fbpx

Bitcoin koers

Lees alles over de Bitcoin koers.

Bitcoin
BTC

7.516,76
1.00000000 BTC
Marketcap
135.256.148.132
Volume (24h)
14.910.491.627
Voorraad in omloop
17.990.987 BTC
Totale voorraad
21.000.000 BTC

Wat is de huidige Bitcoin koers? Lees alles over de koers van Bitcoin.

Bitcoin heeft altijd een prijs. 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. In tegenstelling tot de aandelenbeurs heeft de koers van Bitcoin geen open- of slotkoers.

De koers komt tot stand op internationale, online exchanges (beurzen) waar kopers en verkopers bij elkaar komen om te handelen in Bitcoin. Daalt de Bitcoin koers? Dan is er meer aanbod dan vraag. Maar stijgt de koers, dan is er meer vraag dan aanbod. Eigenlijk heel simpel.

Wat is Bitcoin?

Definitie van de Bitcoin

Bitcoin is een virtuele valuta die in 2009 is gecreëerd door een onbekende persoon wiens pseudoniem Satoshi Nakamoto is. In tegenstelling tot de traditionele valuta's wordt Bitcoin niet uitgegeven en beheerd door een banken. Het wordt uitgegeven volgens het zogenaamde Blockchain-protocol. Deze technologie maakt het mogelijk om informatie transparant, veilig en zonder centrale controle-instantie op te slaan en door te geven.

De uitgifte van Bitcoins is beperkt tot 21 miljoen eenheden, zoals voorzien in de oorspronkelijke code. Begin 2018 bedroeg het aantal uitgegeven Bitcoins meer dan 17 miljoen, of 80% van het totaal. Door de moeilijkheid van de groeiende berekeningen wordt Bitcoin momenteel in een afnemend tempo aangemaakt: 12,5 Bitcoins om de tien minuten vandaag (tegenover 50 Bitcoins in 2009). De kleinste ‘indeling’ van de Bitcoin is de satoshi. 1 satoshi = 0,000000000001 Bitcoin. Net zoals elke andere valuta, laten cryptomunten de aankoop van goederen en diensten toe. Omdat ze niet onder controle staan van een centrale autoriteit en niet onderworpen zijn aan enige regulering, worden ze soms gebruikt bij illegale transacties (losgeld, drugshandel, etc.), maar ze hebben de neiging om hun slechte reputatie kwijt te raken en een steeds breder publiek aan te trekken. Cryptomunten worden tegenwoordig ook steeds meer gebruikt voor juridische transacties.

Om de Bitcoin blockchain te begrijpen kunnen we ons een boek voorstellen, waarin elk paginanummer een handtekening bevat die de inhoud van die pagina en de vorige kan valideren. Deze handtekening wordt berekend door een algoritme dat bekend staat als SHA-256 en kan niet worden omgekeerd. Met andere woorden, we kunnen de A-256 handtekening berekenen op basis van bepaalde inhoud, maar we kunnen geen inhoud krijgen als we de SHA-256 handtekening kennen.

Terug naar het voorbeeld met het boek: als we een pagina uit het boek halen, kunnen we gemakkelijk herkennen dat er een pagina ontbreekt. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een onbestaande pagina. Alle pagina's worden gekopieerd tussen de leden van de keten, en dit is de reden waarom de Bitcoin blockchain wordt beschouwd als een gedistribueerd netwerk.

Bitcoin is een open source project dat wordt onderhouden door een ontwikkelteam met meer dan 580 actieve medewerkers. De code van de keten is beschikbaar op Github. Het belangrijkste doel van Bitcoin was gedecentraliseerde, maar vertrouwde, goedkope geldtransacties tussen mensen en bedrijven over de hele wereld realiseren. Tegenwoordig accepteren meer dan 100.000 leveranciers Bitcoin voor betalingen. En er zijn tussen de 2,9 en 5,8 miljoen unieke gebruikers die actief gebruik maken van Bitcoin-cryptocurrency wallets. De prijs van Bitcoin kan zeer volatiel zijn als gevolg van speculatie en is in het verleden meer dan +/-20% veranderd op een enkele dag.

Bitcoin koers in euro

Er bestaat geen officiële waarde voor Bitcoin. Hoe wordt dan de prijs van Bitcoin bepaald? Simpelweg door de wet van vraag en aanbod. Op 1 september 2019 bedroeg de prijs van Bitcoin € 8.749. Sinds het ontstaan ervan heeft de prijs van Bitcoin sterke schommelingen gekend. Het jaar 2017 was een bijzonder bewogen jaar voor de cryptomunt.

Na het overschrijden van de 1.000 dollar in het begin van 2017 en een geleidelijke stijging over een aantal maanden, bereikte de prijs een recordhoogte in december vorig jaar: 19.000 dollar (€ 16.000). Vervolgens stortte het eind december 2017 in en bleef het geleidelijk dalen in de eerste helft van 2018 tot ongeveer 6.500 dollar (€ 5.500). Men is trouwens begonnen met het registreren van de prijs van Bitcoin begin 2011, twee jaar na het ontstaan. Het wordt meestal uitgedrukt in dollars of euro's, maar het kan ook in yen of yuan, omdat Aziaten heel erg houden van cryptomunten.

Factoren die de Bitcoin koers beïnvloeden.

De laatste tijd zien we dus vooral weer een stijging van de waarde van de Bitcoin. Wat zijn de redenen hiervoor? Er zijn geopolitieke verklaringen: het vooruitzicht van een chaotische Brexit, een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, en meer recentelijk spanningen met Iran, waardoor Bitcoin een soort "toevluchtsvaluta" is geworden. De bekendste cryptomunt trekt bovendien allerlei speculatieve beleggers aan, zoals hedgefondsen, op zoek naar rendement, maar ook institutionele beleggers die op zoek zijn naar diversificatie met het oog op de belangstelling van grote spelers zoals Facebook of JP Morgan. Facebook dat trouwens onlangs de komst van een eigen cryptomunt aankondigde. De cryptomuntmarkten blijven echter tamelijk ondoorzichtig en kunnen onderhevig zijn aan prijsmanipulatie en onjuiste informatie over volumes.

In 2018 bijvoorbeeld werden er veel gevallen van zogenaamde "ketelzwendel" of "pump and dump" gemeld. Deze manipulatietechnieken bestaan uit het kunstmatig verhogen van de prijs van een illiquide valuta die eerder werd gekocht door oplichters, en die deze valuta vervolgens met winst verkopen wanneer andere investeerders hem kopen. Sommige deskundigen voorspellen een terugkeer naar een waarde van ongeveer 20.000 dollar, en dat op vrij korte termijn.

Na verloop van tijd zijn er steeds meer mensen die geïnteresseerd raken in Bitcoin en het daarom kopen. Als gevolg daarvan zijn er steeds van de cryptomunten van op de markt en zijn er ook mensen die hun Bitcoins verliezen. Er wordt gezegd dat van de 21 miljoen Bitcoins er al maar 17 miljoen overblijven. Alleen al de portefeuille van Satoshi Nakamoto bevat 1 miljoen Bitcoins, een portefeuille die zich in jaren niet meer heeft bewogen, omdat we niet weten wie de maker van Bitcoin is, en of hij nog leeft of niet.

De komst van institutionele beleggers op de Bitcoin- en cryptomuntmarkten betekent dat deze beleggingsfondsen ook Bitcoin kopen. Het aantal instellingen dat actief in cryptomunten investeert (of overweegt te investeren) is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Een onderzoek uitgevoerd onder institutionele beleggers bracht aan het licht dat 43% van hen cryptomonen aan hun portefeuilles wilde toevoegen. We praten hier over miljoenen of honderden miljoenen dollars in Bitcoin-aankopen! Ook dit is uiteraard een verklaring voor de stijging van de Bitcoin koers. De grote spelers moeten Bitcoin kopen en opslaan in afwachting van de marktontwikkelingen en de toenemende vraag naar Bitcoins.

De marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt bedraagt ongeveer 300 miljard dollar, de laatste keer dat dit gebeurde, bereikte Bitcoin ongekende hoogtepunten, evenals Ethereum, Litecoin en diverse andere grote cryptomunten. Dit is belangrijk omdat het gebrek aan liquiditeit wordt genoemd als een van de belangrijkste redenen waarom institutionele beleggers in het verleden zijn afgestapt van de cryptomunt. Zij vreesden dat er uiteindelijk onvoldoende kopers zouden zijn. Het lijkt er nu op dat de markt deze liquiditeit op een organische manier begint te verschaffen. Precies op tijd voor de lancering in 2019 van platforms zoals BAKKT, die een versnellingsplatform bieden voor een nieuwe investeringsgolf.

Bitcoin koers is erg volatiel

De koersen van de meeste cryptovaluta zoals Bitcoin zijn erg volatiel. Dit zorgt voor veel kansen bij het handelen in Bitcoin, maar zorgt ook voor veel risico. We hebben allemaal gehoord van de enorme koerswinsten die behaald zijn met stijgingen van o.a. de Bitcoin. Maar koersen gaan nooit alleen maar omhoog. De hoge volatiliteit werkt 2 kanten op en daar moeten beleggers en handelaren in Bitcoin rekening mee houden. Maak dus gebruik van de kansen, maar doe dit alleen met geld wat je kunt missen.

BTC koers

Bitcoin was de eerste cryptomunt ooit, maar inmiddels is het één van de vele. Toch is Bitcoin nog steeds de meest bekende en populairste coin. De Bitcoin koers is in 2017 zeer sterk gestegen tot een hoogtepunt van +/- €16.000. Het is moeilijk te voorspellen waar de koers van Bitcoin op korte termijn naar toe gaat. Op de langere termijn zijn wij echter wel overtuigd van de meerwaarde van Bitcoin en van cryptovaluta in het algemeen. Wanneer Bitcoin echt mainstream wordt dan kan de koers nog sterk stijgen. Verschillende deskundigen noemen koersdoelen van $50.000 tot zelfs $500.000 per Bitcoin, dit blijft natuurlijk speculatie.

Investeren in Bitcoin

Houd er rekening mee dat het kopen van cryptomunten min of meer hetzelfde is als het inzetten op innovatieve technologie. Als de digitale valuta waarin je hebt geïnvesteerd dominant wordt (ze proberen allemaal min of meer succesvol Bitcoin te onttronen), dan heb je een goede deal gemaakt. Ethereum blijft de grote uitdager van Bitcoin met een marktkapitalisatie die dicht bij die van Bitcoin aanleunt. Het moet ook opgemerkt worden dat online brokers meer en meer handel in cryptomunten beginnen aan te bieden. In augustus 2018 kondigde de Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE), de oprichting aan van het "BAKKT"-platform (zie ook hierboven), gespecialiseerd in Bitcoin en andere cryptomunten, dat het mogelijk zal maken om Bitcoins te kopen, verkopen, uitgeven en zelfs opslaan.

Vluchtigheid blijft een van de belangrijkste kenmerken van cryptografische valuta. Zo kan de Bitcoin koers, zoals hierboven uitgelegd, zeer snel en op onvoorspelbare wijze stijgen of dalen. Investeren in cryptovaluta wordt daarom niet aanbevolen voor ‘conservatieve’ beleggers die het risico schuwen. Als je geïnteresseerd bent in het avontuur van cryptomunten, begin dan met geld dat je bereid bent om te verliezen. Het moet een investering zijn die slechts een zeer klein deel van je financiële activa vertegenwoordigt.

Bitcoin kopen

Een voorbeeld van een betrouwbare verkoper van crypto is het Nederlandse bedrijf Litebit. Bij Litebit kun je naast Bitcoin een uitgebreid aanbod van andere cryptocoins vinden zoals Ethereum en Litecoin, maar ook minder bekende coins. Het grootste voordeel van Litebit is het feit dat je ook met iDEAL kunt betalen.

Wil je veilig en vertrouwd Bitcoin kopen en met iDEAL betalen? Klik dan op de groene knop op deze pagina, dan wordt je direct doorgestuurd naar de website van Litebit.


Bitcoin Omrekenen

BTC

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over Bitcoin? In onderstaande tabbladen vind je onder andere:

 • Het koersverloop van Bitcoin.
 • Op welke cryptocurrency exchanges is Bitcoin te koop/verhandelen.
 • Wat wordt er over Bitcoin geschreven op social media.
 • Het laatste nieuws over Bitcoin.

 • Grafieken

 • Historische Data

 • Markten

 • Social

 • Nieuws

 • Reacties

 • Zoom
 • Hour
 • Dag
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick
* Valuta in EUR
Historical Price for Bitcoin
DatumOpenSluitenHighLowVolume
Bitcoin Markets
#SourcePairVolumePriceVeranderingUpdated

Investeren in Bitcoin?

Bespaar meer dan €5.000 aan leergeld met ons gratis e-book!

Investeren in Bitcoin 10 beginnersfouten die je moet vermijden wit nieuw

Dit e-book is volledig gratis en vrijblijvend.
We sturen je geen spam, daar houden we zelf ook niet van!

Copy link