Over ons

Leuk dat je ons blog hebt gevonden! Wij zijn dit blog gestart om het grote publiek kennis te laten maken met de wereld van Bitcoin en cryptocurrency.

Via dit blog kunnen wij onze kennis en ervaring delen om geïnteresseerden op een makkelijke manier op weg te helpen in de cryptowereld.

Naast mooie kansen brengt de wereld van cryptocurrency ook gevaren met zich mee. Sinds onze start met cryptocurrency in 2013 hebben we veel meegemaakt, door ons verhaal te delen willen wij anderen behoeden voor het maken van dezelfde fouten.

Ons verhaal

Het is 2012 als we voor het eerst kennismaken met Bitcoin. Op dat moment hebben we nog geen idee wat Bitcoin is, maar het lijkt erg interessant. We besluiten ons in te lezen.

Er is niet zo veel informatie beschikbaar over Bitcoin en de informatie die er is, is vaak in het Engels en niet altijd makkelijk te begrijpen. Desondanks doen we ons best om Bitcoin zo goed mogelijk te begrijpen.

2013 – Bitcoin miner kopen

Het is inmiddels april 2013 als we eindelijk onze eerste stap in de wereld van Bitcoin durven te nemen. We besluiten een Bitcoin miner te kopen bij Butterfly Labs. Een 5GH/s Bitcoin miner voor $362,-. Dit was op dat moment voor ons veel geld om te investeren, maar we wilden graag proberen Bitcoin te minen.

Uiteindelijk is het al 5 november 2013 wanneer we de verzendbevestiging ontvangen. De Bitcoin miner is eindelijk verzonden na een half jaar wachten. Een paar weken later ontvangen we de miner en kunnen we aan de slag.

Via het forum lukt het ons om de juiste instellingen te vinden zodat we de miner kunnen laten minen. Om de verdiende Bitcoin te kunnen bewaren hebben we een wallet nodig. Daarom maken we een wallet aan via de exchange MtGox.

Onze miner draait braaf, maar door de beperkte kracht van slechts 5GH/s minen we maar een heel klein stukje Bitcoin per keer.

Butterfly Labs Easy Miner
Screenshot van de instelling van onze Butterfly Labs Bitcoin Miner

2014 – MtGox failliet, Bitcoin weg

Het is 24 april 2014, we hebben inmiddels 0,5 BTC gemined en in onze wallet staan bij MtGox als het slechte nieuws binnenkomt. MtGox is failliet en onze Bitcoin is weg. Onze hele investering is in rook opgegaan.

Onze miner genereerde bijna geen Bitcoin meer omdat de moeilijkheidsgraad hard was gestegen, daarom was het niet meer de moeite om deze nog weer aan te zetten. De prijs van Bitcoin was op dat moment +/- $500,- in vergelijking met de $70 van een jaar eerder.

De prijs was zo ver gestegen dat we op dat moment niet het risico wilde nemen om $500,- voor 1 Bitcoin te betalen. (Terugkijkend hadden we dat natuurlijk beter wel kunnen doen)

2014 tot 2016 – Tijdelijk niet actief in crypto

Door het faillissement en het in rook opgaan van onze investering besloten we even niet meer deel te nemen aan Bitcoin of een andere cryptocurrency.

2016 – Opnieuw aan de slag met crypto, investering in Gulden (NLG)

In 2016 komen we meerdere keren in aanraking met een nieuwe cryptocurrency genaamd Gulden. In het begin zijn we sceptisch, zeker door onze eerdere ervaring met Bitcoin waarbij we ons geld zijn verloren.

Na veel twijfel zijn we ons toch in gaan lezen. We kwamen erachter dat Gulden (NLG) een Nederlands project was, contact met de oprichters en anderen uit de community gaf ons veel vertrouwen en we besloten te investeren.

In plaats van minen, kochten we dit keer de coin rechtstreeks. Maandelijks kochten we Gulden bij. De app werkte heel simpel, je kon precies zien hoeveel NLG je had en wat de waarde was in Euro’s. Ook maakte de app het erg makkelijk om Gulden bij te kopen.

2017 – Blijven investeren en Ethereum minen

Heel 2017 blijven we beetje bij beetje investeren. We kopen elke maand bij en zien onze investering langzaam meer waard worden. Dit geeft ons vertrouwen, daarom durven we wat meer risico te nemen en besluiten we ook wat andere cryptocurrency te kopen zoals XRP.

Als extra besluiten we een Ethereum miner te bouwen met met 6 videokaarten, hiervoor hebben we gebruik gemaakt van 6x een AMD RX570, dit resulteerde in een hashrate van 180 MH/s.

Door veel te experimenteren en te optimaliseren lukt het ons om het energieverbruik van de miner ver omlaag te brengen, maar de elektriciteitskosten in Nederland zijn zo hoog dat het moeilijk was om de miner rendabel te houden.

Daarom hebben we na een jaar Ethereum minen besloten om de miner te verkopen.

GPU Ethereum Miner
Onze zelf gebouwde Ethereum miner met 6x een RX570 GPU en een hashrate van 180 MH/s

Eind 2017 – Bitcoin bereikt zijn hoogtepunt

Eind 2017 gebeurt wat weinig mensen hadden verwacht, Bitcoin blijft maar in waarde stijgen en ook de rest van de cryptocurrencies stijgen mee.

Het lijkt allemaal niet op te kunnen, elk mediakanaal wereldwijd online en offline heeft het over Bitcoin, waardoor de waarde nog verder stijgt.

Mensen die eerst niks van Bitcoin wilde weten, willen nu allemaal investeren. Iedereen denkt dat je met Bitcoin binnen een paar dagen miljonair kunt worden.

De extreme hype rondom Bitcoin zorgt voor een gigantische stijging. Bitcoin haalt op zijn top een waarde van bijna $20.000! Ook andere cryptocurrencies profiteren hiervan en bereiken hoogtepunt na hoogtepunt.

De nadelen van de grote waardestijging van Bitcoin en crypto

Links en rechts schieten er nieuwe cryptocurrencies uit de grond die met ICO’s proberen veel geld binnen te harken. Veel van deze cryptomunten hebben geen toegevoegde waarde en zijn vaak niet meer dan een lege huls (een crypto met een naam draaiend op de Ethereum blockchain).

In deze periode worden helaas veel nieuwkomers in de cryptowereld opgelicht. Onder andere door:

  • Het investeren in ICO’s die een scam blijken te zijn.
  • Het kopen van cryptocurrencies via onbetrouwbare partijen.
  • Het deelnemen aan een piramidespel zoals Bitconnect.

Het is een periode waarin veel geld wordt verdiend, maar ook een tijd waarin er veel misbruik wordt gemaakt van de naam “Blockchain”, “Bitcoin” en “Cryptocurrency” als rookgordijn voor oplichtingspraktijken.

Hierdoor krijgen Bitcoin en cryptocurrency een slechte naam, die het voor veel mensen tot op de dag van vandaag nog steeds heeft. Omdat zij, of mensen in hun omgeving hierdoor geld hebben verloren.

Onze investering tijdens deze gigantische waardestijging voor crypto

Wij waren in 2016 gestart met het kopen van Gulden, door dit in 2017 te blijven doen en wat andere cryptocurrencies toe te voegen hadden we inmiddels een leuke hoeveelheid.

Het was natuurlijk voor iedereen onbekend hoe hoog de waarde van alle cryptocurrencies zouden stijgen. Wanneer is het nou een goed moment om je crypto te verkopen en je winst te pakken?

Uiteindelijk besloten we om onze Gulden en XRP te verkopen dit leverde ons deze winst op:

  • Gulden: 2655%
  • XRP: 1320%

Dit waren natuurlijk mooie winstpercentages, maar we wilden hetzelfde kunstje natuurlijk graag nog een keer doen. Daarom besloten we om een deel van onze winst in een aantal andere projecten te investeren.

2017 tot 2020 – Hoogmoed komt voor de val

In de extreme tijden van 2017 was het moeilijk om objectief te blijven. Doordat de koersen maar bleven stijgen was het lastig om goede beslissingen te maken.

Daardoor zijn wij ondanks onze kennis en ervaring ook in de verleiding gekomen om te investeren in slechte projecten. Dit heeft ons uiteindelijk meer dan €5000,- gekost.

Gelukkig hebben we ook in succesvolle projecten geïnvesteerd, helaas lanceerden veel van deze projecten pas nadat de koers van Bitcoin en andere cryptocurrencies was ingestort.

Dit betekent dat wij tot op heden nog steeds investeringen hebben in technisch goede projecten, die tot op heden hun waarde van 2017 nog niet hebben bereikt.

Het instorten van de Bitcoin koers was het begin van een bearmarket die we gezien hebben tot eind 2020.

Wij maandelijks Bitcoin en cryptocurrency bijkopen net zoals het begin in 2016.

Waarom?

Omdat dit volgens ons de tactiek is die op de lange termijn het meeste oplevert.

Bitcoin halving mei 2020

Er is zeker hoop voor Bitcoin en cryptocurrency! Ondanks de bearmarket die ruim 2,5 jaar heeft geduurd zijn er positieve signalen. Zoals de Bitcoin halving in Mei 2020.

De halving heeft niet direct zorgen voor een waardestijging voor Bitcoin, maar op de lange termijn heeft de beperkte beschikbaarheid en de eindige hoeveelheid gezorgd voor een prijsstijging tot bijna $60.000.

De halving zorgt ervoor dat miners voor hetzelfde werk, nog maar de helft aan Bitcoin krijgen. Hierdoor worden de kosten per Bitcoin hoger voor de miners.

In totaal zullen er maximaal 21.000.000 Bitcoin bestaan, hierdoor is de hoeveelheid eindig. In tegenstelling tot Euro’s en Dollars die oneindig kunnen worden bijgedrukt zoals nu gebeurt door de ECB en de FED.

Experts zeggen dat Bitcoin in de aankomende jaren $100.000 waard kan worden. Het hoogste punt dat Bitcoin tot nu toe heeft bereikt is $60.000, dus de voorspelling van $100.000 lijkt niet onmogelijk.

2020 – 2021 – Een nieuwe bullcycle

Tijdens het einde van 2020 en het begin van 2021 heeft er een nieuwe bullcycle plaatsgevonden voor Bitcoin en cryptocurrency. Tijdens deze periode hebben veel coins een mooie stijging laten zien. Onze strategie om maandelijks bij te blijven kopen heeft zijn vruchten afgeworpen en voor mooie winsten gezorgd.

Er wordt echter geroepen dat deze bullcycle slechts de eerste stijging was binnen een nieuwe grotere bullcycle die misschien wel tot 2022/2023 kan duren. Of dit waar is weten we natuurlijk pas tegen die tijd.

Conclusie

Door de positieve vooruitzichten op de lange termijn hebben wij besloten om actief te blijven binnen Bitcoin en cryptocurrency en anderen te helpen.

Wij willen graag voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt. Door onze kennis en ervaring met jou te delen bespaar je hopelijk veel geld en frustratie. Zo kun jij veilig en verantwoord aan de slag met Bitcoin en cryptocurrency!