fbpx
Bitcoin
BTC

Bitcoin koers = 8.797,00

Lees alles over de live Bitcoin koers.

MarketcapVolume (24u)Beschikbare voorraadTotale voorraad
162.433.436.661 18.434.623.259 18.489.012 BTC 21.000.000 BTC

Wat is de live Bitcoin koers? Lees hier hoe de koers van deze crypto tot stand komt.

Bitcoin heeft 24 uur per dag en 365 dagen per jaar een prijs. In tegenstelling tot de traditionele aandelenbeurs, is de Bitcoin markt altijd open en is er geen open- of slotkoers.

De koers van een cryptovaluta komt tot stand op internationale, online exchanges (beurzen) waar kopers en verkopers bij elkaar komen om te handelen in verschillende cryptocurrencies, waaronder Bitcoin.

Waarom daalt de Bitcoin koers?

Daalt de Bitcoin koers? Dan is er meer aanbod dan vraag. Er zijn dus meer mensen die de coin willen verkopen dan dat er kopers zijn. Daarom moeten ze hun prijs verlagen om toch hun coins te kunnen verkopen.

Redenen voor een koers daling:

 • Negatief sentiment: Als mensen negatief denken over een crypto heeft dit vaak een negatief effect op de koers.
 • Buy the rumor, sell the news: Vaak doet een coin een aankondiging als er groot nieuws aankomt. Op basis van deze aankondiging kopen mensen de coin (buy the rumor) in afwachting van het grote nieuws, hierdoor stijgt de koers. Het grote nieuws wordt bekend gemaakt, maar door de hoge verwachtingen valt het nieuws tegen. Mensen verkopen de coin, hierdoor daalt de koers. (sell the news)
 • Scams: Dit zijn oplichtingspraktijken die misbruik maken van de naam “Bitcoin” of “cryptocurrency”. Bekende scams zijn: Bitconnect en Bitcoin Revolution. Deze scams zorgen voor een slechte naam voor crypto, waardoor er veel wantrouwen ontstaat. Wees daarom altijd voorzichtig bij het kopen van crypto en doe dit alleen via betrouwbare kanalen.

Waarom stijgt de Bitcoin koers?

Stijgt de Bitcoin koers? Dan is er meer vraag dan aanbod. Er zijn dus meer mensen die de coin willen kopen dan dat er verkopers zijn. Daarom moeten kopers hoger bieden om toch coins te kunnen kopen.

Redenen voor een koers stijging:

 • Positief sentiment: Wanneer mensen positief denken over een crypto heeft dit vaak een positief effect op de koers.
 • Fear Of Missing Out (FOMO): De koers stijgt, menzen zien dit en willen ook profiteren en stappen in waardoor de koers nog verder stijgt. Deze stijging zorgt voor nog meer populariteit, mensen zien dit en zijn bang om deze kans te missen en stappen ook in met een nog grotere stijging tot gevolg. Dit zorgt uiteindelijk voor een sneeuwbaleffect.
 • Alternatief voor aandelen: Er zijn steeds meer investeerders die cryptovaluta zien als alternatief voor traditionele aandelen. De aandelenmarkt staat op dit moment op een hoogtepunt, dit beperkt de kansen om winst te maken. Als alternatief investeren beleggers een deel van hun geld in crypto. Dit heeft een positief effect op de koers.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een virtuele valuta die in 2009 is gecreëerd door een onbekende persoon wiens pseudoniem Satoshi Nakamoto is. In tegenstelling tot de traditionele valuta's wordt Bitcoin niet uitgegeven en beheerd door een banken. Het wordt uitgegeven volgens het zogenaamde Blockchain-protocol. Deze technologie maakt het mogelijk om informatie transparant, veilig en zonder centrale controle-instantie op te slaan en door te geven.

Wil je meer leren over Bitcoin? Lees alles hier: Wat is Bitcoin? De complete handleiding voor beginners!

De uitgifte van Bitcoins is beperkt tot 21 miljoen eenheden, zoals voorzien in de oorspronkelijke code. Begin 2018 bedroeg het aantal uitgegeven Bitcoins meer dan 17 miljoen, of 80% van het totaal. Door de moeilijkheid van de groeiende berekeningen wordt Bitcoin momenteel in een afnemend tempo aangemaakt: 12,5 Bitcoins om de tien minuten vandaag (tegenover 50 Bitcoins in 2009). De kleinste ‘indeling’ van de Bitcoin is de satoshi. 1 satoshi = 0,000000000001 Bitcoin. Net zoals elke andere valuta, laten cryptomunten de aankoop van goederen en diensten toe. Omdat ze niet onder controle staan van een centrale autoriteit en niet onderworpen zijn aan enige regulering, worden ze soms gebruikt bij illegale transacties (losgeld, drugshandel, etc.), maar ze hebben de neiging om hun slechte reputatie kwijt te raken en een steeds breder publiek aan te trekken. Cryptomunten worden tegenwoordig ook steeds meer gebruikt voor juridische transacties.

Om de Bitcoin blockchain te begrijpen kunnen we ons een boek voorstellen, waarin elk paginanummer een handtekening bevat die de inhoud van die pagina en de vorige kan valideren. Deze handtekening wordt berekend door een algoritme dat bekend staat als SHA-256 en kan niet worden omgekeerd. Met andere woorden, we kunnen de A-256 handtekening berekenen op basis van bepaalde inhoud, maar we kunnen geen inhoud krijgen als we de SHA-256 handtekening kennen.

Terug naar het voorbeeld met het boek: als we een pagina uit het boek halen, kunnen we gemakkelijk herkennen dat er een pagina ontbreekt. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een onbestaande pagina. Alle pagina's worden gekopieerd tussen de leden van de keten, en dit is de reden waarom de Bitcoin blockchain wordt beschouwd als een gedistribueerd netwerk.

Bitcoin is een open source project dat wordt onderhouden door een ontwikkelteam met meer dan 580 actieve medewerkers. De code van de keten is beschikbaar op Github. Het belangrijkste doel van Bitcoin was gedecentraliseerde, maar vertrouwde, goedkope geldtransacties tussen mensen en bedrijven over de hele wereld realiseren. Tegenwoordig accepteren meer dan 100.000 leveranciers Bitcoin voor betalingen. En er zijn tussen de 2,9 en 5,8 miljoen unieke gebruikers die actief gebruik maken van Bitcoin-cryptocurrency wallets. De prijs van Bitcoin kan zeer volatiel zijn als gevolg van speculatie en is in het verleden meer dan +/-20% veranderd op een enkele dag.

Bitcoin koers in euro

Er bestaat geen officiële waarde voor Bitcoin. Hoe wordt dan de prijs van Bitcoin bepaald? Simpelweg door de wet van vraag en aanbod. Op 1 september 2019 bedroeg de prijs van Bitcoin € 8.749. Sinds het ontstaan ervan heeft de prijs van Bitcoin sterke schommelingen gekend. Het jaar 2017 was een bijzonder bewogen jaar voor de cryptomunt.

Na het overschrijden van de 1.000 dollar in het begin van 2017 en een geleidelijke stijging over een aantal maanden, bereikte de prijs een recordhoogte in december vorig jaar: 19.000 dollar (€ 16.000). Vervolgens stortte het eind december 2017 in en bleef het geleidelijk dalen in de eerste helft van 2018 tot ongeveer 6.500 dollar (€ 5.500). Men is trouwens begonnen met het registreren van de prijs van Bitcoin begin 2011, twee jaar na het ontstaan. Het wordt meestal uitgedrukt in dollars of euro's, maar het kan ook in yen of yuan, omdat Aziaten heel erg houden van cryptomunten.

Factoren die de koers van Bitcoin beïnvloeden.

De laatste tijd zien we dus vooral weer een stijging van de waarde van de Bitcoin. Wat zijn de redenen hiervoor? Er zijn geopolitieke verklaringen: het vooruitzicht van een chaotische Brexit, een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, en meer recentelijk spanningen met Iran, waardoor Bitcoin een soort "toevluchtsvaluta" is geworden. De bekendste cryptomunt trekt bovendien allerlei speculatieve beleggers aan, zoals hedgefondsen, op zoek naar rendement, maar ook institutionele beleggers die op zoek zijn naar diversificatie met het oog op de belangstelling van grote spelers zoals Facebook of JP Morgan. Facebook dat trouwens onlangs de komst van een eigen cryptomunt aankondigde. De cryptomuntmarkten blijven echter tamelijk ondoorzichtig en kunnen onderhevig zijn aan prijsmanipulatie en onjuiste informatie over volumes.

In 2018 bijvoorbeeld werden er veel gevallen van zogenaamde "ketelzwendel" of "pump and dump" gemeld. Deze manipulatietechnieken bestaan uit het kunstmatig verhogen van de prijs van een illiquide valuta die eerder werd gekocht door oplichters, en die deze valuta vervolgens met winst verkopen wanneer andere investeerders hem kopen. Sommige deskundigen voorspellen een terugkeer naar een waarde van ongeveer 20.000 dollar, en dat op vrij korte termijn.

Na verloop van tijd zijn er steeds meer mensen die geïnteresseerd raken in Bitcoin en het daarom kopen. Als gevolg daarvan zijn er steeds van de cryptomunten van op de markt en zijn er ook mensen die hun Bitcoins verliezen. Er wordt gezegd dat van de 21 miljoen Bitcoins er al maar 17 miljoen overblijven. Alleen al de portefeuille van Satoshi Nakamoto bevat 1 miljoen Bitcoins, een portefeuille die zich in jaren niet meer heeft bewogen, omdat we niet weten wie de maker van Bitcoin is, en of hij nog leeft of niet.

De komst van institutionele beleggers op de Bitcoin- en cryptomuntmarkten betekent dat deze beleggingsfondsen ook Bitcoin kopen. Het aantal instellingen dat actief in cryptomunten investeert (of overweegt te investeren) is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Een onderzoek uitgevoerd onder institutionele beleggers bracht aan het licht dat 43% van hen cryptomonen aan hun portefeuilles wilde toevoegen. We praten hier over miljoenen of honderden miljoenen dollars in Bitcoin-aankopen! Ook dit is uiteraard een verklaring voor de stijging van de Bitcoin koers. De grote spelers moeten Bitcoin kopen en opslaan in afwachting van de marktontwikkelingen en de toenemende vraag naar Bitcoins.

De marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt bedraagt ongeveer 300 miljard dollar, de laatste keer dat dit gebeurde, bereikte Bitcoin ongekende hoogtepunten, evenals Ethereum, Litecoin en diverse andere grote cryptomunten. Dit is belangrijk omdat het gebrek aan liquiditeit wordt genoemd als een van de belangrijkste redenen waarom institutionele beleggers in het verleden zijn afgestapt van de cryptomunt. Zij vreesden dat er uiteindelijk onvoldoende kopers zouden zijn. Het lijkt er nu op dat de markt deze liquiditeit op een organische manier begint te verschaffen. Precies op tijd voor de lancering in 2019 van platforms zoals BAKKT, die een versnellingsplatform bieden voor een nieuwe investeringsgolf.

Bitcoin koers is erg volatiel

De koersen van de meeste cryptovaluta zoals Bitcoin zijn erg volatiel. Dit zorgt voor veel kansen bij het handelen in Bitcoin, maar zorgt ook voor veel risico. We hebben allemaal gehoord van de enorme koerswinsten die behaald zijn met stijgingen van o.a. de Bitcoin. Maar koersen gaan nooit alleen maar omhoog. De hoge volatiliteit werkt 2 kanten op en daar moeten beleggers en handelaren in Bitcoin rekening mee houden. Maak dus gebruik van de kansen, maar doe dit alleen met geld wat je kunt missen.

BTC koers

Bitcoin was de eerste cryptomunt ooit, maar inmiddels is het één van de vele. Toch is Bitcoin nog steeds de meest bekende en populairste coin. De Bitcoin koers is in 2017 zeer sterk gestegen tot een hoogtepunt van +/- €16.000. Het is moeilijk te voorspellen waar de koers van Bitcoin op korte termijn naar toe gaat. Op de langere termijn zijn wij echter wel overtuigd van de meerwaarde van Bitcoin en van cryptovaluta in het algemeen. Wanneer Bitcoin echt mainstream wordt dan kan de koers nog sterk stijgen. Verschillende deskundigen noemen koersdoelen van $50.000 tot zelfs $500.000 per Bitcoin, dit blijft natuurlijk speculatie.

Investeren in Bitcoin

Houd er rekening mee dat het kopen van cryptomunten min of meer hetzelfde is als het inzetten op innovatieve technologie. Als de digitale valuta waarin je hebt geïnvesteerd dominant wordt (ze proberen allemaal min of meer succesvol Bitcoin te onttronen), dan heb je een goede deal gemaakt. Ethereum blijft de grote uitdager van Bitcoin met een marktkapitalisatie die dicht bij die van Bitcoin aanleunt. Het moet ook opgemerkt worden dat online brokers meer en meer handel in cryptomunten beginnen aan te bieden. In augustus 2018 kondigde de Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE), de oprichting aan van het "BAKKT"-platform (zie ook hierboven), gespecialiseerd in Bitcoin en andere cryptomunten, dat het mogelijk zal maken om Bitcoins te kopen, verkopen, uitgeven en zelfs opslaan.

Vluchtigheid blijft een van de belangrijkste kenmerken van cryptografische valuta. Zo kan de Bitcoin koers, zoals hierboven uitgelegd, zeer snel en op onvoorspelbare wijze stijgen of dalen. Investeren in cryptovaluta wordt daarom niet aanbevolen voor ‘conservatieve’ beleggers die het risico schuwen. Als je geïnteresseerd bent in het avontuur van cryptomunten, begin dan met geld dat je bereid bent om te verliezen. Het moet een investering zijn die slechts een zeer klein deel van je financiële activa vertegenwoordigt.

Bitcoin kopen

Een voorbeeld van een betrouwbare verkoper van crypto is het Nederlandse bedrijf Bitonic. Bij Bitonic kun je snel en veilig Bitcoin kopen. Het grootste voordeel van Bitonic is het feit dat je met iDEAL kunt betalen en je geen ID verificatie hoeft te doen bij het kopen van grotere bedragen.

Wil je veilig en vertrouwd Bitcoin kopen met iDEAL?

Leer hoe in 7 stappen: Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Bitcoin omrekenen naar euro’s

BTC

Bitcoin koersgrafieken

In de onderstaande grafiek vind je het koersverloop van de coin per uur, per dag, per week, per maand, per jaar, of over de volledige levensduur. Door te kiezen voor de “candlestick” optie krijg je een beter beeld van de stijgingen en dalingen van de koers.

 • Zoom
 • Hour
 • Dag
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Historische prijsinformatie

In het onderstaande overzicht vind je historische prijsinformatie van Bitcoin over de afgelopen 30 dagen.

* Valuta in EUR
Historical Price for Bitcoin
DatumOpenSluitenHighLowVolume

Bitcoin markten

Op welke markten wordt Bitcoin verhandeld?

Bitcoin Markets
#SourcePairVolumePriceVeranderingUpdated
Copy link