Hoe kan ik Bitcoin verkopen voor geld?

Onverwachte kosten, een andere interessante investering, een wijziging in je financiële plan; er zijn genoeg redenen waarom je plots, en snel, wat fiatgeld nodig kunt hebben. Misschien vraag je je nu af hoe je die Bitcoins van je het best verkoopt. Wij laten je hier alvast vier verschillende manieren zien waarop je je cryptovaluta om kunt zetten in fiatgeld. Lees vooral even verder!

Bitcoin verkopen via een exchange

Je Bitcoins inruilen voor fiat valuta (bijvoorbeeld euro’s) kun je, in eerste instantie, via een exchange. Dit is bij uitstek de meest eenvoudige manier om je Bitcoins van de hand te doen – en in te cashen! Hiervoor moet je op zoek gaan naar de juiste exchange. De meeste exchanges laten je namelijk enkel toe om de ene cryptovaluta om te zetten naar de andere cryptovaluta (bijvoorbeeld je BTC omruilen voor ETH).

Wie ons artikel met het stappenplan om Bitcoins aan te schaffen heeft gevolgd, heeft hoogstwaarschijnlijk het platform van Bitonic geraadpleegd. Daar kun je gelukkig ook terecht voor het verkopen van cryptovaluta voor fiatgeld. Bij Bitonic gaat dat als volgt.

 1. Ga naar de Bitonic website.

 2. Kies de optie ‘verkopen’.

 3. Geef op hoeveel Bitcoins je wilt verkopen, of voor hoeveel euro’s aan Bitcoin je wilt verkopen.

 4. Klik op de oranje ‘Verkopen’ knop.

 5. Voer je betaalgegevens in, en geef eventueel een retouradres op voor je cryptovaluta. Mocht er iets mis zijn gegaan met de transactie, dan krijg je je cryptovaluta daar weer teruggestort.

 6. Het volgende scherm toont je het transactieoverzicht. Je hebt een vijftal minuten de tijd om de Bitcoins te verzenden.

  Bovenaan krijg je het ontvangstadres te zien – daar moeten je Bitcoins terechtkomen. Kopieer dit adres, en open vervolgens je eigen wallet (bijvoorbeeld bij Bitvavo). Binnen je wallet kies je de Verzend-functie. Plak daar het ontvangstadres, en geef aan over hoeveel Bitcoins het gaat. Heb je een mobiele wallet? Dan kun je eenvoudig gebruik maken van de QR-code.

 7. Het transactieoverzicht laat je zien of en wanneer de Bitcoins bij de ontvanger aankomen.

 8. Je ontvangt tevens een mail wanneer de transactie is afgerond. Wanneer het geld naar je rekening is gestort, word je hier ook van op de hoogte gebracht via mail.

Naast Bitonic bestaat er natuurlijk nog een aantal exchanges die je toelaten je cryptovaluta om te zetten naar fiat valuta. Zo zijn er bijvoorbeeld Litebit, Coinbase, Kraken, Blockport, Bitstamp en Ethos. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook op Binance je cryptovaluta omwisselen voor fiat valuta.

Je Bitcoin rechtstreeks verkopen

Je kunt je Bitcoins ook rechtstreeks, zonder tussenpartij, aan een andere crypto-investeerder verkopen. Ook dit gebeurt weer op een online platform. Platformen als BitQuick, Paxful en LocalBitcoin zijn hiervoor ideaal.

Doorgaans moet je ook voor dit soort verhandelingen een registratieproces voltooien en je identiteit verifiëren. Het verkoopproces verschilt dan weer van platform tot platform. Over het algemeen zijn de processen niet zo heel verschillend: je plaatst een verkooporder, en stelt het bedrag in. Andere bezoekers kunnen je verkooporder zien staan en kunnen hun interesse laten blijken. Het platform informeert je vervolgens dat je de transactie kunt uitvoeren. De koper betaalt, en jij stuurt je cryptovaluta naar het adres dat de koper opgeeft.

Bitcoin ruilen via online P2P trading

Peer-to-peer trading is een relatief nieuw begrip in de cryptowereld. Dankzij deze vorm van traden kun je je cryptovaluta, bijvoorbeeld Bitcoin, verkopen zonder die om te wisselen naar een andere valuta. Hiervoor maak je gebruik van platforms die mensen met overeenstemmende behoeftes met elkaar in contact brengt. Platforms als Purse, OpenBazaar en Brawker zijn hiervoor uitermate geschikt.

Het werkt als volgt.

Koper A maakt een wishlist van producten die op Amazon besteld kunnen worden. Hij publiceert deze wishlist op Purse. Daarbij kan hij aangeven hoeveel korting hij wilt op de producten (deze korting kan oplopen tot 25 en zelfs 30% van het verkoopbedrag). Koper B is ook lid van Purse, en hij botst op het platform op de wishlist van Koper A.

Koper B besluit op de wishlist van Koper A in te gaan. Hij accepteert de order, en betaalt het verschuldigde bedrag. Dit doet hij met enkele Amazon gift cards die hij nog rond had slingeren. Nu worden de producten opgestuurd naar Koper A. Zodra Koper A de producten ontvangt, betaalt hij via Purse in cryptovaluta. Koper A heeft dus de spullen kunnen kopen mét de gewenste korting, en zijn cryptovaluta uitbesteedt. Koper B ontvangt cryptovaluta en heeft zijn gift cards opgebruikt.

Bitcoin ruilen voor fiat geld met een geldautomaat

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de cryptowereld zijn de geldautomaten, de zogenaamde crypto ATM’s. Dit zijn geen gewone geldautomaten – ze zijn niet verbonden met een bank of bankrekening. In plaats daarvan voeren ze blockchaintransacties uit.

Op de website van Coin ATM Radar vind je alle crypto ATM’s in je buurt terug. Zo vind je er bijvoorbeeld een in aankomsthal twee op het Schiphol Plaza. Hier kun je euro’s inwisselen voor BTC of ETH, maar je kunt er ook BTC of ETH inruilen voor euro’s. Koop je cryptovaluta, dan worden die meteen gestort in je wallet. Verkoop je cryptovaluta, dan krijg je euro’s uit de automaat. In sommige gevallen kan het geld ook worden overgemaakt naar je bankrekening.

Hoewel deze laatste methode erg interessant kan zijn, staan deze geldautomaten nog op kinderbenen. Er zijn twee grote nadelen aan de crypto ATM’s: enerzijds kun je op deze manier slechts kleine bedragen inwisselen. Anderzijds betaal je redelijk hoge fees op deze transacties.

Bitcoin verkopen voor fiat geld

Kort samengevat kun je Bitcoin dus verkopen voor fiatgeld op vier manieren:

 • Via een exchange, bijvoorbeeld Bitonic.
 • Rechtstreeks aan een andere crypto-investeerder.
 • Via peer-to-peer trading.
 • Met een crypto ATM.

Plaats een reactie