Vers van de Ripple pers komt XRP, de token gebruikt op het Ripple netwerk. Dit netwerk is een peer-to-peer betalingsnetwerk met de ambitie de gesloten financiële netwerken aan radicale veranderingen te onderwerpen en transparanter te maken. Kom je graag meer te weten over XRP en Ripple? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Wat is Ripple (en wat is XRP)?
Ripple is de naam van het open betalingsnetwerk waarop gebruik gemaakt wordt van XRP, de coin uitgebracht door de mensen achter Ripple. De coin werd vroeger overigens nog gewoon Ripple genoemd – daarom worden de twee termen tot op de dag van vandaag nog steeds vrijelijk door elkaar gebruikt.
XRP is dus de token, coin of munt van het Ripple netwerk. Het bedrijf dat Ripple oprichtte heet OpenCoin. Net als bij Bitcoin het geval is worden alle Ripple transacties bijgehouden in een grootboek. Dat grootboek kreeg de naam Ripple Consensus Ledger.
Wat Ripple, en OpenCoin, een aantrekkelijke investering maakt is het feit dat de financiële sector erg geïnteresseerd lijkt te zijn in de manier waarop het platform werkt. Klassieke cryptovaluta als Bitcoin ambiëren het elimineren van de financiële wereld en het bankwezen zoals we die nu kennen. Zij bieden een alternatief op wat reeds bestaat, en uitten dus een zekere vorm van kritiek. Ripple doet het anders. Zij zien zeker ook graten in de gang van zaken, maar willen daar juist verbetering in brengen, en niet zozeer een alternatief op bieden.
Kijk bijvoorbeeld eens naar een bedrijf als PayPal. PayPal gebruikers betalen momenteel relatief hoge fees wanneer ze deze betaalmethode gebruiken – fees die bovendien enkel toenemen wanneer je met een andere valuta wenst te betalen, bijvoorbeeld dollars in plaats van euro’s. Ripple wilt komaf maken met die hoge fees.
Daarbij komt ook, en dat is misschien wel wat de financiële sector het meest interessant vindt aan het Ripple platform, dat betalingen verstuurd via het Ripple netwerk ontzettend snel worden verwerkt. Daarnaast valt het netwerk ook snel en goedkoop te implementeren, wat het niet enkel een aantrekkelijke maar ook een realistisch haalbare optie maakt voor veel bedrijven. Verschillende internationale banken gaven hun interesse voor het Ripple netwerk reeds te kennen – en dat belooft alvast veel goeds voor de toekomst.
Hoe kan ik Ripple minen?
Ripple kan (helaas) niet gemined worden. Het netwerk werkt namelijk niet op basis van het Proof of Work consensus algoritme. Daarnaast komt ook dat Ripple Labs het aantal XRP dat in de omloop is controleert, en ervoor zorgt dat er nooit meer dan 100 miljard XRP op de markt beschikbaar zijn.
Wil je toch in het bezit zijn van je eigen XRP? Dan zul je deze moeten aanschaffen, of zelf producten en diensten aanbieden in ruil voor XRP.
De waarde van XRP
Dat het Ripple netwerk steeds populairder wordt, en dat de kans steeds groter wordt dat het netwerk ook door de bankenwereld in gebruik zal worden genomen, is een gunstig teken. Daar zit echter wel een addertje onder het gras: het is namelijk niet zo dat de banken die het netwerk in gebruik nemen verplicht zijn ook XRP te gaan gebruiken. Wat betekent dat concreet? Zelfs wanneer het Ripple netwerk globaal wordt overgenomen en elke bank ter wereld het Ripple netwerk in gebruik neemt, hoeft dat niet te betekenen dat de waarde van XRP mee stijgt.
Toch heeft XRP een sterke stijging ondergaan, zeker wanneer je de huidige waarde van een XRP vergelijkt met de waarde bij lancering. Waar je in de begindagen voor minder dan 1 cent een XRP in handen kreeg, betaal je nu 0,24 dollar per XRP. Alvast een mooie evolutie.
Waar kan ik online veilig Ripple’s XRP kopen?
Ripple’s XRP is een razend populaire coin, en wordt dus ook door heel wat brokers en exchanges aangeboden. Koop je je XRP bovendien via een Nederlandse broker? Dan heb je doorgaans heel wat interessante betaalopties – denk maar aan iDEAL, bankoverschrijvingen of Bancontact.
Bitvavo
Bij uitstek de goedkoopste exchange binnen de Benelux. Met een maximale transactiekost van 0,25% per transactie, een aanbod van meer dan 58 verschillende crypto coins en handige, ingebouwde wallets is deze 100% Nederlandse exchange zeker het bekijken waard. Het uitbreidbare handelsoverzicht maakt het platform ook meer dan geschikt voor zowel beginnende cryptohandelaars als ervaren cryptorotten. We schreven eerder deze uitgebreide Bitvavo review.
- Direct Ripple kopen bij de goedkoopste exchange van NL
- Slechts 0.25% handelskosten per transactie
- 100% Nederlandse organisatie
Bitcoin Meester
Ook deze exchange is volledig Nederlands, en biedt daarbij ook nog eens de keuze uit meer dan 190 verschillende crypto coins. De ingebouwde XRP wallet maakt externe software een overbodige luxe, en het platform is geschikt voor beginnende cryptohandelaars.
- Direct Ripple kopen
- Groot assortiment, keuze uit 190+ cryptomunten
- Ingebouwde XRP wallet, geen externe software noodzakelijk
- Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
- 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Bitcoin Meester review
Litebit
Nog een broker van Nederlandse bodem is Litebit. Het platform is ontzettend gebruiksvriendelijk, ondersteunt tal van betaalmethodes en levert een heleboel coins uit eigen voorraad. Let wel op: voor de aanschaf van XRP heb je een externe wallet nodig.
- Direct Ripple kopen met iDEAL
- Ingebouwde XRP wallet, geen externe software noodzakelijk
- Zeer eenvoudig voor beginnende handelaren
- 100% Nederlandse organisatie, bekijk onze Litebit review
Satos
Bij Satos koop je XRP rechtstreeks met onder meer iDEAL. Het eerder bescheiden, 100% Nederlandse platform ondersteunt 6 cryptovaluta. Opgelet: ook voor dit platform moet je een externe wallet aanmaken.
- Direct Ripple kopen met o.a. iDEAL
- Eigen wallet is noodzakelijk
- 100% Nederlandse organisatie
Internationale Ripple verkopers
Nu we de grote Nederlandse cryptoaanbieders overlopen hebben, leek het ons interessant ook een niet-Europese cryptoverkoper aan het lijstje toe te voegen. Coinbase, een Amerikaanse organisatie, richt zich enkel op de drie populairste coins. Je betaalt er via bankoverschrijving of Credit Card. Koop je voor meer dan 100 dollar aan coins? Dan krijg je er gratis en voor niets 10 dollar aan Bitcoin. Bovendien biedt Coinbase je de mogelijkheid je coins op het platform zelf op te slaan in de ingebouwde wallet.
Wat is de beste Ripple aanbieder?
Een coin die op evenveel bekendheid kan rekenen als Ripple’s XRP wordt al snel een vaste waarde op verschillende brokerplatforms en exchanges. Het vinden van een broker of exchange die XRP aanbiedt is dus een koud kunstje; de moeilijkheid komt kijken wanneer je er de beste broker of exchange uit wilt kiezen.
We raden je aan bij je keuze alvast rekening te houden met de vraagprijs. Daarnaast zullen ook de bijkomende fees een rol moeten spelen in je keuze. Op cryptoprijzen.com kun je een overzicht met de prijzen raadplegen.
Momenteel is Litebit de meest interessante optie voor wie XRP wilt aanschaffen. Het platform hanteert historisch lage fees, is gebruiksvriendelijk en zet sterk in op de veiligheid van zijn gebruikers. Wie meer wil weten over Litebit, neemt best een kijkje op de pagina met onze Litebit review.
De bekendste aanbieders hebben ondertussen een zekere standaard waar ze aan moeten voldoen om nieuwe gebruikers te blijven lokken, en oude gebruikers tevreden te houden. De meeste, hoewel niet alle, cryptoaanbieders zijn dus in zekere mate betrouwbaar. Er wordt overal sterk ingezet op de snelheid waaraan het betalingsverkeer verloopt en waarmee de betalingen verwerkt worden, en de klantenondersteuning. De grootste onderlinge verschillen vind je dan ook terug in de prijzen – en dan met name de handelskosten die worden aangerekend bij je cryptotransacties. In die optiek is de aanbieder met de laagste fees je beste keuze.
Waarom voor Ripple’s XRP kiezen?
XRP werd de afgelopen jaren steeds populairder. De coin, die tegenwoordig genesteld is op de derde plaats op Coinmarketcaps ranking betreffende de marktkapitalisatie, wist zelfs voor een korte tijd de tweede plaats over te nemen van Ethereum.
Wat Ripple’s XRP écht een interessante investering maakt is het doel van Ripple zelf. Waar cryptovaluta doorgaans een einde willen betekenen aan het bankenwezen zoals we dat nu kennen, gooit Ripple het over een andere boeg. Met hun netwerk willen ze het bestaande bankwezen ondersteunen, en niet vervangen.
Ze maken dat doel bovendien realistisch haalbaar dankzij hun grote capaciteit wat het verwerken van transacties betreft. Een XRP transactie is binnen de 4 seconden verstuurd, en het netwerk kan zo’n 1500 transacties uitvoeren per seconde. Hierin zijn ze opmerkelijk sneller dan pakweg Bitcoin. Verder hanteert Ripple relatief lage fees, ongeacht het volume van de transactie.
Ripple kan rekenen op de steun van een sterke community met ontzettend veel leden. Zij denken alvast dat het goed mogelijk is dat Ripple Bitcoin van de troon stoot, en in de toekomst ’s werelds meest populaire cryptovaluta wordt. Jij ook?
De grootste voordelen van Ripple
Ripple biedt erg aantrekkelijke opties aan reeds bestaande banken en bedrijven. De betaalsystemen die deze bedrijven doorgaans hanteren zijn, cru gezegd, verouderd en achterhaald. Er worden bovendien verschillende betaalsystemen naast en door elkaar gebruikt, wat alles enkel nodeloos ingewikkeld maakt. Ripple is ontworpen om die betaalsystemen samen te doen werken door smart contracts in gebruik te nemen. Hieronder gaan we dieper in op de grootste voordelen van Ripple en XRP.
Hoge transactie snelheid
Het probleem van zowel Bitcoin als bestaande banken en bedrijven is de transactietraagheid. Bij Bitcoin is het zelfs zo dat de miners-fee die mee verzonden wordt bij elke transactie invloed heeft op hoe snel de transactie wordt verwerkt. Het verstuurde bedrag wordt in ieder geval niet onmiddellijk ontvangen.
Transacties via Ripple daarentegen worden direct gevalideerd, geaccepteerd en verwerkt. Daarbij komt dat het netwerk duizenden transacties per seconde kan verwerken – hoogst interessant dus voor de financiële sector.
Lage transactiekosten
Niet enkel het implementeren van Ripple netwerk is relatief goedkoop, ook de transactiekosten zijn bijzonder laag. XRP zelf is ook nog eens zeer betaalbaar (op het moment van schrijven betaal je 0,24 dollar voor één XRP).
Flexibiliteit
Het Ripple netwerk heeft een laatste sterke punt dat zeker niet over het hoofd gezien mag worden. Hoewel het nog niet volledig op punt staat, draagt Ripple wel een veelbelovende flexibiliteit. Met het netwerk en dankzij het gebruik van de bridge currency wordt het mogelijk om ongezien snel en goedkoop de ene currency om te zetten naar de andere.
Zo koop en betaal je bijvoorbeeld met euro’s een product uit Amerika: Ripple zet jouw betaalde euro’s onmiddellijk om in Amerikaanse dollars. Die dollars gaan dan meteen naar de verkoper, en je transactie is binnen een mum van tijd voltooid.
Momenteel gaat dit soort betalingen dus nog gepaard met torenhoge fees en heel wat ongemak. In de toekomst hoopt Ripple daar langverwachte verbetering in te brengen.
De evolutie van Ripple
2017 was een succesjaar voor Ripple, maar begin 2018 leek daar, met de grote crash, een einde aan te komen. Toch is dit geen abnormaal verloop; sterker zelfs, het lijkt een jaarlijks terugkerende evolutie op de cryptomarkt te zijn geworden. Sinds de crash kende XRP in 2018 wel een redelijk stabiele stijging, en bleef de coin langzaam in waarde groeien. Anno 2019 leek de coin zich wel nog steeds niet opgewerkt te hebben naar de waarden die in 2017 werden gehaald. Brengt 2020 meer goeds?
Ripple staat wel nog steeds op de derde plaats wat marktkapitalisatie betreft. Toch lijkt het redelijk stil aan de Ripple kant van het water; er wordt vooral op de achtergrond druk gewerkt aan het verwerven van nieuwe klanten, het lanceren van MoneyTap en het implementeren van xCurrent.
Waarom investeren in Ripple’s XRP?
Omdat Ripple zich focust op het verbeteren, en niet het elimineren, van de bestaande financiële wereld, is de kans dat Ripple in gebruik genomen wordt een stuk groter dan bij andere cryptocurrencies het geval is. Ze stellen zich op als payment provider, en boekten al heel wat vooruitgang op dat pad. Daarmee hebben ze deels al bewezen dat ze hun beloftes en doelen waar kunnen maken, wat het bedrijf een meer betrouwbare indruk geeft.
Daarnaast voldoet Ripple ook aan werkelijk alle reguleringen inzage cryptovaluta. Andere, gedecentraliseerde cryptocurrencies hebben daar heel wat meer moeite mee. Dit vergroot ook de kans dat Ripple in gebruik genomen wordt door bestaande banken. Hoewel we eerder al aanhaalden dat de adaptie van Ripple door banken geen garantie geeft voor een stijging in de waarde van XRP, is de kans klein dat een grootschalig in gebruik nemen van het netwerk géén stijging tot gevolg heeft.
Houd in gedachten dat cryptovaluta eigenlijk nog steeds een relatief nieuw gegeven is. Dat wij deze opstart zo bewust kunnen meemaken is niet alleen spannend en interessant, het biedt ook de mogelijkheid ontzettend lucratieve investeringen te doen. Waar crypto nu nog relatief onbekend is, is het best waarschijnlijk dat dit over een tiental jaar helemaal niet meer het geval is. Wie er vroeg bij is, zal dus hoogstwaarschijnlijk de vruchten kunnen plukken.
Tot slot moet ook nog even vermeld worden dat, hoewel altcoins als XRP en Ether steeds populairder worden, Bitcoin nog steeds de markt domineert – en dat ten koste van zelfs de meest geliefde altcoins. Misschien brengt 2020 hier verandering in.