Hoe kan ik crypto coins kopen?

Ben je van plan crypto coins aan te schaffen? Leuk! De laatste jaren wint cryptocurrency steeds sneller aan populariteit. De platformen worden steeds veiliger, en het vertrouwen in crypto begint stilaan te groeien.

Nu is het kopen en verkopen van crypto coins niet zo eenduidig als je misschien zou willen. Daarom hebben we speciaal voor jou deze gids samengesteld, waarin we de verschillende mogelijkheden tot het aanschaffen van crypto coins opsommen.

Crypto coins kopen via een exchange

De eenvoudigste manier om crypto coins aan te schaffen is via een cryptocurrency exchange. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe dat werkt.

Stap 1: Kies een exchange

In de eerste stap zul je wat onderzoekwerk moeten uitvoeren. Vergelijk de verschillende exchanges.

De verschillende exchanges werken met uiteenlopende fees. Die fees bepalen hoeveel je bijbetaalt telkens je coins koopt of verkoopt. Daarnaast heeft elke exchange ook zijn eigen karakteristieken. Zo heb je op geen enkele exchange toegang tot alle verschillende crypto coins. Doorgaans handelt een exchange enkel in bepaalde cryptovaluta. 

Verder verschilt ook de prijs die je betaalt voor elke individuele coin die je koopt. Een overzicht van de prijs per coin, per exchange vind je onder andere terug op Coinmarketcap.

Er bestaan, op het moment van schrijven, zo’n 200 verschillende exchanges, dus ga op zoek naar een betrouwbare exchange die past bij jouw wensen en coins. Op Coinmarketcap vind je een overzicht van de verschillende exchanges.

We sommen even kort de dingen op waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een exchange:

 • Regio – niet elk platform ondersteunt, bijvoorbeeld, zowel aankoop als verkoop vanuit Europa. Wie vanuit de Benelux crypto coins verhandelt, checkt best even of het beoogde platform die verhandelingen effectief ondersteunt.
 • Fees – hoeveel je betaalt voor je transacties.
 • Veiligheid – hoe veilig zijn je coins na aanschaf?
 • Het verificatieproces – hoe anoniem wil je blijven, en hoe ge(de)centraliseerd wil je kunnen verhandelen?
 • Reputatie – hoeveel gebruikers heeft het platform, en zijn die tevreden met hun keuze?
 • Coins – niet elke exchange ondersteunt dezelfde coins, en ook de prijs per coin kan verschillen.

Voor ons voorbeeld maken we gebruik van Binance. De belangrijkste redenen voor die keuze zijn:

 • Lage fees per transactie
 • Grootste aanbod van verschillende cryptocurrencies
 • Grote handelsvolumes op vrijwel alle beschikbarre cryptocurrencies

Tip: Maak vast gratis een account aan bij Binance, zo kun je onze handleiding makkelijk stap voor stap volgen.

Stap 2: Registreren en een wallet aanmaken

Voor je crypto coins kunt aanschaffen, is het noodzakelijk om een wallet aan te maken. Door je te registreren bij Binance krijg je vanzelf een wallet die je kunt gebruiken om je coins in te bewaren.

We schreven al eerder een uitgebreide handleiding over het Binance registratieproces en het aanmaken van een wallet op Binance. We sommen hier nog even snel de stappen op.

 1. Ga naar volgend adres: https://www.binance.com/nl
 2. Doorloop het registratieproces.
 3. Verifieer je registratie met de link die je toe gemaild krijgt.
 4. Schakel 2-FA (2 factor authentication) in, via sms of met de google authentication applicatie.
 5. Verifieer je identiteit.

Na het aanmaken van een wallet op een exchange schakel je de 2-factor authentication in. Vervolgens kun je eventueel je identiteit verifiëren. Daarmee verhoog je het aantal coins dat je dagelijks kunt kopen, én zorg je voor extra veiligheid tijdens het traden.

Stap 3, optie 1: Koop eenvoudig Bitcoins met de Binance Fiat gateway

Recent heeft Binance zijn gebruikers de mogelijkheid gegeven om eenvoudig fiat valuta (‘gewoon’ geld, in jouw geval waarschijnlijk euro’s) om te ruilen naar enkele van de meest gebruikte coins.

Opgelet! Je hebt hiervoor wel een Mastercard- of Visakaart voor nodig.

 1. Klik op ‘Koop Crypto’ bovenaan het scherm.
 2. Kies je kanaal.
 3. Via Simplex heb je toegang tot Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH). Via Koinal kun je Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin en Bitcoin Cash aanschaffen.
 4. Kies welke coin je wilt kopen, en voer in hoeveel je er graag van zou aanschaffen.
 5. Geef aan dat je met euro’s wilt betalen (tenzij je natuurlijk liever met dollars betaalt). Je krijgt nu te zien hoeveel het je gaat kosten. Omgekeerd werkt het ook: geef in hoeveel euro je graag zou uitgeven, en er wordt berekend hoeveel coins je daarvoor terugkrijgt. De fees worden meteen in de prijs verwerkt, dus er komen geen onverwachte kosten bovenop.
 6. Opgelet! Je moet telkens voor minstens 50 dollar aan coins kopen.
 7. Druk op ‘koop nu’.
 8. Je wordt naar het betaalplatform van het door jou gekozen kanaal gestuurd. Daar vul je je betaalgegevens in, waarna je de aankoop kunt afronden. Even later verschijnen de coins in je Binance wallet.

Stap 3, optie 2: Koop Bitcoins via Bitonic

Heb je geen creditcard ter beschikking? Geen probleem! Ook zonder creditcard kun je vrij eenvoudig crypto coins kopen.

Een platform dat we hiervoor aanbevelen is Bitonic. Via Bitonic kun je eenvoudig crypto coins kopen en verkopen. Dit gaat heel gemakkelijk met Bancontact of iDEAL. Je hebt natuurlijk wel een bestaande wallet nodig om de coins naar te verzenden.

Opgelet! Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van het platform moet je een kort verificatieproces voltooien. Dit gebeurt pas na het afronden van de betaling. Er wordt je gevraagd eenmalig 0,01 euro over te maken, en je mobiele nummer te verifiëren.

De Bitcoins die je op dat moment reeds betaald hebt, worden aan dezelfde waarde waarvoor je ze gekocht hebt naar je wallet verzonden – je maakt dus geen verlies, of geen onverwachte winst. Ze worden als het ware gereserveerd aan hun huidige waarde, en opzij gehouden tot het verificatieproces is afgerond. Wanneer het verificatieproces voltooid is, doorgaans binnen de werkdag, worden de Bitcoins naar je wallet verzonden.

Zo gaat het kopen van Bitcoin via Bitonic in z’n werk:

 1. Ga naar https://www.bitonic.nl/
 2. Geef in hoeveel bitcoins je wilt kopen (je hoeft uiteraard geen volledige bitcoin te kopen), of hoeveel euro je aan bitcoin wilt uitgeven.
 3. Kies je betaalmethode: Bancontact of iDEAL.
 4. Druk op ‘kopen’.
 5. Geef je Bitcoinadres op. Dit vind je op je Binance account. Ga naar je wallet, en kies daar het ‘exchange’ tabblad. Rechts, naast Bitcoin, kun je vervolgens op ‘storting’ klikken. Je wordt nu naar een nieuw scherm gebracht waar je je Bitcoin adres te zien krijgt. Klik op ‘kopiëren adres’.
 6. Het is uiteraard ook mogelijk om de Bitcoins via Bitonic naar een andere wallet te sturen.
 7. Plak het adres bij ‘uw Bitcoinadres’.
 8. Check of de adressen overeenkomen. Is dat niet het geval en voltooi je toch de transactie, dan ben je je geld kwijt. Let dus goed op!
 9. Geef je rekeningnummer op.
 10. Voltooi de betaling op het platform van je bank. Je wordt hier vanzelf naartoe gestuurd.

Even later verschijnen de Bitcoins in je Binance wallet. Je kunt deze nu op de Binance Exchange inwisselen voor andere cryptovaluta.

Wissel de Bitcoins voor jouw crypto coins naar keuze

Zodra je Bitcoins in je wallet hebt, kun je die omruilen voor andere crypto coins op de exchange.

Stap 1: Ga naar de exchange

Links bovenaan op de pagina vind je de knop ‘Exchange’. Dit is het verhandelgedeelte van Binance, waar je crypto coins kunt kopen en verkopen voor andere coins. We gaan er even van uit dat je nog niet veel ervaring hebt met het kopen en verkopen van crypto coins, dus kies voor de beginnersversie van de exchange.

Stap 2: Kies je ’trading pair’

Met trading pair bedoelen we de combinatie van coins die je gaat ruilen.

Op de exchange krijg je een (duizelingwekkend) overzicht van de beurs. Rechtsboven, onder de banner, vind je een zoekbalk. Daar kun je de afkorting van de coin die je wilt gaan kopen invoeren. We gaan, in dit voorbeeld, Ethereum aankopen.

Boven de zoekbalk kun je BNB (Binance Coin), BTC (Bitcoin), of ALT (altcoins, je hebt hier de keuze tussen ETH (Ethereum), TRX (Tron) en XRP (Ripple)) aanduiden. Dit is de coin waarmee je de coin naar keuze gaat ruilen. We kiezen voor het voorbeeld Bitcoin als aankoopcoin.

Typ je ETH in de zoekbalk, dan krijg je ETH/BTC te zien onder de zoekbalk. De gegevens die je nu over Ethereum te zien krijgt, staan in verhouding tot Bitcoin. De waarde of prijs die je te zien krijgt, is dus hoeveel Bitcoin een Ethereum coin op dit moment waard is.

Stap 3: Kies het type trade dat je wilt uitvoeren

Onder de grafiek vind je het koop- en verkoopgedeelte. Je ziet ‘Exchange’ en ‘Marge’ staan. Kies voor Exchange. Daar krijg je de keuze tussen Limit, Market, en Stop-Limiet.

Wanner je voor Limit kiest, geef je het maximale bedrag dat je wilt uitgeven aan een coin wanneer je die koopt, of het minimale bedrag dat je ervoor wilt ontvangen wanneer je die verkoopt. Met deze (ver)koopmethode wacht je tot de prijs door een andere (ver)koper wordt geaccepteerd. Zodra dit gebeurt verschijnt de nieuwe coin in je wallet.

Onder Market verhandel je de coin voor de huidige marktwaarde. Kies je voor deze optie, dan verschijnt de coin zo goed als onmiddellijk in je wallet. Dit is de eenvoudigste manier om coins te traden, en deze manier zullen we dan ook uitvoeriger bespreken in deze handleiding.

Tot slot kun je ook Stop-Limiet kiezen. Hierbij voer je een prijs in waaraan je de coin wilt kopen of verkopen, en wacht je tot de crypto coin die prijs ook daadwerkelijk behaalt. Wanneer dat gebeurt wordt de transactie afgerond en verschijnt de coin in je wallet. Dit is een meer geavanceerde manier van crypto coins traden.

Stap 4: Koop of verkoop je crypto coins

We gebruiken voor het voorbeeld de Market optie. Geef in hoeveel Ethereum (of hoeveel van de door jou gekozen coin) je wilt kopen of verkopen. Klik vervolgens op de overeenstemmende knop, en de zaak is rond. De aangekochte crypto coin verschijnt spoedig in je wallet. Onder ‘Orders’ vind je je order geschiedenis, waar je al je transacties kunt volgen.

Waarom crypto coins kopen?

Cryptocurrency biedt een alternatief op de traditionele bankenwereld en de aandelenmarkt. Die vaak alleen bereikbaar is voor een select groepje mensen en een beperkt rendement bieden. Banken rekenen vaak hoge transactiekosten om aandelen te kopen en te verkopen, waardoor de bank altijd wint, ongeacht of jij winst of verlies maakt op je aandelen.

Crypo coins kopen is een laagdrempelige manier van investeren, die toegankelijk is voor iedereen in het bezit van een computer of smartphone met een internetverbinding. Wie verstandig te werk gaat, kan bovendien best wat geld verdienen door in crypto te investeren.

Plaats een reactie