fbpx

0% spaarrente, is Bitcoin een goed alternatief voor jouw spaargeld?

Waarschijnlijk heb je het gelezen, vanaf april krijgen spaarders bij ABN AMRO geen rente meer op hun spaarrekening. Heb je veel spaargeld dan moet je zelfs geld gaan betalen! Je ontvangt dus geen rente, maar loopt wel risico. Waar kun je nog heen met je spaargeld?

Spaargeld laten staan bij de bank: geen rente, wel risico

Je kunt natuurlijk je spaargeld gewoon laten staan bij de bank. Maar je ontvangt geen rente en je loopt wel risico. En door inflatie wordt je geld elk jaar minder waard.

Spaarrente vs inflatie

Eigenlijk gaat het helemaal niet om hoeveel rente je krijgt, maar om de vraag of je in staat bent om de waarde van jouw vermogen te behouden.

Daarvoor moet je kijken naar het verschil tussen rendement en de inflatie. Meer rendement dan inflatie? Dan neemt de waarde van je vermogen toe.

Je geld wordt minder waard

Met een rente van 0% en een inflatie van 2,6% daalt de waarde van je spaargeld dus met 2,6% in 2019.

Op de lange termijn is dat een probleem. Laten we aannemen dat de inflatie gemiddeld 2% is, en de spaarrente op 0% blijft staan. De spullen die je van je spaargeld wilt komen worden dan elk jaar 2% duurder, maar je krijgt er geen geld bij.

Voorbeeld: We vertalen dit naar het aantal broden dat je van je spaargeld kunt kopen. We zetten 100 euro op de spaarrekening. Dat blijft los van de bankkosten met 0% rente dus precies 100 euro.

Wat je voor die 100 euro kunt kopen wordt elk jaar 2% minder.

  • Dit jaar kun je 100 broden kopen van 1 euro per stuk.
  • Over 10 jaar kun je nog maar 82 broden van 1,22 euro per stuk.
  • Over 20 jaar kun je nog maar 67 broden kopen van 1,48 euro per stuk.
  • Over 30 jaar kun je nog maar 55 broden kopen van 1,81 euro per stuk.
  • Over 40 jaar kun je nog maar 45 broden kopen van 2,20 per stuk.

Wie wil er dan ook 40 jaar zijn geld bewaren? Nou, vrijwel iedereen die op zijn 25e werkt voor zijn pensioen. Een spaarrekening is dus geen goede manier om waarde te behouden.

Geen toegang tot jouw geld

De storing bij ING op 13 januari 2020 heeft laten zien hoe afhankelijk we zijn van banken. Zodra er iets fout gaat kan niemand meer bij zijn geld.

Het is jouw geld, maar je kunt er op dat moment niets mee:

  • Geen boodschappen afrekenen
  • Geen rekeningen betalen
  • Geen kaartje kopen voor het OV
  • Geen brandstof tanken voor je auto

Dit zorgt bij veel mensen voor problemen:

Storing ING niet kunnen betalen
ING storing niet kunnen betalen

Investeren in aandelen en starten met beleggen?

Warren Buffett is investeerder en één van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 85,9 miljard dollar.

Hij is met 38% groot aandeelhouder van Berkshire Hathaway, één van de grootste investeringsfondsen ter wereld. Voor het investeren in de aandelenmarkt heeft hij zijn eigen indicator ontwikkeld.

De Warren Buffett Indicator

Deze indicator vergelijkt de waarde van de aandelen van alle bedrijven met het Bruto Binnenlands Product (de toegevoegde waarde van deze bedrijven).

Lager dan 100%: De aandelen van de bedrijven zijn minder waard dan de toegevoegde waarde die de bedrijven leveren. Een goed moment om in aandelen te stappen.

Hoger dan 100%: De aandelen van de bedrijven zijn meer waard dan de toegevoegde waarde die ze leveren. Geen goed moment om in aandelen te stappen.

Is het een goed moment om te investeren in aandelen?

Op dit moment staat the Buffett Indicator op 140,4%, dit betekent dat het volgens Warren Buffett geen goed moment is om te investeren in aandelen.

Dit wordt bevestigd door zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway. Zij hebben op dit moment 122 miljard dollar die zij liever in contant geld aanhouden in plaats van het te investeren in aandelen.

De Buffett Indicator waarde van de totale aandelenmarkt vs BBP

Is Bitcoin een goed alternatief voor sparen?

Het echte probleem is niet de 0% rente, maar een goede en gemakkelijke manier om de waarde van je vermogen te bewaren.

Als particulier word je gedwongen om een keuze te maken, veel moeite doen en risico nemen door te investeren in aandelen. Of accepteren dat je geld elk jaar minder waard wordt.

Met die wetenschap is het niet gek dat Bitcoin wordt genoemd als een goed alternatief voor sparen. Het mag dan (nog) niet geschikt zijn als dagelijks betaalmiddel, ermee sparen is in de afgelopen 11 jaar erg succesvol gebleken.

Omdat de koers veel kan schommelen en een succesvolle toekomst geen garantie is, is het advies om maar een klein deel van het vermogen in Bitcoin te bewaren.

Maar zelfs met een verhouding van 1% Bitcoin en 99% contant, was het rendement in de afgelopen 10 jaar hoger dan beleggen in aandelen!

PlanB is een bekende Bitcoin “Quant“. (Koosnaam voor handelaar of analist met een hoog nerd-gehalte. Genoemd naar de kwantitatieve economische technieken die ze gebruiken voor hun analyses. Veelal te vinden op goedbetaalde posities bij grote investeringsbanken of hedge funds.)

Huidige Bitcoin koers

Benieuwd naar de huidige koers van Bitcoin? Bekijk de live Bitcoin koers hier!

Plaats een reactie

Share via
Copy link
Powered by Social Snap