Hoe kan ik Litecoin kopen?

Net als Bitcoin is Litecoin een redelijk populaire cryptocurrecny. Litecoin is gebaseerd op dezelfde protocols, en hanteert net als Bitcoin een artificiële schaarste. Maar wat is Litecoin precies? En… hoe kun jij Litecoin kopen? Dat kom je allemaal te weten in dit artikel.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een cryptocurrency, een digitale valuta. De coin kwam in 2011 op de markt en werd ontworpen door Charlie Lee – vroeger een van de engineers bij Coinbase. Met Litecoin wou hij een betere coin dan Bitcoin op de markt brengen. Net als bij Bitcoin werd er een schaarste gecreëerd door een maximum aan het aantal minebare coins op te leggen. Bij Litecoin is dit maximum wel vier keer zoveel als bij Bitcoin. Er wordt verwacht dat het minstens tot 2070 zal duren voor alle 84 miljoen beschikbare coins gemined zijn.

Een ander verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het algoritme dat gebruikt wordt voor het minen van de coins. Zonder al te ver in te gaan op de technische details geven we je even mee dat Bitcoin het SHA-256 algoritme gebruikt, en Litecoin het Scrypt algoritme van Colin Percival gebruikt. Het grootste verschil tussen de algoritmes is dat Scrypt heel wat energiezuiniger werkt dan SHA-256. Scrypt wordt daarnaast ook nog gebruikt voor het minen van andere coins, waaronder

 Je kunt de coin gebruiken voor het betalen van diensten en producten. Net als bij andere cryptocurrencies is de waarde van Litecoin sterk wisselend. Dat maakt het langs de ene kant een erg interessante investering, want de prijs kan van de ene week op de andere drastisch stijgen. Langs de andere kant is dit ook een risicovolle investering. Het is namelijk evengoed mogelijk dat de waarde van Litecoin plots keldert – net als het geval is bij andere cryptovaluta.

In dat gebruik vind je ook meteen de voordelen van Litecoin ten opzichte van Bitcoin. Litecoin transacties worden namelijk veel sneller verwerkt en bevestigd dan Bitcoin transacties. De blocks waaruit de blockchain van Litecoin bestaat worden namelijk maar liefst vier keer zo snel gegenereerd. Ter illustratie: het genereren van een BTC block duurt een tiental minuten, het genereren van een Litecoin block niet meer dan 2,5 minuut.

Waar kan ik online veilig Litecoin kopen?

Ripple’s Litecoin is een razend populaire coin, en wordt dus ook door heel wat brokers en exchanges aangeboden. Koop je je Litecoin bovendien via een Nederlandse broker? Dan heb je doorgaans heel wat interessante betaalopties – denk maar aan iDEAL, bankoverschrijvingen of Bancontact.

Bitvavo

Bij uitstek de goedkoopste exchange binnen de Benelux. Met een maximale transactiekost van 0,25% per transactie, een aanbod van meer dan 58 verschillende crypto coins en handige, ingebouwde wallets is deze 100% Nederlandse exchange zeker het bekijken waard. Het uitbreidbare handelsoverzicht maakt het platform ook meer dan geschikt voor zowel beginnende cryptohandelaars als ervaren cryptorotten.

 • Direct Litecoin kopen bij de goedkoopste exchange van NL
 • Slechts 0.25% handelskosten per transactie
 • 100% Nederlandse organisatie

Bitcoin Meester

Ook deze exchange is volledig Nederlands, en biedt daarbij ook nog eens de keuze uit meer dan 190 verschillende crypto coins. De ingebouwde Litecoin wallet maakt externe software een overbodige luxe, en het platform is geschikt voor beginnende cryptohandelaars.

 • Direct Litecoin kopen
 • Groot assortiment, keuze uit 190+ cryptomunten
 • Ingebouwde LTC wallet, geen externe software noodzakelijk
 • Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
 • 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Bitcoin Meester review

Litebit

Nog een broker van Nederlandse bodem is Litebit. Het platform is ontzettend gebruiksvriendelijk, ondersteunt tal van betaalmethodes en levert een heleboel coins uit eigen voorraad.

 • Direct Litecoin kopen met iDEAL
 • Ingebouwde LTC wallet, geen externe software noodzakelijk
 • Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
 • 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Litebit review

Satos

Bij Satos koop je Litecoin rechtstreeks met onder meer iDEAL. Het eerder bescheiden, 100% Nederlandse platform ondersteunt 6 cryptovaluta. Opgelet: voor dit platform moet je een externe wallet aanmaken.

 • Direct Litecoin kopen met o.a. iDEAL
 • Eigen wallet is noodzakelijk
 • 100% Nederlandse organisatie

Internationale Litecoin verkopers

Nu we de grote Nederlandse cryptoaanbieders overlopen hebben, leek het ons interessant ook een niet-Europese cryptoverkoper aan het lijstje toe te voegen. Coinbase, een Amerikaanse organisatie, richt zich enkel op de drie populairste coins. Je betaalt er via bankoverschrijving of Credit Card. Koop je voor meer dan 100 dollar aan coins? Dan krijg je er gratis en voor niets 10 dollar aan Bitcoin. Bovendien biedt Coinbase je de mogelijkheid je coins op het platform zelf op te slaan in de ingebouwde wallet.

Wat is de beste Litecoin aanbieder?

Een coin die op zoveel bekendheid kan rekenen als Litecoin wordt al snel een vaste waarde op verschillende brokerplatforms en exchanges. Het vinden van een broker of exchange die Litecoin aanbiedt is dus eenvoudig; de moeilijkheid is het kiezen van de beste broker of exchange.

We raden je aan bij je keuze alvast rekening te houden met de vraagprijs. Daarnaast zullen ook de bijkomende fees een rol moeten spelen in je keuze.

Momenteel is Litebit de meest interessante optie voor wie Litecoin wilt aanschaffen. Het platform hanteert historisch lage fees, is gebruiksvriendelijk en zet sterk in op de veiligheid van zijn gebruikers. Wie meer wil weten over Litebit, neemt best een kijkje op de pagina met onze Litebit review.

De bekendste aanbieders hebben ondertussen een zekere standaard waar ze aan moeten voldoen om nieuwe gebruikers te blijven lokken, en oude gebruikers tevreden te houden. De meeste, hoewel niet alle, cryptoaanbieders zijn dus in zekere mate betrouwbaar. Er wordt overal sterk ingezet op de snelheid waaraan het betalingsverkeer verloopt en waarmee de betalingen verwerkt worden, en de klantenondersteuning. De grootste onderlinge verschillen vind je dan ook terug in de prijzen – en dan met name de handelskosten die worden aangerekend bij je cryptotransacties. In die optiek is de aanbieder met de laagste fees je beste keuze.

Waarom investeren in Litecoin?

Hoewel Bitcoin het momenteel nog steeds het beste doet op het vlak van marktkapitalisatie, lijkt het al lang niet meer onmogelijk dat de cryptovaluta van zijn troon gestoten zal worden. Coins als Ether, XRP en Litecoin doen het ook al geruime tijd erg goed in die rankings, en hanteren bovendien soepelere protocols dan Bitcoin momenteel hanteert.

Daarbij komt ook dat een coin als Litecoin nu eenmaal beter toepasbaar is; vooral de transactiesnelheden en de hoeveelheid energie die gebruikt wordt tijdens het mijnen maken Litecoin een meer bruikbare en mogelijk zelfs interessantere coin. Bovendien ligt de prijs van Litecoin een stuk lager dan bij Bitcoin het geval is – en dat zien crypto investeerders stilaan in.

Bij die prijs komt nog een extra voordeel kijken. Omdat Litecoin een stuk sneller werkt en energiezuiniger gemined wordt, liggen de aangerekende fees bij Litecoin heel wat lager. Dat in combinatie met de nagenoeg onmiddellijke verwerking van je betaling maakt Litecoin een sterke concurrent van Bitcoin.

Charlie Lee, de oprichter van Litecoin, ziet het echter niet zo. Hij beweert niet met Bitcoin te kunnen concurreren, maar reikt zijn hand naar hen uit. Samen zouden ze heel wat kunnen bereiken in de digitale economie. In zijn optiek is Bitcoin daar het opslagmiddel, en Litecoin het vliegensvlugge betaalmiddel. Zo gebruik je bijvoorbeeld Bitcoin voor de aanschaf van een huis, en Litecoin voor het betalen van je boodschappen.

Litecoin is daarnaast ook actief op zoek naar allerlei samenwerkingen. Zo willen ze Litecoin invoeren in de échte wereld, waar het kan fungeren als reëel betaalmiddel. Dat zou de waarde van Litecoin natuurlijk sterk omhoogtrekken.

Begin 2018 bereikte Litecoin een piek. Op dat moment was de coin ruim 350 dollar waard – niet slecht als je weet dat de coin ooit minder dan 3 dollar waard was. De prijs zakte gestaag, tot een tweede, kleinere piek midden 2019. Toen schommelde de waarde rond de 130 dollar. Sindsdien is de waarde lichtjes gedaald, maar de laatste maanden lijkt die weer aan een stijging te beginnen. Hoeveel Litecoin eind 2020 waard zal zijn, is een raadsel, maar wij hebben er een goed gevoel bij. Jij ook?

Plaats een reactie