Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Je hebt over Bitcoin gelezen, je bent enthousiast en je wilt ook Bitcoin kopen. Maar waar moet je beginnen? Bitcoin kopen kan op meerdere manieren, in deze handleiding laten we zien hoe je veilig Bitcoin kan kopen.

Voordat je Bitcoin koopt

Allereerst, voordat je Bitcoin koopt moet je het op een veilige plek opslaan. In de wereld van cryptocurrency heet deze plek een ‘wallet’, en deze komen in verschillende vormen. De verschillende soorten wallets bieden Bitcoin eigenaren verschillende vormen van veiligheid, opslag en gebruiksgemak.

Bitcoin kopen met iDEAL bij Bitvavo

Om veilig Bitcoins te kunnen kopen met gebruik van iDEAL, kun je het beste gebruik maken van een online Bitcoin wisselkantoor zoals Bitvavo.

De meeste aanbieders hebben een dagelijkse aankooplimiet van enkele honderden euro’s. Wil je meer bestellen? Dat kan, maar dan zul je een KYC controle moeten doorlopen. Dit betekent dat je persoonlijke gegevens moet opgeven en een scan van je paspoort moet opsturen ter controle.

Open de Bitvavo website

De website van Bitvavo is erg duidelijk. Klik op de onderstaande link Open de Bitvavo website, zo kom je op de website.

Open de Bitvavo website

De website ziet er ongeveer zo uit.

Hoe kan ik Bitcoin kopen? 2

Registreer je gratis account

Om Bitcoin te kunnen kopen heb je een account nodig, je kunt bij Bitvavo gratis een account aanmaken.

Houd er rekening mee dat je hier je echte naam invult, zoals dat ook op je bankrekening en je identiteitsbewijs staat. Daarbij is het heel belangrijk dat je een uniek en sterk wachtwoord kiest. 

Na het invullen van het formulier ontvang je een e-mailbericht om je gegevens te bevestigen. Na het bevestigen is je account aangemaakt en kun je inloggen.

Je apparaat bevestigen

Ter beveiliging moet ieder apparaat, zoals je desktop, laptop of smartphone, bij Bitvavo apart bevestigd worden. Via de mail ontvang je een bevestigingslink om je apparaat te bevestigen. Ontvang je een mail om je apparaat te bevestigen zonder dat je probeert in te loggen? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord!

Na het bevestigen van je apparaat kun je inloggen en zie je jouw dashboard.

Hoe kan ik Bitcoin kopen? 3

Beveilig je account

Bij het registreren van je account heb je een sterk en uniek wachtwoord gekozen. Helaas is dat nog niet genoeg om criminelen te stoppen. Accounts waar tegoeden op staan zijn erg interessant voor criminelen en worden daardoor vaak een doelwit van hacks.

Het is heel belangrijk dat je direct 2 factor authenticatie (2FA) inschakelt.

 1. Klik rechtsboven op je naam en vervolgens op Instellingen
 2. Kies onder Veiligheidsinstellingen voor Twee-Factor Authenticatie (2FA) en klik op Inschakelen
 3. Voer je wachtwoord in en klik op Doorgaan
 4. Download Google Authenticator of Authy op je smartphone
 5. Scan de QR-code
 6. Voer de zes cijfers die op je smartphone verschijnen in
 7. Maak een backup van je herstelcode (bewaar deze veilig)
 8. Klik op Bevestigen

In het menu kun je ook een Anti-Phishing Code instellen. Dit is een unieke code die alleen jij weet. Bij alle communicatie van Bitvavo zal deze unieke code getoond worden. Op die manier weet je (bijna) zeker dat de communicatie ook echt van Bitvavo af komt. Met nadruk op bijna, het kan voorkomen dat criminelen beschikken over jouw Anti-Phishing Code. Wees dus altijd alert en voorzichtig.

Als laatste is het belangrijk om Bitvavo altijd te bezoeken via een link in je favorieten. Ga dus niet via een zoekmachine of een e-mailbericht naar de exchange. Controleer altijd de URL of hier bitvavo.com staat en het certificaat met Bitvavo B.V. [NL].

Euro’s storten op je Bitvavo account

Om Bitcoin te kunnen kopen moet je eerste je account aanvullen met tegoed. Dit doe je door in het dashboard te klikken op Tegoed Storten.

 1. Klik op euro’s storten. Geef aan hoeveel euro’s je graag op je account zet.
 2. Kies een betaalmethode en reken af. Er staat nu een bedrag op je Bitvavo account.

Op je dashboard zie je nu hoeveel tegoed je nog over hebt, en hoeveel cryptovaluta je in je bezit hebt. De coins kun je op het Bitvavo platform laten staan of eenvoudig versturen naar je eigen, externe wallet.

Het is hierbij belangrijk dat je bankrekening op dezelfde naam staat als de naam die je tijdens de registratie hebt opgegeven. Je kunt tegoed storten met iDEAL (gratis), bankoverschrijving (gratis), Bancontact (gratis), MyBank (1.5%), EPS (1.75%), SOFORT (2.25%) of Giropay (1.75%).

Voor Nederlanders is iDEAL het gebruikelijkst, en het geld staat er met deze betaalmethode binnen enkele seconden in je account. Belgen betalen vaak met Bancontact.

Na het opgeven van het bedrag kun je met de gewenste betaalmethode euro’s storten in je account. Na het afronden van de betaling heb je nog geen cryptocurrency gekocht!

Hoe kan ik Bitcoin kopen? 4

Bitcoin zoeken in het cryptovaluta overzicht

Nadat je geld hebt gestort in je account kun je Bitcoin kopen via Bitvavo. Je hebt de keuze uit ongeveer 60 verschillende cryptocurrencies. Zoek via het dashboard op Bitcoin en klik op het logo.

Hoe kan ik Bitcoin kopen? 5

Bitcoin kopen via de Bitcoin pagina bij Bitvavo

Er wordt een speciale Bitcoin pagina getoond met een kopen, verkopen, trades en koershistorie widget.

Hoe kan ik Bitcoin kopen? 6
 1. Zorg dat het tabblad Kopen actief is
 2. Voer onder U betaalt in hoeveel je wilt investeren. Houd hierbij rekening met het tegoed dat je hebt gestort.
 3. Bij U ontvangt ongeveer zie je hoeveel je ongeveer ontvangt. Dit kan verschillen omdat de order echt op de exchange wordt geplaatst
 4. De handelskosten zijn bij Bitvavo transparant, en je ziet dat we hier slechts 0,25% voor betalen
 5. Klik op Kopen (de order wordt direct verwerkt)
Hoe kan ik Bitcoin kopen? 7

Gefeliciteerd met je Bitcoin aankoop!

Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol je eerste Bitcoin gekocht! De zojuist aangekochte Bitcoin staat vrijwel direct in je wallet en is inzichtelijk via je dashboard, je ziet direct de huidige Bitcoin koers en de waarde van jouw Bitcoin.

Bitcoin wallets

Het is belangrijk om te vermelden, dat je wallet je Bitcoin technisch gezien niet echt opslaat. In plaats daar van bewaart het je private keys, die essentieel zijn om toegang te krijgen tot een Bitcoin adres en het saldo uit te kunnen geven. Deze digitale sleutels zijn nodig om een transactie te ondertekenen, als de gebruiker deze verliest, verliest hij of zij ook te toegang tot de Bitcoin.

De 5 belangrijkste soorten BTC wallets zijn:

Desktop

Een desktop wallet is geïnstalleerd op de computer van de gebruiker, deze geeft volledige controle over het saldo en is relatief veilig. Er zijn ‘dikke’ desktop wallets, deze downloaden de volledige Blockchain en bieden extra veiligheid. Aan de andere kant zijn er ‘dunne’ wallets, deze vereisen geen volledige download van de Blockchain en kan dus makkelijk op een draagbaar apparaat worden gebruikt.

Mobiel

Het grootste voordeel van een mobiele wallet is dat gebruikers hun geld altijd bij de hand hebben. Dit is erg praktisch om bijvoorbeeld te kunnen betalen via een QR-code. In sommige gevallen, kan een gebruiker gebruik maken van de NFC functie, daarmee hoeft alleen de telefoon tegen het andere apparaat te worden getikt en de betaling vindt plaats. Een andere veelgebruikte functie van alle mobiele wallets is dat ze geen volledige Bitcoin client zijn. Dit omdat een volledige Bitcoin client de volledige Blockchain zou moeten downloaden, dit neemt veel ruimte in beslag.

Online

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een wallet op het web, worden de private keys van een gebruiker online opgeslagen op een server die door iemand ander beheerd wordt. Het zorgt ervoor dat mensen makkelijk bij hun geld kunnen, maar er is altijd een risico dat een server gehackt wordt of dat de organisatie achter de website controle neemt over Bitcoin. Dat risico, kan siginificant worden verkleind door het implementeren van veiligheidsmaatregelen

Hardware

Hardware wallets zijn mobiele apparaten die volledig ingericht zijn voor het opslaan van je private keys en het mogelijk maken van betalingen. Er zijn verschillende soorten hardware wallets, maar allemaal maken ze het mogelijk om elk mogelijk bedrag bij je te dragen.

Papier

Misschien wel een van de veiligste manieren om je Bitcoin op te slaan is een papieren wallet, in principe worden er 2 QR-codes gegenereerd. De ene is een public key, die gebruikt kan worden voor het ontvangen van BTC. De andere is een private key die gebruikt kan worden om de opgeslagen BTC uit te geven.

Lees meer over wallets in het artikel: Bitcoin wallets voor beginners: alles wat je moet weten.

Waar kun je Bitcoin kopen?

Het kopen van Bitcoin is niet zo makkelijk als dat sommige mensen denken. Desondanks komen er steeds meer mogelijkheden om BTC te kopen. Iedereen kan de optie kiezen die bij hem of haar past, voor sommige heb je niet eens internet of een BTC wallet nodig.

Wil je makkelijk en veilig Bitcoin kopen, net alsof bij je favoriete webshop aan het bestellen bent? Maak dan gebruik van één van de onderstaande partners. Waarom kiezen voor één van deze bedrijven?

 • Gevestigd in Nederland
 • 100% veilig en betrouwbaar
 • Nederlandse klantenservice
 • Veilig en makkelijk betalen met iDEAL
 • Gekochte Bitcoin direct gestort in jouw wallet

Betrouwbare Bitcoin brokers

Koop daarom je Bitcoin bij één van deze betrouwbare Nederlandse partners:

 • Litebit – 50+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT
 • Bitcoin Meester – 100+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT
 • Bitvavo – 50+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT

Andere manieren om Bitcoin te kopen

Pinautomaten

Desondanks dat het een heel nieuw concept is, komen er steeds meer Bitcoin pinautomaten in verschillende steden over de hele wereld. De machines rekenen een commissie van 3 tot 8 procent bovenop de reguliere prijs, maar het biedt wel de mogelijkheid om BTC te komen met de meeste privacy.

Het enige wat je hoeft te doen is contant geld in de machine te stoppen en de QR code van je mobiele wallet te scannen of je ontvangt een papieren wallet met de codes en instructies om gebruik te kunnen maken van je BTC. Omdat Bitcoin steeds populairder wordt, worden deze pinautomaten een steeds gebruikelijkere manier om cryptocurrency te kopen.

Het is natuurlijk logisch dat Bitcoin pinautomaten niet in landen zullen verschijnen waar Bitcoin verboden zijn. Je kunt de dichtstbijzijnde Bitcoin pinautomaat vinden via CoinATMRadar.

Cadeaukaarten

Bitcoin worden veel gebruikt om cadeaukaarten te kopen, omdat dit anoniem is en soms goedkoper is dan het gebruik van contant geld. Maar de cadeaukaarten zelf kunnen geruild worden voor BTC. Het enige wat je nodig hebt is het kopen van een cadeaukaart van een bedrijf, inloggen op ene Bitcoin handelsbeurs waar de cadeaukaarten geaccepteerd worden en de koop afronden.

Afhankelijk van de verkoper, kan het zo zijn dat ze een echte foto willen zien van de code op de cadeaukaart en een bonnetje van de winkel waar deze is gekocht. Terwijl andere een online code prima vinden. Zodra je een ruilverzoek plaatst zal de hoeveelheid BTC die je wilt kopen, worden vastgehouden door de website, zodat het veilig is om de informatie van je cadeaukaart door te geven aan de verkoper.

Er zijn veel online verkopers die cadeaukaarten verkopen voor slechts 60% van de waarde, dit betekent dat Bitcoin kopen op die manier je geld kan besparen. Cadeaukaarten zijn een handige manier om BTC op te slaan, gezien de sterke wisseling van de koers. Desondanks, net als met elke andere manier om Bitcoin te kopen, pas op voor oplichters.

Handelsbeurzen

Elke nieuwe potentiële Bitcoin koper zal een uitgebreid aanbod aan handelsbeurzen die Bitcoin verkopen. Het kiezen van de juiste beurs is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij locatie misschien wel de belangrijkste is. Een handelsbeurs moet worden goedgekeurd door de overheid en zich aan veel verschillende voorwaarden houden zoals ‘ken je klant’ om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan. Daarom is het bij alle handelsbeurzen noodzakelijk om een account aan te maken en een lange bureaucratische procedure door te gaan. Bijvoorbeeld, bij de meeste beurzen moet je een bestaande bankrekening koppelen voordat je kunt starten met handelen, dit vereist vaak veel persoonlijke informatie waarbij de anonimiteit van Bitcoin verloren gaat.

Desondanks bieden handelsbeurzen uitgebreide handelsmogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een volledig handelsplatform al professionele handelaar, of een eenvoudig systeem voor een eenmalige aankoop, je zult een platform vinden dat bij je past. De meeste platforms zijn zowel op een desktop als een mobiel apparaat te gebruiken, dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om overal te handelen. Per handelsbeurs verschillen de betaalopties, de beveiliging, aankooplimieten en transactiekosten etc.

Bitcoin handelsbeurzen

 • Coinbase – Dollars, Euro’s, Britse Pond – Credit card of Bank overschrijving
 • Bittrex – 190+ cryptocurrencies – Cryptocurrency
 • Binance – 100+ cryptocurrencies – Cryptocurrency
 • Coinbase Pro – Dollars, Euro’s, Britse Pond – Bank overschrijving, Ethereum, Litecoin

Naast handelen, bieden de meeste beurzen een Bitcoin wallet dienst. Desondanks, is het waarschijnlijk de minst betrouwbare manier om je geld op te slaan. Ondanks dat ze werken als een gereguleerd financieel instituut, bieden BTC handelsbeurzen niet dezelfde vorm van bescherming als reguliere banken. De handelsbeurzen zijn gevoelig voor hackers of kunnen failliet gaan met het geld van hun klanten in hun bezit. Dus, ondanks dat het de beste optie is voor gebruikers die regelmatig met cryptocurrencies willen handelen, kunnen de bureaucratie, de potentiële risico’s en beperkte anonimiteit de handelsbeurzen ongeschikt maken voor sommige handelaren.

P2P

Als je de voorkeur hebt om je Bitcoin transacties anoniem te houden, niet met de complexiteit van banken wilt omgaan en je woont in een stad, dan kan een face-to-face ruil met een verkoper de makkelijkste manier zijn om Bitcoin te kopen.

Jaren geleden toen BTC net nieuw was, gebeurden zulke transacties bij mensen thuis. Deze dagen met de populariteit van BTC zijn mensen bewust van oplichters en nemen ze veiligheidsmaatregelen. Meeste van deze transacties gebeuren niet op openbare plaatsen en beide partijen zouden maatregelen moeten nemen die ze normaal ook zouden nemen bij het meenemen van grote bedragen in contanten. Daarnaast moet de koper toegang hebben tot zijn wallet om de transactie te bevestigen, dus een smartphone of laptop met internettoegang is noodzakelijk.

Wie liever niet één op één wil afspreken met iemand kan zoeken naar een Bitcoin meetup, hier kun je cryptocurrency kopen in een groepsomgeving, maar ook je kennis over BTC vergroten. Informatie over deze meetups kunnen op verschillende websites worden gevonden.

Natuurlijk of je niet face to face af te spreken met een verkoper voor een transactie. Sommige verkopers willen ook wel verkopen via het internet, maar hier moet je extreem voorzichtig mee zijn, omdat je een heel groot risico loopt dat je je geld kwijtraakt. Er is altijd een optie om gebruik te maken van PayPal om er zeker van te zijn dat de goederen zijn ontvangen, maar meestal geven verkopers de voorkeur aan betalingen die niet terug gedraaid kunnen worden.

Afhankelijk van de verkoper zul je een commissie van 5 tot 10% moeten betalen voor de privacy en het gemak bovenop de normale handelsprijs. Sommige verkopers onderhandelen over de volledige prijs voor de afspraak, terwijl sommige de exacte BTC waarde willen hebben tijdens de transactie.

Moeilijkheden bij het kopen van Bitcoin

Credit card of PayPal

Het mag misschien een verrassing zijn, maar ongeacht welke methode je kiest is het niet makkelijk om Bitcoin te kopen met je credit card, iDEAL of Paypal. Handelsbeurzen vermijden deze betaalmethodes en vragen in plaats daarvan hun gebruikers een koppeling te maken met hun bankrekening. Veel particuliere verkopers zijn huiverig voor dergelijke transacties en geven de voorkeur aan contant geld.

Omdat de meeste transacties via credit cards en PayPal makkelijk teruggedraaid kunnen worden. Bitcoin transacties zijn onomkeerbaar, daarom is het heel moeilijk om te bewijzen dat er een ruil heeft plaatsgevonden.

Waarschuwingen voor het kopen van Bitcoin

Problemen met legaliteit

Bitcoin heeft de aandacht getrokken van de autoriteiten. Ze proberen te begrijpen hoe cryptocurrency in het huidige systeem past. Hoe legaal je Bitcoin activiteiten zijn hangt af van wie je bent, waar je woont en wat je ermee doet. Zolang je je Bitcoin niet besteedt aan illegale dingen, dan hoef je niet bang te zijn dat je de wet overtreed.

Beschermingsrisico’s

Het is de moeite waard om er aan te denken dat de meeste handelsbeurzen en wallets niet dezelfde bescherming bieden als een bank. Bijvoorbeeld wanneer een handelsbeurs failliet gaat of wordt overvallen door hackers, is er geen verzekering voor de gebruikers. Dit was het geval bij Mt Gox die officieel faillissement hebben aangevraagd na een verlies van 750.000 Bitcoin van klanten. Omdat Bitcoin geen wettelijke status hebben als munt weten autoriteiten niet goed hoe ze om moeten gaan met diefstal ervan.

Wanneer cryptocurrency worden gestolen door een lek of gestolen wachtwoord, is er geen gegarandeerde manier om het geld terug te krijgen. Sommige banken weigeren zelfs geld dat is verdiend met cryptocurrency.

Advies over het kopen van Bitcoin

Wanneer je in Bitcoin handelt, is het heel belangrijk om je private key goed te beveiligen en alleen te gebruiken voor het versturen van BTC. De private key wordt opgeslagen in je wallet. dus bescherm deze goed. Je kunt bijvoorbeeld je wallet versleutelen met een sterk wachtwoord, een back-up maken of je wallet offline opslaan. Sommige handelsbeurzen bieden een ‘multisignature‘ oplossing, waarbij er meerdere mensen nodig zijn om een betaling te kunnen doen.

Veel handelsbeurzen bieden de optie voor een wallet, echter is dat niet hun core business. Er zijn veel voorbeelden in de geschiedenis waar handelsbeurzen zijn gesloten of zijn vertrokken met het geld van hun klanten. Daarom is het belangrijk om je Bitcoin na aankoop veilig op te slaan in een eigen wallet, die goed beveiligd is.

Wil je er zeker van zijn dat je op een veilige en verantwoorde manier Bitcoin koopt? Volg dan het stappenplan aan het begin van dit artikel. Zo ben je gegarandeerd van een veilige aankoop!

Plaats een reactie