fbpx

Deutsche Bank schrapt 18.000 banen, Bitcoin biedt een goed ‘Plan ฿’

Deutsche Bank zet het mes in haar investment banking tak en schrapt 18.000 banen, en schetst een somber beeld van de traditionele financiële sector in een tijd van een sterke groei voor crypto.

Zoals Reuters op 7 juli rapporteerde, zal het gedenkwaardige besluit van de Deutsche Bank ervoor zorgen dat de bank haar aandelenverkoop- en handelsactiviteiten – die in 2018 naar verluidt een omzet van 1,96 miljard euro (2,20 miljard dollar) hebben gerealiseerd – zal stopzetten.

Hoewel de DB een kleinschalige aandelenkapitaalmarktactiviteit handhaaft, is zij ook van plan haar vastrentende activiteiten te beperken, in het bijzonder haar handelsdesks op het gebied van tarieven, de zogenaamde Reuters notes.

De verandering brengt zal naar verwachting ongeveer 18.000 banen kosten en een inkrimping van 40% van de risicogewogen activa die momenteel zijn toegewezen aan de handelsactiviteiten van DB – wat neerkomt op €74 miljard ($83,06 miljard) en €288 miljard ($323,5 miljard) aan hefboomfinanciering per 31 dec. 2018, aldus Reuters.

In een tweet die op 7 juli werd gepubliceerd, interpreteerde mede-oprichter van Morgan Creek Digital Assets, Anthony “Pomp” Pompliano, het nieuws als een krachtige steun voor de adoptie van bitcoin (BTC):

“Deutsche Bank is van plan om bijna 20.000 werknemers te ontslaan. Bitcoin heeft geen werknemers om te ontslaan. DB is gebouwd voor de oude wereld. En Bitcoin is gebouwd voor de nieuwe wereld”.

In zijn eigen analyse van de noodlijdende banksector stelde eToro-analist Mati Greenspan dat de overstap van DB een bredere beleidsfout van de beheerders van het wereldwijde monetaire beleid betekent:

“Dit is het effect van een langdurig nul-rentebeleid. De centrale banken maken het voor investeringsbanken onmogelijk om winst te maken. Zelfs de meest risicovolle obligaties die er zijn, leveren <2% op. Hoe kan men verwachten dat ze daar geld mee kunnen verdienen?

Greenspan’s mening heeft vandaag weerklank gevonden in het nieuws van grote Britse krant The Guardian, dat bovendien wijst op de last van de DB met miljarden euro’s aan derivatencontracten. Veel van deze contracten zullen naar verluidt worden overgedragen aan de nieuw opgerichte “bad bank”, een zogenaamde Capital Release Unit, die belast is met het beheer van de afbouw van DB’s investeringsbank activa.

Met name Jim Reid – hoofd van de wereldwijde fundamentele kredietstrategie bij DB – had opgemerkt dat het beleid van de centrale banken een positieve invloed had op “alternatieve” valuta’s, zoals bitcoin, terwijl het de investeringsbanken pijn deed. Hij zei:

“Als centrale banken zo agressief willen zijn, dan worden alternatieve valuta’s toch een beetje aantrekkelijker.”

Bovendien wijst het feit dat de beslissing van DB op een zondag bekend werd op een andere zwakke plek voor de traditionele financiële sector, volgens VanECK-strateeg voor digitale activa en MVIS-directeur Gabor Gurbacs, die tweette:

“Crypto-markten zijn 24/7 open om op nieuws te reageren. In traditionele markten moeten sommigen gewoon wachten tot de markt open is om te kunnen reageren op nieuws dat openbare informatie is. Voor mij lijkt dit een ernstig probleem voor de marktstructuur! Het is tijd voor plan ฿!”

Een voormalig aandelenbroker vertelde BBC-radio vandaag, dat de onthulling van de Deutsche Bank door velen wordt gezien als een onvermijdelijke en laattijdige wake-up call van de nasleep van de crash van 2008 – de catastrofe waar Satoshi meer dan tien jaar geleden binnen het Bitcoin genesis block naar verwees.

Plaats een reactie

Share via
Copy link
Powered by Social Snap