Bitvavo review – Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier!

Is Bitvavo een betrouwbare exchange? Lees onze review en ontdek of dit de bitcoin en cryptocurrency exchange voor jou is.

Bitvavo is een betrouwbare exchange en biedt een veilig en gebruiksvriendelijk platform voor het verhandelen van crypto. Er wordt met veel zorg gewaakt over de veiligheid van iedere gebruiker. Zo moet je bijvoorbeeld expliciet toestemming geven voordat je je via een ander apparaat kunt aanmelden op de Bitvavo Exchange.

Bitvavo ging eind 2017 van start als broker, en in maart 2019 maakte het bedrijf de overstap van broker naar exchange. Bitvavo richt zich enkel op Europese klanten, en onderscheidt zich van andere brokers en exchanges door een focus op eenvoud en gebruiksgemak tijdens het verhandelen van cryptocurrency. Zowel de website als het platform zijn dan ook ontzettend intuïtief te gebruiken.

Bitvavo biedt een erg ruim assortiment aan cryptocurrencies aan en blijft dit aanbod ook uitbreiden met nieuwe coins. Ook het platform zelf wordt regelmatig geüpdatet en verschijnen er van tijd tot tijd nieuwe functies om het gebruiksgemak te verhogen.

In deze Bitvavo review bespreken we het platform uitgebreid, en beoordelen we de betrouwbaarheid van het systeem.

De overstap van broker naar exchange

Bitvavo review - Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier! 1

Op 8 maart 2019 werd de Bitvavo Exchange gelanceerd. Het bedrijf begon als broker, maar heeft de ambitie het platform uit te bouwen tot exchange succesvol verwezenlijkt. Ze willen niet enkel het goedkoopste platform voor cryptovaluta van Nederland zijn, maar het ook mogelijk maken om met betaalmethoden als iDEAL tegoeden op de exchange te storten. De overstap bracht enkele interessante voordelen met zich mee.

 • Een exchange met handelskosten tussen de 0% en de 0,25%.
 • De mogelijkheid snel tegoeden te storten met iDEAL of Bancontact.
 • Hoe meer je tradet, hoe meer kortingen je opspaart.
 • De mogelijkheid transacties door te voeren via API (bijvoorbeeld met een tradebot).
 • Een eenvoudige exchange die toegankelijk is voor beginners, en een meer geavanceerde exchange voor meer ervaren investeerders.

De overstap naar een exchange maakt dat Bitvavo ook in de toekomst relevant blijft. Bovendien zullen andere brokers en exchanges hun tarieven op termijn moeten aanpassen om te kunnen blijven concurreren met het platform. Tot slot maakt Bitvavo het ook steeds minder interessant voor Europese crypto investeerders om over te schakelen op niet-Europese exchanges als Binance.

Een aanbod van meer dan 52 cryptovaluta

Bitvavo review - Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier! 2

Bitvavo biedt op het moment van schrijven meer dan 50 verschillende coins aan. Die coins koop je via acht verschillende betaalmethoden. Zo koop je als Nederlander het eenvoudigst je coins aan met iDEAL, en kun je als Belg gebruik maken van Bancontact. Daarnaast zijn ook SOFORT, MyBank, SEPA betalingen en GyroPay mogelijke betaalmethoden.

Crypto coins aankopen via Bitvavo is erg eenvoudig. Je zet tegoed op je account door euro’s (via een iDEAL betaling gaat dit zonder wachttijd, via een bankoverschrijving duurt het ongeveer een werkdag), Bitcoin of Litecoin over te schrijven naar Bitvavo. Eens het tegoed op je account staat, kun je het via je dashboard inruilen voor cryptovaluta. Je kunt daar tevens je crypto coins verkopen of omruilen voor andere currency.

Hoe kan ik crypto kopen via de basis interface van Bitvavo?

Bitvavo review - Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier! 3

Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan. Daarmee koop je heel eenvoudig cryptovaluta via het beginnersplatform van de site.

Bitvavo review - Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier! 4
 1. Klik op ‘euro’s storten’. Geef aan hoeveel euro’s je graag op je account zet.
 2. Kies een betaalmethode en reken af. Er staat nu een bedrag op je Bitvavo account.
 3. Selecteer de gewenste coin op het platform.
 4. Klik op het tabblad ‘kopen’.
 5. Voer in hoeveel coins je wilt aanschaffen, of hoeveel euro’s je wilt uitgeven.
 6. In het volgende scherm klik je op ‘bevestigen’. De aankoop is voltooid!

Op je dashboard zie je nu hoeveel tegoed je nog over hebt, en hoeveel cryptovaluta je in je bezit hebt. De coins kun je op het Bitvavo platform laten staan of eenvoudig versturen naar je eigen, externe wallet.

Hoe kan ik crypto kopen via de geavanceerde exchange van Bitvavo?

Wie het handelen in cryptovaluta via Bitvavo wat serieuzer wilt gaan aanpakken, schakelt best over naar de geavanceerde Bitvavo Exchange. Je hebt er namelijk toegang tot een groter aantal functies, waaronder een grafiek die je kunt gebruiken voor technische analyses, het plaatsen van geavanceerde orders en een heus orderboek.

Even voor de duidelijkheid: je betaalt geen extra handelskosten of andere kosten voor het gebruik van de geavanceerde exchange. Beide handelsomgevingen hanteren precies dezelfde handelskosten.

Het orderboek en de grafiek

Het orderboek biedt je een overzicht van je geplaatste orders. In een oogopslag zie je al je eigen orders, en welke daarvan reeds gevuld zijn.

De grafiek wordt aangeleverd door TradingView. Dit is een bekend platform voor allerlei tabellen en grafieken. Met een TradingView grafiek kun je gebruik maken van verschillende indicatoren en instrumenten. Zo kun je eenvoudig technische analyses maken van de verschillende koersen.

Het plaatsen van een order

Tot slot het grootste voordeel van de geavanceerde exchange. Met geavanceerde orders kun je moeiteloos op de markt inspelen zonder voortdurend een oogje in het zeil te houden. Het aantal geavanceerde orders dat geplaatst kan worden is momenteel nogal beperkt, maar naar het schijnt zullen er steeds meer mogelijke orders toegevoegd worden. Je hebt momenteel de keuze uit de volgende opties.

Markt orders

Deze optie verschilt niet van orders geplaatst via de basis interface. Je order verschijnt niet in het orderboek, maar wordt meteen uitgevoerd aan de huidige marktwaarde. Dit is de meest eenvoudige, rechttoe rechtaan optie.

Limiet orders

Je bepaalt welk bedrag je graag wilt uitgeven of ontvangen voor een bepaalde coin (of een bepaald aantal coins). De order wordt pas voltooid wanneer die prijs bereikt wordt. Kies je voor een limiet order, dan kun je verder nog kiezen uit enkele opties:

 • Good-til-cancelled. In dit geval blijft dit order in het orderboek tot de order is voltooid, of tot de order wordt geannuleerd. De prijs kan dus hoger of lager liggen dan jij aangaf.
 • Fill-or-kill. Kies je voor deze optie, dan wordt de order ofwel volledig voltooid, ofwel volledig geannuleerd.
 • Immediate-or-cancelled. Kan een order niet volledig worden voltooid tegen de aangegeven prijs? Dan wordt wat overblijft van de order geannuleerd.

Geld laten uitbetalen in euro’s

Bitvavo review - Is deze exchange betrouwbaar? Je leest het hier! 5

Halverwege mei 2019 ging de Instant Payment tussen grote Nederlandse en Europese banken van start. Alle betalingen tussen grote Europese banken worden nu binnen enkele seconden uitgevoerd.

Dit heeft ook gevolgen voor de snelheid waarmee Bitvavo zijn gebruikers kan uitbetalen op geverifieerde bankrekeningen. Zelfs op weekenddagen worden de transacties nu razendsnel afgewerkt. Uitbetalen via Bitvavo is bovendien volledig gratis.

Je eigen Bitvavo wallet

Elke crypto coin die je via Bitvavo aanschaft kan worden opgeslagen op het Bitvavo platform. Je hebt in principe dus geen externe wallet meer nodig, en kunt nu dus al je crypto coins op dezelfde loactie bewaren.

We raden je echter wel aan om je coins op te slaan in een offline wallet. Deze bewaarmethode wordt wel eens cold storage genoemd, en is een stuk veilig dan het online bewaren van je cryptovaluta. Zolang je coins online staan zijn ze in principe vatbaar voor hackers. Offline bewaarde coins zijn dat in theorie niet.

Wanneer je je coins opslaat op Bitvavo zijn ze natuurlijk nog steeds beschermd, maar je blijft steeds zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je account. En je coins blijven een doelwit voor hackers. Zorg er dus steeds voor dat je de twee-factor authenticatie inschakelt, en gebruik nooit eenzelfde wachtwoord voor verschillende accounts en wallets.

Bitvavo fees, prijzen en andere kosten

Met het aanmaken van een account op de Bitvavo Exchange gaan geen kosten gepaard. Je account zelf is dus volledig gratis. Waar komen dan wél kosten bij kijken?

Wanneer je coins verhandelt via de Bitvavo Exchange wordt op het verhandelde bedrag een handelskost verrekend. Dit is zo bij alle exchanges en brokers die je op het net terugvindt. De precieze fee of handelskost verschilt van coin tot coin. Maar bij Bitvavo kun je erop rekenen dat die fee nooit meer dan 0,25% van het verhandelde bedrag bedraagt. Dit dankzij de overstap van broker naar exchange die Bitvavo in 2019 maakte.

In ruil voor die handelskost kun je gebruik maken van een ontzettend overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken exchange. Je kunt er betalen met iDEAL, Bancontact of een van de andere acht betaalmogelijkheden. Bovendien zijn de actuele marktprijzen steeds terug te vinden op het portaal, en liggen die vaak nog lager dan op sites als coinmarketcap wordt aangegeven.

Bitvavo verificatie en limieten

Bitvavo moet zich, net als andere bedrijven, aan de Nederlandse wetgeving houden. Dit betekent dat ook zij een reeks verificaties moet uitvoeren. Ze moeten bijvoorbeeld het KYC (know your customer) beleid volgen, en zich aan de ‘wwft’ houden (de wet ter voorkoming van het witwassen en financieren van terrorisme).

Wat betekent dit concreet voor de gebruikers? Het aanmaken van een account bij Bitvavo vereist een geverifieerd e-mailadres en een voor- en achternaam van de gebruiker. Voor je een bedrag op je Bitvavo account kunt storten of cryptovaluta kunt aankopen moet ook je mobiele telefoonnummer worden geverifieerd.

Het verificatieproces is gelukkig erg eenvoudig georganiseerd, en neemt doorgaans niet langer dan een minuut in beslag.

Heb je met je Bitvavo account meer dan € 5000 omgezet, of wil je meer dan € 5000 op je account storten? Dan is Bitvavo wettelijk verplicht ook je identiteit te verifiëren. Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort op te sturen. Wanneer de controle succesvol plaatsvindt worden je limieten opgeheven.

Wil je euro’s opnemen? Dan moet ook je bankrekening geverifieerd worden. Dit doe je door een klein bedrag over te maken naar Bitvavo. De naam die je opgaf voor je account moét overeenstemmen met de naam die verschijnt bij de bankgegevens. Je kunt dus geen euro’s overmaken naar de rekening van een ander, of naar een bankrekening onder een andere naam.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Bitvavo B.V. werd opgericht in Amsterdam en op 11 mei 2017 ingeschreven in het handelsregister. Het bedrijf heeft twee bedrijven die optreden als gezamenlijk bevoegde bestuurders, namelijk:

 • Fortuna Holding B.V. (68739087). J. de Boer is hier zelfstandig bevoegd bestuurder.
 • Deranova B.V. (66790611). F.R. Baardse is hier zelfstandig bevoegd bestuurder.

Wie Bitvavo B.V. een bezoekje wilt brengen kan dat op de Herengracht, nummer 450, 1017 CA Amsterdam. Na tal van succesvol verrichte transacties via het Bitvavo platform zijn wij er absoluut van overtuigd dat Bitvavo een betrouwbare exchange is.

 • Er wordt met veel zorg gewaakt over de veiligheid van iedere gebruiker. Zo moet je bijvoorbeeld expliciet toestemming geven voordat je je via een ander apparaat kunt aanmelden.
 • Bitvavo werkt met hot en cold wallets. Een hot wallet dient voor het snelle versturen van cryptovaluta. In een cold wallet bewaar je je crypto coins dan weer voor een langere tijd, en wordt de veiligheid nauw in het oog gehouden.
 • Persoonlijke gegevens en documenten (denk aan paspoorten, identiteitskaarten, adressen en telefoonnummers) worden beveiligd en versleuteld opgeslagen.
 • De Stichting Bitvavo Payments stelt het vermogen van klanten veilig wanneer er sprake is van een faillissement.
 • Alle valuta, crypto en fiat, is in beheer van een derde partij – niets wordt beheerd door Bitvavo B.V. zelf.

Waarom kiezen voor Bitvavo?

 • Bitvavo biedt een veilig en gebruiksvriendelijk platform voor het verhandelen van cryptomunten.
 • Technische kennis is niet nodig voor het gebruik van Bitvavo. Meer ervaren gebruikers kunnen terecht op de geavanceerde Bitvavo Exchange.
 • Het platform huist meer dan 50 verschillende coins.
 • Alle aangeboden coins kunnen bewaard en beheerd worden in de Bitvavo wallet.
 • De Bitvavo Exchange is bij uitstek de goedkoopste exchange van Nederland. Handelskosten liggen tussen de 0% en de 0,25%.
 • Je betaalt op Bitvavo eenvoudig met iDEAL, Bancontact, bankoverschrijvingen of een van de andere acht betaalmethoden.
 • Het verifiëren van je gegevens verloopt snel en eenvoudig.

Bitvavo review – Veelgestelde vragen

Wat zijn de fees/handelskosten bij Bitvavo?

Bitvavo rekent maximaal 0,25% aan fees/handelskosten per transactie. Dit maakt Bitvavo de goedkoopste broker van Nederland. Je kan extra korting op de fees/handelskosten krijgen door meer te handelen. De korting is afhankelijk van het volume van de afgelopen 30 dagen en wordt automatisch verrekend. Maak gebruik van onze aanbieding en betaal 0% commissie over de eerste €1.000.

Welke betaalmethodes accepteert Bitvavo en wat zijn de kosten hiervan?

Bitvavo accepteert iDEAL, Bancontact en Bankoverschrijving (SEPA) betalingen. Deze betaalmethodes zijn gratis. Voor andere betaalmethodes worden wel kosten in rekening gebracht: EPS Überweisung 1,75%, Giropay 1,75%, Mybank 1,50% en SOFORT 2,25%.

Hoelang duurt het uitbetalen van euro’s naar mijn bankrekening?

Bitvavo maakt voor het uitbetalen gebruik van Instant Payments. Dit betekent dat bij de meeste banken het geld na ongeveer 5 minuten op je rekening staat.

Hoelang duurt het voordat ik mijn crypto ontvang?

Het ontvangen van crypto gaat automatisch. Omdat je een eigen wallet krijgt bij Bitvavo worden alle crypto’s binnen enkele seconden na een succesvolle betaling toegevoegd aan je account.

Wat is de minimale investering bij Bitvavo?

Bij Bitvavo kan je investeren vanaf 1 euro. Houd er rekening mee dat de naam van je account en je bankrekening hetzelfde moeten zijn.

Wat is de maximale investering bij Bitvavo?

Na een volledige verificatie kan je onbeperkt tegoed storten. Houd er rekening mee dat iDEAL en Bancontact transacties maximaal €10.000 mogen zijn. Wil je meer investeren dan zul je dit gespreid moeten doen.

Wat is de minimale leeftijd om het platform te mogen gebruiken?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om gebruik te maken van Bitvavo. Dit wordt gecontroleerd tijdens de ID-verificatie.

Hoeveel cryptocurrencies biedt Bitvavo aan?

Op dit moment biedt Bitvavo 58 cryptocurrencies aan. Dit aanbod wordt continu uitgebreid.

Kan ik mijn cryptocurrency opslaan/bewaren bij Bitvavo?

Ja, voor iedere cryptocurrency krijg je bij Bitvavo een eigen wallet. Met deze wallet kun je crypto ontvangen en versturen.

Tot welk bedrag kan ik handelen zonder ID controle bij Bitvavo?

Als je meer dan 5.000 euro wilt storten vindt er een ID controle plaats. Dit is een geautomatiseerd proces waarbij jouw legitimatiebewijs wordt gecontroleerd. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Hoe kan ik de Bitvavo klantenservice bereiken?

De klantenservice is bereikbaar via e-mail (support@bitvavo.com) en live chat. Op werkdagen is de klantenservice open van 09:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur.

In welke landen is Bitvavo actief?

Bitvavo is actief in de volgende landen: België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Plaats een reactie