dan ook meer dan een handelsplatform; met zijn eigen blockchain en interne cryptomunt (BNB, de Binance Coin) is het eerder een waar crypto eco-systeem geworden! Het platform is sneller gegroeid dan de meeste cryptoplatforms. Toch volstaat het eigenlijk voor veel Nederlanders om de oplossing voor hun crypto trading dichter bij huis te zoeken.

Waarom is Binance zo populair?

Binance is een relatief nieuw crypto-to-crypto handelsplatform. Het platform is pas sinds juli 2017 actief, maar is exponentieel gegroeid na de lancering. Aan razendsnel tempo werd een uitstekend werkende cryptobeurs opgezet. Niet enkel is de handelsomgeving ontzettend efficiënt, het hele platform valt in het Nederlands te raadplegen, de transacties worden supersnel verwerkt én die zijn op de koop toe nog erg goedkoop ook. Per seconde kan Binance 1,4 miljoen transacties verwerken, en dat in ruil voor een handelscommissie van slechts 0,1%!

Dat dat verkoopt, is dan ook geen wonder. De crypto-handelsvolumes zijn razendsnel gegroeid dankzij groothandelaren uit heel Azië, met name Korea, China en Japan. Daarnaast kiezen steeds meer Europese handelaren voor Binance sinds de lacering van Binance Jersey. Dit is een aparte onderneming die het makkelijk maakt om via SEPA-betaling euro’s te storten op je handelsrekening.

Meer en meer handelaars wereldwijd maken nu de keuze voor het day traden van cryptocurrency op Binance. Maar waarom maken ze die keuze?

Een van de voornaamste redenen voor deze keuze heeft te maken met de substantiële handelsvolumes in veel verschillende cryptoparen. Binance biedt je de toegang tot meer dan 150 verschillende crypto assets. De grote volumes (het aantal handelstransacties per tijdseenheid) en de gigantische liquiditeit zorgen ervoor dat je voordelig kunt aankopen en verkopen op basis van technische analyses.

Met name in de volgende paren kun je uitstekend handelen op het Binance platform: NEO/BTC, GAS/BTC, ETH/BTC, EOS/BTC, en BNB/BTC. BNB is de wisselkoers van de Binance Coin – een andere belangrijke reden voor veel day traders om gebruik te maken van dit specifieke handelsplatform. Met een dagelijks handelsvolume van meer dan een miljard USD (Amerikaanse dolalrs) aan crypto’s is Binance nu het grootste trading platform ter wereld. Die enorme liquiditeit is voor veel handelaars dan ook doorslaggevend in hun keuze voor het platform.

Wat is BNB (Binance Coin) en wat kun je ermee?

BNB is de cryptomunt van Binance zelf. Wie op Binance gaat traden, kan die token gebruiken om handelscommissies af te rekenen. In ruil daarvoor krijgen ze wel 50% korting op cet commissies. Wie regelmatig posities bijstelt en grote orders verwerkt met het day traden (dergelijke traders worden ook wel walvissen, of whales, genoemd) kan hiervan profiteren. Deze ‘walvissen’ kopen massaal BNB tokens (Binance Coins) op om hiermee de kosten van de handelscommissies te dekken. Sinds deze token werd geïntroduceerd heeft Binance heel wat daghandelaars aangetokken. Binance heeft namelijk een vernuftige strategie om deze tokens kwartaalgewijs te burnen.

Elk kwartaal gebruikt Binance 20% van zijn winst om de Binance Coins op te kopen en worden de tokens geburnd tot er nog maar 100 miljoen exemplaren overblijven. Zo creëert Binance een kunstmatige schaarste, waardoor de waarde van de Binance Coin enorm stijgt wanneer de vraag en het gebruik ervan toeneemt. Bovendien kun je ook met de Binance Coin handelen. Zo kan Binance de volumes en de verhouding tussen vraag en aanbod drastisch doen stijgen.

De BNB tokens werden gebaseerd op het ERC20 protocol van Ethereum. Het betreft dus een token, en geen cryptomunt, met een eigen blokketen. Tijdens de ICO van Binance konden handelaars de BNB tokens uitgeven voor de prijs van $0,1553 per stuk. De maximale hoeveelheid bedroeg 200 miljoen tokens. Die strategie heeft vruchten geworpen. In de loop van 2017 is de Binance Coin in waarde geëxplodeerd, waardoor die nu in de coinmarketcap top 10 staat wat marktkapitalisatie betreft. Bovendien maakt de Binance Coin de exchange meer liquide, wat weer meer investeerders trekt.

Is Binance een veilig platform?

Binance is misschien een nog relatief jonge crypto exchange, er wordt wel voortdurend gewerkt aan het waarborgen van de veiligheid van het platform en zijn gebruikers. Zo heeft Binance onder meer een AI-systeem op poten gezet dat alle transacties controleert op hacks van de gebruikersaccounts, en de daarbij horende onzuivere activiteiten.  

Dit systeem kan bijvoorbeeld verdachte SIM swaps in combinatie met een 2FA- en een email hack van een klant opsporen, en vervolgens de opname blokkeren. Daarvoor is er echter geen garantie, en er wordt verondersteld dat de gebruikers alle veiligheidsmaatregelen instellen die Binance aanbiedt voor de handelsrekeningen.

Desalniettemin gebruik je Binance beter niet als spaarrekening voor cryptovaluta. Coins die niet worden gebruikt om te verhandelen parkeer je beter zo snel mogelijk op een hardware wallet.

Om de veiligheid te garanderen, en het gebruik van de hardware wallets aan te moedigen, werkt Binance aan een uitermate veilig, gedecentraliseerd exchange platform: de Binance DEX. Met deze oplossing wordt elke Binance gebruiker in staat gesteld om eenvoudig crypto coins te verhandelen vanuit zijn of haar eigen hardware wallet. Geweldig nieuws voor de gebruikers van het platform, dus.

Hopelijk zal Binance binnenkort ook de Yubikey gaan ondersteunen als extra veiligheidsoptie. Dit is een goedkope 2FA (two factor authentication) sleutel die je gebruikt voor je hardware wallet. De sleutel ziet eruit als een kleine USB stick. Hoe het ook zij, Binance heeft bewezen werkelijk te investeren in de veiligheid van de handelsrekeningen van platformgebruikers. Logisch ook; een hack kan Binance onmiddellijk in negatief daglicht stellen. Zelfs een substantiële hack die wordt veroorzaakt door de nalatigheid van een gebruiker kan een zware klap zijn voor het imago van het platform.

De Binance OTC-Trading Desk

Grote whales met vrijwel bodemloze portemonnees kunnen gebruik maken van de OTC-Trading Desk die Binance zijn gebruikers aanbiedt. Deze afdeling helpt Binance gebruikers om grote orders, ter waarde van meer dan 20 BTC, voordelig en snel af te handelen.

Het grote voordeel van de OTC-Trading Desk? Het biedt groothandelaars de mogelijkheid om grote hoeveelheden cryptovaluta in één keer aan een vaste, op voorhand bepaalde koers te verhandelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de privacy van de klanten, waardoor de handelsorders niet in het orderboek verschijnen. Meer informatie hieromtrent vind je op de Binance pagina’s.

Binance crypto futures en margin trading

Binance biedt de mogelijkheid om te handelen in cryptovaluta en Bitcoin termijncontracten. Ook kun je er hefbomen inzetten, om in het zogenaamde margin trading te participeren. Zo vervult Binance alle wensen die je als handelaar kunt hebben. Voor zover dat mogelijk en rendabel is, natuurlijk.

Meer dan alleen een handelsbeurs voor cryptovaluta

Binance’ is een samenvoeging van de woorden binary en finance. De naam verraadt deels de ambities van het Binance team: het verwezenlijken van een compleet platform, dat niet enkel een handelsbeurs maar ook een waar crypto eco-systeem is.

Bedrijven die een token sale organiseren, kunnen die lanceren op de Binance handelsbeurs met de speciale ICO services die het platform daarvoor aanbiedt. Dit is ontzettend slim van Binance. De Binance Launchpad stelt gebruikers namelijk in staat enerzijds eigen projecten te presenteren, en anderzijds te investeren in de crowd token sales. Loopt zo’n ICO fase en de bijhorende crowd token sale succesvol, dan wordt de token geïntroduceerd op de handelsbeurs.

De Biance Launchpad maakt het eenvoudig om een crowd sale op de blockchain te organiseren. Dit kan in de toekomst zelfs leiden tot een volledige Binance beursgang. Hiervoor zou ook de blockchain eigen aan het Binance platform kunnen worden ingezet.

Binance Chain

Binance werkt momenteel aan een eigen blockchain infrastructuur. Die werd gebaseerd op de technologie die Cosmos nu gebruikt voor het verwerken van grote transactievolumes.

Verder heeft Binance expressieve smart contract eigenschappen geschrapt. Dit omdat de Binance chain oorspronkelijk ontwikkeld werd om schaalbaar te zijn, zodat tokens probleemloos kunnen worden uitgegeven en verhandeld.

Dit geeft aan dat Binance zich wil oprichten als een globale cryptogemeenschap, een gedistribueerd betalingsnetwerk met niet enkel een tradingsplatform, maar ook een DEX. Zo is iedereen binnenkort in staat een Binance node op te stellen. Wanneer dit is afgerond, zal de Binance Coin worden verhuisd naar de Binance chain. Over dit enorme project hopen we eind 2019 meer te horen.

De CEO van Binance

Changpeng Zhao (hierna CZ genoemd) is de CEO van Binance. Hij heeft een uitstekend team samengesteld voor het opzetten van multi-tier en multi-cluster systeemarchitectuur voor de handelsbeurs. Dankzij hun inspanningen kan het platform nu 1,4 miljoen transacties per seconde verwerken, en kan het het enorme aanbod aan cryptovaluta ondersteunen.

Hoe kan ik Binance het beste gebruiken?

Omdat Binance in Malta werd gevestigd, kun je jouw handelsrekening momenteel best financieren met Bitcoin, Litecoin of Ether. Maak een gratis Binance handelsrekening aan en stort bijvoorbeeld een aantal Bitcoins op je Binance Bitcoin wallet. Die coins verhandel je vervolgens voor andere crypto coins die het handelsplatform ondersteunt.

Wie een eurohandelsrekening wenst, moet eerst een rekening aanmaken bij Binance Jersey of een van de Nederlandse Bitcoin exchanges. Beschik je dus nog niet over Bitcoins of Litecoins, dan verwijzen we je door naar een Nederlandse Bitcoin handelsbeurs, bijvoorbeeld de Bitvavo exchange of BTCdirect. Hier kun je eenvoudig met iDEAL de Bitcoins naar je Binance Bitcoin wallet verzenden. Dat doe je op deze manier:

  • Ga naar Binance, en selecteer het menu FUNDS. Daaronder klik je op DEPOSIT. Daar selecteer je vervolgens BTC (Bitcoin), waarna het Bitcoin deposit adres verschijnt. Dat adres kopieer je, en plak je in het daarvoor voorziene kader bij de Nederlandse handelsbeurs die je gebruikt, je eigen Bitcoin wallet, of je handelsrekening bij Binance Jersey. Vandaaruit verzend je dan de Bitcoins naar je Binance rekening.
  • Wanneer de Bitcoins aangekomen zijn, kun je ze verhandelen op de exchange voor een munt naar keuze, bijvoorbeeld Tether. Eerst selecteer je de Basic Exchange. Daar zoek je naar de Tether markt. Vervolgens klik je op de USDT/BTC markt.
  • Nu beland je op de Tether/Bitcoin marktplaats waar je Tether koopt aan een bepaalde Bitcoin koers. Je kunt je kooporder op verschillende manieren plaatsen. Wanneer de prijs wordt geaccepteerd door een koper, wordt het order automatisch uitgevoerd.

Aanvankelijk is het proces wat verwarrend, dus we raden je aan te beginnen met kleine bedragen. Je kunt later, wanneer je de stappen onder de knie hebt, overstappen op grotere bedragen.

Binance Trading Applicatie

Binance biedt zijn gebruikers tevens een smartphone app. Met die app kun je crypto’s verhandelen met je smartphone. Meerdere apparaten en bestuurssystemen komen hiervoor in aanmerking: Android, HTML5 en WeChat zijn slechts een greep uit het aanbod. De Binance handelsomgeving is overigens ook op je smartphone in het Nederlands te gebruiken.

Wat is Binance Jersey?

Binance heeft een nieuwe fiat exchange opgericht: Binance Jersey, of de Binance Jersey exchange (binance.je). Het nieuwe platform werkt onafhankelijk van het reeds bestaande Binance platform (binance.com). Het dient als wisselkantoor voor het inruilen van euro’s naar Bitcoins of Ethers. Na het inruilen kun je die doorstorten naar je eigen handelsrekening op binance.com.

Zo fungeert Binance Jersey als een zeer welkome oplossing voor wie cryptovaluta aan wilt kopen met euro’s. Heel concreet betekent dit dat elke handelaar twee verschillende Binance accounts moet aanmaken voor het aankopen met euro’s of andere fiat valuta: een Binance account, en een Binance Jersey account.

Toch blijft deze oplossing omslachtig zolang Binance geen aankopen met iDEAL ondersteunt. Nederlandse handelaren doen daarom nog steeds beter beroep op Nederlandse exchanges zoals Bitcoin Meester, of een Nederlands wisselkantoor als Bitonic.

Achtergrond informatie en andere Binance initiatieven

Het handelsplatform van Binance is nog geen drie jaar oud, maar werd kort na opstart reeds meerdere malen gedwongen te verhuizen. In 2017 ging het platform van start met behulp van de financiering door een ICO (initial coin offering) in juli datzelfde jaar. Niet lang na opstart veranderde de Chinese wetgeving, waardoor Binance niet anders kon dan het land te verlaten.

Ze vestigden zich ditmaal in Tokio, waar ze een licentie kregen voor het opstarten van een handelsbeurs. Japen is dan wel mild wanneer het op Bitcoin aankomt, wat alt-tokens en ICO’s betreft bestaat er nog zeer veel onhelderheid en vooral wantrouwen. Omdat dat net is waar Binance zich mee bezighoudt, kregen ze al gauw een waarschuwing van de FSA (de Japanse financiële autoriteit). Kort daarna waren ze genoodzaakt ook Japan te verlaten.

Hun volgende en voorlopig laatste halte was Malta. Daar openden ze een kantoor en kregen ze een euro-bankrekening. Zo werd het mogelijk ook SEPA-stortingen aan te bieden aan gebruikers, en werd EURO/BTC een van de nieuwe, beschikbare valutaparen.

Wat ook het vermelden waard is, is dat Binance zou gaan samenwerken met de Malta Stock Exchange om zowel FinTech als blockchain startups te ondersteunen met het MSX FinTech Accelerator Programma.

Binance werkt decentraal met een wijdverspreid, globaal team van cryptoliefhebbers. Ze participeren in en zijn de drijfveer achter allerlei crypto-initiatieven die zullen leiden tot de verdere normalisering en adaptatie van cryptovaluta. Meer en meer overheden, vooral in ontwikkelingslanden en landen die zich openstellen voor innovatie op vlak van blockchain en het in gebruik nemen van cryptovaluta, gaan in zee met Binance. Zo heeft Binance bijvoorbeeld onder meer een samenwerking met het Argentijnse ministerie van arbeid en productie. Zij investeren samen voornamelijk in lokale blockchain startups.

Binance ondersteunt betalingen met Visa en Mastercard

Begin 2019 ging een samenwerking tussen Binance en Simplex van start. Die samenwerking biedt Binance gebruikers de mogelijkheid Bitcoins, Ethers en Litecoins aan te schaffen met Visa of MasterCard. Hoewel het tegenwoordig de snelste manier is om op het platform cryptovaluta te kopen, is het geen goedkope oplossing. Met een commissie van maar liefst 3,5% is het een zeer prijzige optie. Het is dus nog steeds goedkoper om je Bitcoins te kopen op een Nederlandse exchange, en die vervolgens op te sturen naar je Binance Bitcoin wallet.

De Binance Hack van 7 mei 2019

In mei 2017 werd Binance het slachtoffer van een complexe, weldoordachte hackoperatie. Daarbij werden zo’n 7000 Bitcoins verduisterd uit een hot wallet op de Binance Exchange. Een combinatie van hacktechnieken stelde de hackers in staat steeds meer handelsrekeningen in te palmen, zonder dat de gebruikers of Binance zelf daar lucht van kregen.

Hieruit blijkt dat zelfs de vele veiligheidsmaatregelen van Binance niet volstaan om de veiligheid van de gebruikers van het platform te garanderen. Gelukkig kan Binance de financiële put weer opvullen dankzij hun sterke positie op de markt en met het SAFU-fonds dat speciaal werd opgericht voor dit soort situaties. Zo hoeven de platformgebruikers niet in te zitten met potentiële verliezen.

Toch geeft dit nog maar eens weer hoe rekeninghouders te zeer denken terug te kunnen vallen op de veiligheid van de exchange. Hoe veel Binance ook investeert in de veiligheid, het gevaar dat hackers vormen blijft een relevante dreiging. Dit onderstreept het belang van een eigen hardware wallet. Het is en blijft het verstandigst om na elke handelsdag de Bit- en andere coins naar een hardware wallet te versturen, in plaats van de crypto coins op de exchange te bewaren.

Binance Lite

Om zijn doelstellingen te behalen en enkele nieuwe concepten op de proef te stellen, investeert Binance ook in eigen dochterondernemingen. Zo heeft Binance bijvoorbeeld in Australië InvestbyBit opgericht, een onafhankelijke dochteronderneming waarmee het de Binance Lite dienstverlening heeft gelanceerd. Binance Lite is een cash-to-coin broker die het mogelijk maakt om, met behulp van een netwerk van Australische winkeliers, Bitcoins te kopen met contant geld.

Is Binance betrouwbaar?

Het valt niet langer te ontkennen dat Binance een onmisbare speler is geworden in de ontwikkeling van de cryptosector. Het veilig handelsplatform is meer dan geschikt voor dagelijks handelen in een ruim aanbod aan cryptovaluta, en dat voor zeer geringe commissies.

Het is, technisch gezien, een erg goed platform. Enkel de klantenondersteuning heeft voor redelijk wat klachten gezorgd. Veel cryptobeurzen kampen echter met dit dienstverleningsprobleem. We hopen dat CZ, de CEO van Binance, binnenkort meer medewerkers zal aannemen. Dit zou de verwerking van de gigantische hoeveelheid support tickets ten goede komen.

Eerdere problemen met het vergaren van licenties zijn al van de baan. In Malta heeft Binance een safe haven gevonden, en in Jersey heeft het platform bankrekeningen kunnen bemachtigen. Wat betekent dit concreet? Dat elke handelaar nu twee rekeningen moet openen bij Binance om het platform optimaal te kunnen benutten.

  • Bij Binance Jersey (binance.je) openen de gebruikers een handelsrekening om zo euro’s, dollars of andere fiat valuta te storten via bankoverschrijving. Daar kunnen de gebruikers de gestorte fiat valuta omwisselen voor Bitcoin of Ethers.
  • Daarnaast zullen gebruikers ook een handelsrekening moeten openen bij het internationale cryptoplatform (binance.com).
  • Wanneer beide rekeningen zijn geverifieerd kan de handelaar pas aangekochte Bitcoins in de daarvoor bestemde wallet op de handelsrekening van Bitcoin doorsturen naar de Bitcoin wallet van binance.com. Zodra die Bitcoins op de juiste handelsrekening staan, kunnen gebruikers beginnen met het aanschaffen van Bit- en andere crypto coins op binance.com.

Toch is dit proces onnodig omslachtig voor Nederlandse crypto investeerders. Nederlandse handelaars die actief willen traden op Binance vinden dan ook steeds sneller hun weg naar BTCdirect voor de aanschaf met euro’s.

In 2019 heeft Binance kunnen rekenen op aardig wat concurrentie van Bitvavo. Bitvavo’s eigen crypto exchange platform biedt een evenwaardig alternatief op de Binance exchange. Dit maakt dat een handelsrekening bij Bitvavo volstaat voor de meeste Nederlandse crypto traders. Meer informatie vind je op de site van Bitvavo.

Daarnaast heeft Binance misschien wel een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt, het is een blijft een zeer jong bedrijf. Vandaar is het van groot belang dat je, zelfs met het testen van de Binance handelsrekening, met voorzichtigheid te werk gaat. Stuur er dus niet onmiddellijk veel crypto coins naartoe.

Het is bovendien helemaal niet aangeraden om je Bitcoin en andere crypto coins lang op de exchange te laten staan. Wanneer je niet actief aan het handelen bent, kun je je coins beter toevertrouwen aan een (hardware) wallet in eigen beheer. We raden je zeker aan te investeren in zo’n hardware wallet. Daarnaast zorg je er ook best voor dat je ook werkelijk gebruik maakt van alle veiligheidsmaatregelen die Binance aanbiedt.

Dat gezegd zijnde, Binance heeft een enorm veilige handelsomgeving ontwikkeld, en heeft dan ook een goede reputatie wat veiligheid betreft. Het enorme aanbod aan tokens en de Binance launchpad maken bovendien dat gebruikers van het platform snel en efficiënt aan de slag kunnen met het investeren in nieuwe tokens van crypto startups.

Tot slot is het niet onverstandig om verschillende handelsrekeningen te openen bij verscheidene cryptocurrency exchange platformen. Zo vergroot je je mogelijkheden en beperk je de risico’s wanneer een of andere handelsbeurs zich problemen op de hals haalt. Wees steeds sceptisch wanneer je een handelsbeurs overweegt. Je vindt online complete lijsten met alle verschillende cryptohandelsbeurzen en hun specificaties.

Wij raden je alvast zeker aan om Binance op z’n minst eens uit te testen.

Plaats een reactie