Coinbase review – Betrouwbaar om cryptocurrency te kopen?

Is Coinbase betrouwbaar om cryptocurrency te kopen? Lees onze Coinbase review en ontdek of dit de bitcoin en cryptocurrency exchange voor jou is.

Coinbase is één van de grootste internationale brokers. Het bedrijf is gevestigd in Amerika en werd opgericht in 2012. Sinds de oprichting hebben de makers van het platform getracht Coinbase op te werken tot de grootste Bitcoin broker ter wereld. Wereldwijd leveren ze hun diensten aan crypto-investeerders.

Gebruikers van het Coinbase platform kunnen er 16 verschillende crypto coins kopen en verkopen, waaronder Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) en EOS.

Het bedrijf ondersteunt aan- en verkopen in meer dan 30 verschillende landen, waaronder Nederland en België. Een groot deel van het platform valt dan ook in het Nederlands te raadplegen.

Verder voorziet Coinbase zijn gebruikers van geïntegreerde wallets. Dit maakt dat je met een Coinbase account niet enkel cryptovaluta kunt aanschaffen en verhandelen, je kunt er je coins ook bewaren.

Een goedkoper alternatief op Coinbase

Bij elke cryptotransactie betaal je een commissie (handelskost) aan het bedrijf achter het platform dat je gebruikt. Het precieze percentage wisselt van exchange tot exchange, en van broker tot broker. Coinbase rekent zo’n 1,49% handelskosten aan voor iedere cryptoverhandeling, wat een relatief hoog percentage is.

Een goedkoper alternatief is Bitonic, een broker met Nederlandse roots. Bitonic verleent je toegang tot meer dan 50 verschillende crypto coins. Bovendien kun je er eenvoudig betalen met iDEAL, en biedt het platform ondersteuning in het Nederlands.

Het Coinbase aanbod

Lange tijd bood Coinbase enkel de drie meest bekende cryptovaluta aan: Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH). Door de dwingende marktvraag zijn ze uiteindelijk alsnog overstag gegaan, waardoor je nu als Coinbase gebruiker toegang hebt tot meer dan 15 verschillende crypto coins waaronder twee stablecoins.

Kort na het verruimen van het aanbod zag je een opmerkelijke stijging in de waarde van coins die nieuw werden aangeboden op het platform. Nu de Coinbase hype is afgezwakt zijn die stijgingen een stuk minder markant. Toch kun je nog steeds een kleine stijging waarnemen wanneer Coinbase een nieuwe coin aan het aanbod toevoegt.

Crypto kopen op Coinbase

Met onderstaande stappen koop je heel eenvoudig crypto coins op Coinbase.

Ga eerst en vooral naar het Coinbase platform, en registreer. Eenvoudigweg een account aanmaken volstaat niet om te kunnen traden. Wie wilt traden, zal het verificatieproces moeten doorlopen – anders zit je met een loos account.

Het verificatieproces is redelijk simpel, en verschilt amper tot niet van het verificatieproces op andere exchanges of brokersplatformen. Er wordt gevraagd je e-mailadres en telefoonnummer te verifiëren. Daarnaast zul je ook een kopie of foto van je paspoort of een legitimatiebewijs op moeten sturen. Dit kun je eenvoudig doen met je webcam, of zelfs met de camera van je smartphone. Meer informatie omtrent het verificatieproces en de bijhorende limieten vind je verderop in deze review, onder het titeltje ‘verificatie en limieten’.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt afgerond, zul je een betaalmethode moeten kiezen. Op het moment van schrijven ondersteunt Coinbase enkel bankoverschrijvingen en betalingen met creditcards. Wie opteert voor de bankoverschrijving moet er rekening mee houden dat het tot wel vijf werkdagen kan duren voor het gestorte geld aankomt op het Coinbase adres. Let er ook op dat Coinbase gevestigd is in Amerika, en je dus met een internationale overschrijving moet werken.

Zodra je account volledig geverifieerd en actief is, en er geld op je Coinbase handelsrekening staat, kan het traden beginnen. Hiervoor ga je naar de Buy/Sell tab. Daar kies je welke crypto coin je wenst aan te schaffen, en hoeveel coins je wilt kopen. Coinbase zal je vragen of je het bedrag in je Coinbase wallet of in een externe wallet wilt zien verschijnen. Gebruik je een externe wallet, let dan goed op dat je het juiste adres opgeeft. Cryptovaluta kunnen enkel bewaard worden op adressen bestemd voor die specifieke valuta. Bitcoins kun je bijvoorbeeld niet in een Ethereum wallet bewaren.

Wanneer je je order voltooid hebt wordt het bedrag van je handelsrekening gehaald. Even later verschijnen de coins in je wallet

Wat zijn de fees op Coinbase?

Een nadeel aan het Coinbase platform zijn de relatief hoge fees en tarieven. Vroeger was Coinbase een razend populaire broker onder Nederlanders en Belgen, maar sinds de oprichting van de Bitvavo exchange zijn de hoogdagen van Coinbase binnen de Benelux geteld.

Bitvavo vraagt namelijk een fee van maximaal 0,25% van de verhandelprijs. Dit staat in scherp contrast met de gemiddelde commissie van 1,49% waar je als Coinbase gebruiker op kunt rekenen. Daarnaast biedt Bitvavo naast dezelfde coins ook nog andere cryptovaluta aan, en hebben Bitvavo gebruikers dus toegang tot een groter aanbod aan crypto coins.

Coinbase ondersteunt geen iDEAL, maar met je creditcard kun je wel real-time overschrijvingen boeken. Wat snelheid betreft moet die optie nauwelijks onderdoen voor betalingen via iDEAL. Dat gezegd zijnde, veel Europeanen kiezen alsnog voor bankoverschrijvingen omdat dit nu eenmaal een stuk goedkoper is. Coinbase hanteert namelijk niet enkel verschillende fees voor verschillende landen, bij elke betaalmethode komt ook een andere fee kijken. Traders uit België en Nederland betalen dezelfde fees:

 • Overschrijving van een bankrekening naar een Coinbase handelsrekening: gratis
 • Overschrijving van je Coinbase handelsrekening naar een bankrekening: €0,15
 • Je saldo opwaarderen met een creditcard: fee van 3,99%
 • Cryptovaluta kopen of verkopen: fee van 1,49%

SEPA betalingen zijn dus duidelijk een voordeligere optie wanneer je aankopen doet op Coinbase. Een creditcardbetaling gaat dan weer een stuk sneller, wat die betaalmethode voor sommige investeerders interessanter maakt. Let op! Bovenop deze fees betaal je op bedragen onder de $200 steevast een extra fee. Deze maatregel stelde Coinbase in om aankopen hoger dan $200 te stimuleren.

Verificaties en limieten

Je kunt geen crypto coins traden op Coinbase zonder je persoonlijke gegevens in te geven én te laten verifiëren. Ze hebben het verificatieproces wel zo eenvoudig mogelijk georganiseerd, zodat je er een minimum aan overlast aan ondervindt.

 • Als eerste zul je je e-mailadres moeten verifiëren. Nadat je je e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je een bevestigingsmail. Een klik op de juiste link, en je e-mailadres is geverifieerd.
 • Je mobiele nummer wordt geverifieerd door middel van een SMS-berichtje met een code. Voer de code in in het daarvoor bestemde vak, bevestig, en ook je mobiele nummer is gecontroleerd.  
 • Het verifiëren van je identiteitsbewijs is iets moeilijker, en neemt wat meer tijd in beslag. Met je webcam of de camera van je smartphone neem je een foto van je ID of paspoort. Voor het uploaden krijg je een link toegestuurd die je naar een venster brengt waar je dit snel en eenvoudig kunt doen.
 • Je legitimatiebewijs wordt automatisch gecontroleerd. Na een tweetal minuten zou je aan de slag moeten kunnen op het platform.

Wat de limieten betreft, zit het zo.

 • Zonder verificatie ligt je limiet op €0. Je kunt dus niets verhandelen op het platform.
 • Na verificatie stijgt je aankooplimiet. Voor SEPA betalingen wordt je nieuwe limiet €9000 per week, voor creditcardbetalingen €325 per week.

Wil je je limiet verhogen? Dan moet je contact opnemen met het supportteam van Coinbase.

Conclusie: Is Coinbase betrouwbaar?

Coinbase was een van de eerste brokers die zich op de cryptocurrency markt heeft geworpen. Momenteel wordt het platform gebruikt door meer dan 8 miljoen mensen, en dit aantal blijft stijgen. Het bedrijf is in meer dan 30 verschillende landen actief als gelegitimeerd bedrijf – ze beschikken er dus over de nodige licenties om probleemloos te mogen en kunnen handelen.

Wat de gebruikers aanspreekt? De volledige controle over aan- en verkopen van de coins, gepaard met de mogelijkheid tot het gebruik van de interne Coinbase wallet. Bovendien kun je Coinbase niet enkel op je desktop of laptop raadplegen: het platform wordt ook ondersteund op tablets of mobiele telefoons (met name Android en Apple smartphones).

Coinbase zet zich daarnaast ook in op het ethische gebruik van cryptovaluta. Ze gaan de strijd aan met de illegale cryptomarkt, en controleren de betalingen van hun gebruikers. Wie koopt of verkoopt op het darknet, gokt of zich zondigt aan andere illegale praktijken, kan er op rekenen dat zijn of haar account wordt bevroren en volledig wordt afgesloten.

We sommen even de vijf dingen op die je moet weten over Coinbase (of, TLDR)

 • De drie populairste coins worden aan relatief scherpe prijzen aangeboden
 • Ook de fees en bijkomende kosten zijn tamelijk laag
 • Het platform is erg eenvoudig en zelfs voor de meest onervaren trader gebruiksvriendelijk. Verder is Coinbase ook uitermate geschikt als platform voor een eenmalige investering.
 • Betalingen met iDEAL of Bancontact worden niet ondersteund.

Coinbase is een degelijk brokerplatform, maar wij blijven bij onze eerdere stellingname: voor Nederlandse cryptotraders is de Bitvavo exchange een aantrekkelijkere optie.

Plaats een reactie