Public Key en Private Key

Het sturen vaan crypto transacties wordt geregeld door beveiligingssleutels. De private key is nodig om “geld” te versturen en de public key om geld te ontvangen.

De beveiliging van crypto transacties is gebaseerd op cryptografie. Om een betaling te versturen en te ontvangen heb je een eigen wallet adres nodig. Dit adres bestaat uit een reeks van cijfers en letters en wordt willekeurig gegenereerd. Ieder adres heeft zijn eigen unieke sleutel, oftewel een private key. Met de private key zet je een digitale handtekening waarmee je kunt aantonen dat jij de eigenaar bent van deze cryptomunten. Ook houdt het een overzicht van de transacties bij zodat je zelf kunt zien tussen welke adressen de transacties zijn geweest.

Het is essentieel dat je de private key te allen tijde voor jezelf houdt, aangezien iedereen die de key bezit bij de cryptomunten kan komen. Heb je deze private key niet meer, dan kun je ook niet meer bij je saldo komen.

De public key wordt gegenereerd vanuit een private key en kan aan iedereen bekend worden gemaakt. Deze key wordt gebruikt om cryptomunten te ontvangen. Een andere naam hiervoor is ook wel een “wallet adres”.