Volgens de Deutsche Bank geeft 27% van de wereldwijd verhandelde obligaties nu een negatief rendement, zodat de verwachting is dat ze minder zullen uitkeren dan de obligaties in eerste instantie gekost hebben.
Negatieve renderende obligaties vele malen groter dan de Bitcoin market cap
Dit komt neer op een schuld van 15 biljoen dollar. Of zoals VanEck digitale activadirecteur, Gabor Gurbacs, opmerkte op 14 augustus, is dit 75 keer de totale Bitcoin market cap.
“Het is tijd voor Plan ₿”, voegt hij eraan toe.
According to Deutsche Bank, 27% of bonds in the world trade at a negative interest rate with a total market value of ~$15 trillion or 75x #bitcoin’s market cap. It’s time for Plan ₿! pic.twitter.com/KrZbR4ocxl
— Gabor Gurbacs (@gaborgurbacs) August 14, 2019
Hoewel dit fenomeen momenteel beperkt is tot bepaalde Europese landen en Japan, zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse Federal Reserve om te zien of deze de trend volgt.
Ondertussen vertelde oud-voorzitter van de FED, Alan Greenspan, aan Bloomberg op dinsdag dat er geen belemmering is om de rente onder nul te laten dalen. Dit was aanleiding voor Bitcoin aanhanger, Max Keiser om te tweeten dat “Bitcoin geen top heeft omdat fiat geen bodem heeft”.
#Bitcoin has no top because fiat has no bottom. https://t.co/segRFVucJM
— Max Keiser, tweet poet. (@maxkeiser) August 14, 2019
Leen de overheid $100 uit en krijg $90 terug.
De wereldwijde economische onzekerheid over de ongecontroleerde kwantitatieve versoepeling, handelsoorlogen, deflatoire technologie en politieke instabiliteit heeft ertoe geleid dat steeds meer beleggers in de richting van negatief renderende obligaties zijn gegaan.
De totale waarde van dergelijke obligaties is gestegen tot 15 biljoen dollar, bijna verdrievoudigd sinds oktober 2018. Landen als Zwitserland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Japan geven allemaal obligaties uit met een negatieve rente.
Waar de overheid vroeger rente betaalde voor het uitlenen van het geld in plaats van het uit te geven, betalen mensen nu voor deze safe-havens voor hun vermogen.
Geconfronteerd met het negatieve rendement van staatsobligaties als een veilige haven, gaan beleggers op zoek naar alternatieven zoals goud en steeds meer naar Bitcoin, aangezien de technologie inmiddels meer dan tien jaar oud is.
Raoul Pal, voormalig directeur van Goldman Sachs, denkt dat de wereld snel een valutacrisis nadert en dat Bitcoin zal profiteren in de volgende financiële crisis vanwege zijn grenzeloze, deflatoire en apolitieke eigenschappen.