Ether, de coin die gebruikt wordt op het Ethereum platform, wordt vaak (onterecht) over eenzelfde kam geschoren als Bitcoin. Hoewel Bitcoin de meest bekende cryptocurrency is, is Ether veel breder inzetbaar en heeft Ethereum heel wat meer doelen op het oog.
Het is dan ook logisch dat Ethereum steeds bekender wordt en ook steeds sneller aan populariteit wint – Ether steeg de laatste jaren ontzettend in waarde. Benieuwd naar wat Ethereum en Ether nu precies zijn, en hoe jij zelf ook Ethers in handen kunt krijgen? Lees dan zeker verder!
Wat is Ethereum? En wat is Ether?
De termen Ethereum en Ether worden vrijelijk door elkaar gebruikt, en dat is niet helemaal onbegrijpelijk. Toch is het wel zo interessant het verschil kort aan te kaarten. Wanneer je het hebt over Ethereum, heb je het over het platform Ethereum. Wie het heeft over Ether, heeft het over de token of de coin Ether – en die wordt gebruikt op het Ethereum platform.
Nu dat verschil duidelijk is, kunnen we het over Ethereum en Ether gaan hebben. Het Ethereum platform is namelijk uniek in zijn opzet. Het netwerk werd opgezet om het mogelijk te maken gedecentraliseerde applicaties (DAPPS), smart contracts en ICO’s (initial coin offerings, zie dit als de crowdfunding fase van een crypto coin) te lanceren. Daarnaast kunnen op het platform zelf ook nieuwe tokens gecreëerd worden. Tokens gecreëerd op het Ethereum netwerk zijn wel steeds volledig afhankelijk van Ethereum – zodra het netwerk ophoudt te bestaan, zullen die gecreëerde coins dus ook verdwijnen.
Om al die dingen mogelijk te maken, creëerde Ethereum Solidity, een programmeertaal. Deze programmeertaal is relatief eenvoudig en heb je redelijk snel onder de knie. Die taal wordt een contract oriented turing programmeertaal genoemd. Kort gezegd houdt dit in dat je, binnen de taal, werkt op basis van smart contracts. Zo’n smart contract kan, onder meer, transacties vastleggen op de blockchain, of transacties uitvoeren die werden voorgeprogrammeerd – en dat volledig automatisch en autonoom. Daarnaast kan die blockchain ook nog gebruikt worden voor het versturen van berichten, het opslaan van documenten en tal van andere dingen. En dat alles op een neutraal platform, dat niet in handen is van een bank of andere controle uitoefenende instelling.
Zo vormt het netwerk in feite een alternatief op het internet zoals we dat vandaag kennen. Toegegeven, het netwerk staat nog niet helemaal op punt, en het zal nog wel even duren voor dat wel zover is. Maar wees eerlijk: een internet waarop applicaties je privacy werkelijk moéten respecteren, en transacties niet in handen van derde partijen als banken zijn, dat klinkt toch razend interessant?
Het Ethereum netwerk: toepassingen
Zoals je ziet is het Ethereum netwerk dus veelbelovend, en zijn er ontzettend veel manieren waarop het netwerk kan worden toegepast. Grote bedrijven als Samsung en Microsoft hebben dit ondertussen ook door, en samen met een tiental andere bedrijven zijn ze een coöperatie begonnen waarin ze het Ethereum netwerk gaan uittesten.
Om te illustreren wat er mogelijk is met het Ethereum netwerk, geven we je een kort voorbeeld. We richten ons hiervoor naar het versturen van een simpele e-mail. Momenteel zit het zo. Stuur je een e-mail vanop je Hotmail-account, dan maak je gebruik van de Hotmail servers. Deze servers vallen onder het beheer van Microsoft – een centraal bestuur, dus.
Stuur je echter een bericht via het Ethereum netwerk, dan gaat het net iets anders. Er is geen centrale server waarlangs het bericht moet passeren alvorens het ontvangen kan worden. In plaats daarvan reist het bericht langs alle computers die aangesloten zitten op het netwerk. Elke computer zal in dat geval bijdragen aan de verzending, en elke computer levert een klein stukje rekenkracht. Niemand nodig die de servers aanvoert, dus – alles gaat via de blockchain. En dat gaat dus ook meteen een stuk sneller en kost minder mankracht dan wanneer het bericht via een centrale server moet gaan.
Nu kun je die e-mail in ons voorbeeld evengoed vervangen door een transactie. Het verschil is daar precies hetzelfde: in plaats van dat je transactie via de servers van bijvoorbeeld je bank gaan, worden die verstuurd over de blockchain. Door het onnodig maken van zo’n centrale server worden de transacties sneller en veiliger uitgevoerd. Die smart contracts hebben dus nagenoeg oneindig veel mogelijke toepassingen; de verbeelding van de programmeurs is zowat de enige limiet. Het automatiseren en controleren van transacties over de blockchain is maar een zo’n toepassing. Je kunt aan die transacties zelf ook weer limieten en voorwaardes hangen; zo kan een transactie bijvoorbeeld pas worden voltooid wanneer een vooraf bepaalde waarde bereikt wordt, of pas op een vooraf bepaald moment. Dit zijn echter slechts zeer eenvoudige voorbeelden van de mogelijkheden; de toepassingen die het netwerk werkelijk interessant maken zijn een stuk ingewikkelder.
Waar kan ik online veilig Ethereum kopen?
Heel wat Nederlandse cryptoaanbieders en brokers bieden Ethers aan op hun platformen. Brokers kopen Ethers in grote hoeveelheden op, en verkopen die weer door op hun platform. Brokers spelen de tussenpersoon tussen de koper en de exchanges. Op een exchange, bijvoorbeeld Bitvavo, kun je evengoed Ethers kopen. Op exchanges kun je je Ethers bovendien weer inruilen voor andere coins.
In onderstaand overzicht vind je heel wat betrouwbare Nederlandse platformen waar je je Ethers kunt aanschaffen. Bovendien ondersteunen al deze platforms zowel iDEAL als Bancontact als betaaloptie. Zo heb jij in een handomdraai je eigen Ethers op zak! Of toch in je wallet.
Bitvavo
Deze Nederlandse broker is, naast onze persoonlijke favoriet, zowat de beste optie voor wie cryptocurrency wilt kopen. Naast Ethereums Ethers vind je er meer dan 50 andere coins. Met hun uiterst overzichtelijke platform, eigen wallet, en handelskosten die nooit meer dan 0,25% per transactie bedragen, heeft de Bitvavo exchange zich opgewerkt tot een van de meest geliefde cryptoplatforms in de Benelux. Een echte aanrader, zowel voor beginnende als ervaren cryptohandelaars!
- Direct Ethereum kopen bij de goedkoopste exchange van NL
- Slechts 0.25% handelskosten per transactie
- 100% Nederlandse organisatie
Bitcoin Meester
Bitcoin Meester heeft meer dan 190 verschillende coins op voorraad. Daarnaast biedt het platform een ingebouwde Ethereum wallet, wat externe software overbodig maakt. Het eenvoudige, overzichtelijke platform is perfect voor zowel de novice als de master cryptohandelaar.
- Direct Ethereum kopen
- Groot assortiment, keuze uit 190+ cryptomunten
- Ingebouwde ETH wallet, geen externe software noodzakelijk
- Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
- 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Bitcoin Meester review
Litebit
Deze broker is een vaste waarde, geliefd in de Nederlandse crypto community. Je hebt er toegang tot tientallen verschillende coins – waaronder Ether – en kunt er gebruik maken van de meest courante Europese betaalmethoden. Opgelet! Het platform biedt zijn gebruikers verschillende wallets, maar nog geen Ethereum wallet. Voorlopig zul je je Ether wallet dus op een ander platform moeten vinden – of er zelf een aanmaken. Registratie verplicht voor je aankopen kunt doen!
- Direct Ethereum kopen met iDEAL
- Ingebouwde ETH wallet, geen externe software noodzakelijk
- Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
- 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Litebit review
Satos
Satos is een wat kleiner crypto platform. Je hebt er de keuze uit vijf crypto munten (Bitcoin, Ethers, XRP, LTC en Bitcoin Cash). Het platform biedt ingebouwde wallets, en ondersteunt betaalmethoden zoals iDEAL.
- Direct Ethereum kopen met o.a. iDEAL
- Eigen wallet is noodzakelijk
- 100% Nederlandse organisatie
Internationale Ethereum verkopers
Nu we de grote Nederlandse cryptoaanbieders overlopen hebben, leek het ons interessant ook een niet-Europese cryptoverkoper aan het lijstje toe te voegen. Coinbase, een Amerikaanse organisatie, richt zich enkel op de drie populairste coins. Je betaalt er via bankoverschrijving of Credit Card. Koop je voor meer dan 100 dollar aan coins? Dan krijg je er gratis en voor niets 10 dollar aan Bitcoin. Bovendien biedt Coinbase je de mogelijkheid je coins op het platform zelf op te slaan in de ingebouwde wallet.
Wie de laatste jaren heeft opgelet, heeft ogenschijnlijk opgemerkt dat de waarde van een Ether zowel ontzettend veel gestegen als gedaald is. Begin 2017 kost een Ether je nog geen 30 dollar. Een jaar later was de coin wel tien keer zo veel waard. Ondertussen koop je de coin voor zo’n 160 dollar. Zou Ether de verwachtingen van Ethereum fans wereldwijd waarmaken, en Bitcoin in waarde overstijgen?
Wat is de beste Ethereum aanbieder?
Ethereum doet het uitzonderlijk goed op de cryptomarkt, en is dus een ontzettend populaire munt. Bijgevolg zul je Ether dus bij de meeste brokers in het aanbod opgenomen zien worden. Maar wat is nu de beste aanbieder?
De bekendste aanbieders hebben ondertussen een zekere standaard waar ze aan moeten voldoen om nieuwe gebruikers te blijven lokken, en oude gebruikers tevreden te houden. De meeste, hoewel niet alle, cryptoaanbieders zijn dus in zekere mate betrouwbaar. Er wordt overal sterk ingezet op de snelheid waaraan het betalingsverkeer verloopt en waarmee de betalingen verwerkt worden, en de klantenondersteuning. De grootste onderlinge verschillen vind je dan ook terug in de prijzen – en dan met name de handelskosten die worden aangerekend bij je cryptotransacties. In die optiek is de aanbieder met de laagste fees je beste keuze.
Waarom Ethereum kopen?
Het is een onbetwistbaar feit dat Bitcoin momenteel nog steeds de meest interessante crypto investering is. Deze veilige optie lijkt met de minste risico’s gepaard te gaan – wat het een ontzettend aantrekkelijke keuze maakt op een markt zo volatiel als de cryptomarkt.
Wil je je portfolio echter uitbreiden, maar weet je nog niet in welke coins je wilt gaan investeren? Dan is Ethereum zeker en vast een interessante mogelijkheid. Ether staat ondertussen al enkele jaren in de top vijf wat marktkapitalisatie betreft – op het moment van schrijven palmt de coin al geruime tijd de tweede plaats in.
Maar wat maakt Ether zo’n interessante keuze? Het Ethereum netwerk wordt al jaren gebruikt voor het lanceren van ICO’s (initial coin offerings) en het creëren van tokens. Token creatie is namelijk ontzettend eenvoudig op het netwerk – daar werd het dan ook deels voor opgebouwd. Verschillende crypto coins die nu de top 100 (op vlak van marktkapitalisatie) bevolken vinden hun oorsprong op het Ethereum netwerk. Deze tokens noemt met ook wel eens de ERC20 tokens – elk van hen is volledig afhankelijk van Ethereum. Voorbeelden zijn OmiseGO (OMG), vooral bekend in Azië, de Basic Attention Token (BAT) en de USD Coin (USDC).
Daar stopt het echter nog niet. Ethereum is niet enkel zowat de bakermat van heel wat andere tokens, je kunt op de Ethereum blockchain ook met smart contracts werken. Hiervoor gebruikt het platform de programmeertaal Solidity. Met Solidity creëer je een smart contract. Eens het contract gelanceerd wordt, is het onveranderbaar en volledig autonoom – niemand kan er dus nog wat aan veranderen, en er kan niet mee geknoeid worden. Dit maakt deze contracten uiterst betrouwbaar en veilig. En dat is nog maar een van Ethereums grote troeven.
Wel of niet investeren in Ethereum?
Er zijn ondertussen al duizenden verschillende coins en tokens gelanceerd – dat die allemaal een lang leven beschoren zijn, is erg onwaarschijnlijk. Wie investeert in crypto zal daar dus hoogstwaarschijnlijk ook rekening mee houden. Dat Ethereum al zo lang de tweede positie op vlak van marktkapitalisatie staat, is alvast een veelbelovend teken. Ether heeft een enorm grote kans ook op lange termijn aanwezig te blijven als prominente cryptocurrency.
Enerzijds dankzij de vele toepassingen van het Ethereum platform, de vele ICO’s en de talloze coins die op het netwerk gelanceerd werden en worden. Anderzijds dankzij de uitstekende software en de constante inzet van het team achter Ethereum dat ervoor zorgt dat het netwerk goed draait én voortdurende verbetering mogelijk is. Ethereum blijft zichzelf steeds verder ontwikkelen, en dat valt in de smaak.
Daarnaast kan Ether ook genieten van ‘brand recognition’ of naamsbekendheid. Zowat iedereen die zich bezig houdt met crypto, heeft wel eens van Ether gehoord. Het bedrijf wordt dan ook gesteund door de Fortune500 bedrijven. Er wordt verder door tal van andere bedrijven gezocht naar manieren om het netwerk, en met name de smart contracts, in gebruik te nemen. Zelfs enkele overheden hebben hun interesse in het netwerk laten blijken. Ethereum is dus in geen geval een obscuur muntje – in tegendeel.
Ook de bedrijven die Ethereum willen implementeren zijn geen niche bedrijfjes. Namen als Microsoft, J.P. Morgan, Intel en ook ING lieten hun interesse blijken. Of het in al die gevallen tot een daadwerkelijke samenwerking komt is natuurlijk nog maar de vraag – maar de kans zit er in ieder geval wel in.
Samenwerkingen die al wel het daglicht zagen zijn die met Merrill Lynch (Bank of America) en Microsoft. Samen ontwikkelden ze een applicatie op het Ethereum netwerk die het contact tussen de bank en haar klanten niet enkel gemakkelijker maar ook veiliger heeft gemaakt.
Waarom is Ethereum zo populair?
Bitcoin is dan misschien wel de coin die het hoogst scoort in marktkapitalisatie, Ethereum is een waardig concurrent. Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, ziet het alvast op (lange) termijn gebeuren dat Ether Bitcoin daar zal overstijgen. Maar waar zit het grote verschil?
Bitcoin is en blijft de oerknal op cryptogebied. Voor Bitcoin was er geen sprake van cryptocurrency, en de token zal dan ook altijd een vaste waarde op de markt blijven. Toch gaat de ontwikkeling van Bitcoin ongelofelijk traag, en daar zit het addertje. Ethereum beschikt over een enorm team met potente developers die de groei van het platform sterk aanwakkeren. De ene na de andere update duikt hier als gevolg van op – en zo blijft Ethereum de concurrentie steeds een stapje voor.
Tot slot kent Ethereum ook veel meer toepassingen dan Bitcoin. Ethereum biedt zo bijvoorbeeld de smart contracts, die het mogelijk maakt voor bedrijven om bepaalde processen volledig te automatiseren – als ze het netwerk implementeren tenminste. De ICO’s, DAPPS en andere toepassingen maken ook dat Ethereum aan bekendheid én populariteit zal blijven winnen.
Ethereum koersverwachting 2020
Voorspellen wat de koers van de een of de andere munt zal brengen in 2020 is ontzettend moeilijk. Er zijn niet alleen onnoemelijk veel verschillende factoren die de koers op dit moment beïnvloeden, nee, er zijn ook nog eens tal van factoren waar niemand momenteel zicht op heeft. We doen toch een poging.
In 2020 wilt Ethereum overschakelen van een Proof of Work methode naar een Proof of Stake methode – een manier van minen die eerlijker, en vooral energiezuiniger is dan de klassieke PoW methode. Er wordt verwacht dat dit de interesse in Ethereum weer stevig zal aanwakkeren – de vraag is enkel of aan die verwachten voldaan zal worden.
Het platform wordt ondertussen wel al op tal van manieren in gebruik genomen. De DAPPS springen als paddenstoelen uit de grond, en een applicatie als Crypto Kitties lijkt bijvoorbeeld al erg succesvol. Het is namelijk een van de eerste recreatieve cryptotoepassingen, en kan alvast rekenen op heel wat appreciatie. Er werd echter begin 2018 al verwacht dat de toename van de ontwikkeling van applicaties tot serieuze prijsstijgingen zou leiden – stijgingen waar Ethereum fans wereldwijd nog steeds zitten te wachten.
Zolang Ethereum blijft groeien, zichzelf blijft ontwikkelen en verbeteren, en nieuwe bedrijven blijft aantrekken, blijft Ether waarschijnlijk in waarde stijgen. En die kans zit er ook echt in; de eerste samenwerkingen leken alvast veelbelovend. Helaas kunnen ook wij enkel raden naar wanneer en hoezeer de prijzen stijgen zullen.