fbpx

FED Voorzitter: Bitcoin is een speculatieve waardeopslag zoals goud

De voorzitter van de Federal Reserve van de Verenigde Staten heeft gezegd dat een wereldwijd ingevoerd cryptovaluta systeem de noodzaak van reservemunten zou kunnen wegnemen.

Getuigend voor het Senaat op 11 Juli, gaf Fed Voorzitter Jerome Powell zijn analyse of een cryptocurrency systeem met globaal overwicht de behoefte aan zogenaamde ankervaluta’s zou kunnen afnemen of zelfs helemaal kunnen wegnemen.

Met de Amerikaanse dollar als de dominante reservemunt ter wereld erkende Powell de mogelijkheid van een uitzonderlijke cryptovaluta die het huidige financiële landschap opnieuw zou kunnen tekenen – maar merkte op dat dit tot nu toe nog geen realiteit is geworden. De voorzitter van de Fed zei hierover:

“Ik denk dat zulke dingen [de veroudering van de huidige reservemunten] mogelijk zijn, maar we hebben echt [….] geen grootschalige adoptie gezien. Bitcoin is een goed voorbeeld, bijna niemand gebruikt het voor betalingen [….] het is een speculatieve opslag van waarde zoals goud.”.

Powell’s vergelijking is opmerkelijk gezien de rol van de Federal Reserve Bank of New York als bewaarder van het goud dat in handen is van entiteiten zoals de Amerikaanse en buitenlandse overheden, andere centrale banken en officiële internationale organisaties.

Powell erkende dat het vooruitzicht van cryptocurrencies die in de plaats komen van de reservevaluta’s al sinds hun ontstaan impliciet aanwezig is en dat de realisatie ervan het mondiale financiële systeem – en in het bijzonder het Federal Reserve System – ingrijpend zou kunnen veranderen. Hij merkte op:

“Er wordt over dit onderwerp gesproken sinds het ontstaan van de cryptocurrencies, maar we hebben het nog niet gezien. Dat wil niet zeggen dat we het nooit zullen zien – en als we dat wel doen, dan zou je een terugkeer kunnen zien naar een tijdperk in de Verenigde Staten waar we veel verschillende valuta’s hadden, in het zogenaamde nationale bancaire tijdperk”.

Zoals gerapporteerd, had Powell eerder deze week voor het House Financial Services Committee getuigd en erkend dat de impact van Facebook’s aanstaande stablecoin van een “potentieel systemische omvang” zou kunnen zijn voor het wereldwijde financiële en regelgevende landschap.

In China hebben de veteranen van de centrale banken de wijdverbreide anticipatie op de Libra gekenmerkt als “onlosmakelijk verbonden met de wereldwijde dollarisatietrend”, en benadrukt dat Peking moet reageren met voorzorgsmaatregelen en rigoureus beleidsonderzoek om te proberen een sterke monetaire status te behouden.

Plaats een reactie

Share via
Copy link
Powered by Social Snap