Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst?

Je crypto is niet veilig als je je munten en tokens bewaart op een gecentraliseerde beurs een uitleendienst. Zelfs in een software wallet, loop je het risico dat je de toegang tot dat digitale goud kunt verliezen.

Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat je crypto toevertrouwen aan een derde partij schrijnende gevolgen kan hebben, dat is waarom je voor de ultieme crypto veiligheid je een hardware wallet nodig hebt.

In deze video krijg je een compleet overzicht van enkele van de veiligste hardware wallets die nu op de markt zijn, we vergelijken ze naast elkaar en geven enkele pro beveiligingstips die je niet mag missen.

Laten we eens uitzoeken wat de top 5 beste crypto hardware wallets zijn.

Top 5 BEST Hardware Wallets: Which Are The SAFEST?!

Wat zijn hardware wallets?

Voor we in onze top vijf keuzes duiken is het belangrijk om snel uit te leggen wat de concepten van zelfbewaarneming en hardware wallets zijn.

Nu eerst wat zelfbewaarneming betekent dat je persoonlijk de private keys van je crypto hebt, het wordt soms ook unhosted genoemd. Dit in tegenstelling tot het bewaren van je crypto op een gecentraliseerde dienst waar die de private keys beheert en dus de volledige controle heeft. Dan moet je er in wezen op vertrouwen dat deze bedrijven een geldopname zullen honoreren wanneer je daar om vraagt.

Maar wanneer je de private keys van je crypto in een niet-gehoste portemonnee houdt betekent dat je de volledige controle hebt over je munten en tokens, het is permissionless spending op zijn best zoals satoshi het bedoeld heeft.

Nu gaat het natuurlijk niet alleen om het bezitten van die keys, maar ook de manier waarop je ze bewaart. Er zijn twee soorten offline wallets, er zijn software wallets en er zijn hardware wallets. Nu zijn software wallets die die je installeert op je pc telefoon of web browser installeert. Het zijn programma’s of extensies die de private keys van je portemonnee op het apparaat zelf bewaren.

Nu zijn er letterlijk honderden van deze software wallets en we hebben ze vaak behandeld. Ze zijn gratis te downloaden en worden algemeen beschouwd als de snelste manier om je private keys op te slaan en zelf je crypto te bewaren. Het is echter niet de beste manier, dat komt omdat keys die op je apparaat zitten in wat heet hot storage, ze staan op een apparaat dat op de een of andere manier met het internet verbonden is dat is tenzij je dat apparaat nooit meer met het internet verbindt, iets wat je waarschijnlijk niet zult doen als je van plan bent die munten ooit uit te geven of te verhandelen.

Het probleem met deze hot wallets, is dat iemand heel gemakkelijk die keys te pakken kan krijgen, misschien installeren ze malware die je private keys opvist, misschien stelen ze je telefoon, misschien download je een kwaadaardige wallet. Het punt is dat je nooit 100% veilig bent als je een software wallet gebruikt, dus wil je je private keys bewaren in een koude offline wallet en een van
beste manier om dit te doen is via een hardware wallet.

Nu zijn dit in principe kleine apparaten die speciaal gebouwd zijn voor de doeleinden van het opslaan van privé keys en het ondertekenen van transacties. Ze zijn vereenvoudigd vanuit functioneel oogpunt, speciaal om de hacks van buitenaf te voorkomen zijn het heel eenvoudige domme apparaten voor één doel, maar het gebruik van zo’n apparaat is allesbehalve dom. Dat komt omdat het bijna onmogelijk is voor iemand om je crypto te stelen, tenzij ze het fysieke apparaat bij je hebt en zelfs dan zou je ze de pincode moeten geven zodat ze het apparaat kunnen ontgrendelen, wat je waarschijnlijk niet zult doen, tenzij onder zware zware dwang en zelfs dan is er eigenlijk een truc die je in dit geval kunt gebruiken en waar we later nog op terugkomen.

Hoe dan ook zullen alle hardware apparaten nog steeds op een pc aangesloten moeten worden en zullen werken met software die de hardware fabrikant ontwikkelt. nu zijn deze programma’s zijn meestal ongelooflijk gebruikersvriendelijk en is dit een van de belangrijkste redenen waarom hardware wallets gemakkelijk genoeg moeten zijn voor iedereen om te gebruiken, zelfs voor beginners.

Dit betekent dat in alle opzichten hardware wallets niet veel moeilijker te gebruiken moeten zijn dan software wallets, maar veel veiliger. Het enige verschil is dat ze niet gratis zijn, maar als je te maken hebt met een portefeuille die meer waard is dan een paar honderd euro, dan is een hardware apparaat een investering de moeite waard is.

Dus dat is de achtergrond over hardware portefeuilles is het tijd om eindelijk over te gaan naar onze lijst van de top vijf beste die nu op de markt zijn. Daarbij willen we ook vermelden dat deze lijst niet exclusief is en er zijn nog een aantal andere portemonnees die er zijn waar anderen voor instaan. Deze zijn slechts onze persoonlijke keuzes.

Trezor Model One

Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst? 1

Dus als eerste hebben we de Trezor Model One, het is het instapmodel gemaakt door een bedrijf dat satoshi labs heet dat nu in de tsjechische republiek gevestigd is ze bouwen deze apparaten nu al meer dan negen jaar de Trezor One was in feite de eerste hardware wallet die we indertijd kochten.

De Model One heeft een eenvoudig zwart-wit wit scherm dat is waarop je de meeste acties bevestigt die op je pc plaatsvinden. Nu gebeurt dit via de Trezor suite die in principe de software is die is gebouwd door satoshi labs. Dit is eigenlijk vrij nieuw en is ongeveer een jaar geleden uitgerold daarvoor moest je de Trezor bridge browserextensie gebruiken, waar wij persoonlijk niet zo’n grote fan van waren, maar laten we beginnen met misschien wel de belangrijkste vraag.

Beveiliging

Ten eerste heeft de Trezor One firmware verificatie dat betekent dat het apparaat alleen ooit kan werken als de firmware die geïnstalleerd is geïnstalleerd is die cryptografisch ondertekend door satoshi labs, dus geen ruimte voor kwaadaardige updates. Als de handtekening van de firmware inderdaad ongeldig is dan zal de bootloader het geheugen van het apparaat wissen.

De hardware is verzegeld en ultrasonich gelast elke poging om in het apparaat in te breken, zal de keys vernietigen. De keys worden ook bewaard achter een beveiligde pin, zodat de enige manier waarop iemand de handtekeningen kan uitvoeren, is als ze dit apparaat ontgrendelen met de pin. Je hebt ook extra passphrase ondersteuning wat dat betekent is dat je ook kiezen voor een speciale wachtwoordzin die ingevoerd zou moeten worden als je toegang wilt krijgen tot je apparaat. Op je Trezor suite zouden we je aanraden om dit in te schakelen.

Maar misschien is een van de belangrijkste factoren voor ons dat satoshi labs alles open source heeft, dit omvat ook hun software en firmware het is een niveau van transparantie die laat zien hoeveel vertrouwen ze hebben in de robuustheid van de code.

Er zijn bij ons weten geen verliezen bekend door hacks het enige waar we van iets van weten is een exploit die gebruikt werd, dit was een fysieke exploit met voltage glitching van het apparaat. De aanvaller zou toegang moeten hebben tot de technische kennis van het apparaat en speciale gereedschappen om deze aanval uit te voeren bovendien als je net die passphrase waar we het eerder over hadden, had gebruikt, dan zou deze aanval niet gewerkt hebben.

Muntondersteuning

Nu wat de muntondersteuning betreft de Model One een breed scala aan munten, echter er zijn enkele opmerkelijke crypto’s die niet ondersteund worden, onder andere de munten: Cardano, XRP, Tezos en Monero. Als het om varianten gaat komt de Trezor Model One in zwart en wit dus dat zou een goede optie kunnen zijn als je twee verschillende apparaten wilt hebben om de toetsen gemakkelijk te herkennen en te spreiden. Als het op de prijs aankomt, kost de Trezor Model One je 69 euro of 77 dollar. Er zijn dus nadelen aan de Trezor Model One, voor houders van ADA, XRP, XMR enz. die kun je niet op deze wallet te bewaren.

Koop je Trezor Model One veilig bij de fabrikant

Trezor Model T

Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst? 2

Wil je deze munten wel in je wallet bewaren en ook nog eens een gebruiksvriendelijker wallet met meer functionaliteit en extra beveiliging dan kun je misschien Trezor’s vlaggenschip model overwegen. De Trezor Model T bestaat nu nu zo’n twee jaar, een van de belangrijkste verschillen die je bij de Model T zult opmerken is de gebruikersinterface op het toestel het is een kleuren aanraakscherm dat veel gemakkelijker is voor je ogen en ook eenvoudiger te bedienen.

Met de Model T kun je bijvoorbeeld je pin direct op het toestel inbrengen terwijl je bij de Model One je muis moet gebruiken. Niet alleen vinden we het veel gemakkelijker om het het aanraakscherm te gebruiken, maar het is ook veiliger veiliger omdat alles, ook het invoeren van de pin op het apparaat gebeurt.

Muntondersteuning

Het grotere scherm betekent ook dat het gemakkelijker is om de adressen te zien en voor het ondertekenproces wanneer dat nodig is, behalve dat heeft de Model T echter ook ondersteuning voor die andere munten die je niet op de Model One kunt bewaren. Dus wil je ADA, XRP, DMR enz. bewaren dan is dit het apparaat voor jou.

Beveiliging

Als het gaat om extra beveiligings functies is een van de beste eigenschappen vinden wij wat ze bij de Trezor T de Shamir back-up noemen. Wat is het? Bij de meeste andere hardware wallets heb je heb je maar één seed phrase back-up, dit betekent dat als iemand deze in handen krijgt ze toegang krijgen tot je apparaat, echter met deze backup kun je meerdere kopieën maken van deze seedphrase en je kunt een minimum drempel instellen voor hoeveel er nodig zijn om de portemonnee te regenereren.

Je kunt het zien als een multi-signature maar voor seedphrases is het een geweldige manier om beveiliging in te bouwen voor verlies en diefstal of om zaden te verspreiden over meer dan één persoon.

Als het op de prijs aankomt is de Trezor Model T iets meer een investering hij kost 250 euro of 280 dollar, maar als je twijfelt met iets meer dan zeg 10k in crypto zou het een verstandige investering kunnen zijn. Nadeel is dat je een flinke premie moet betalen voor extra muntondersteuning.

Geen van beide apparaten ondersteunt native staking in wezen als je proof of stake munten wilt inzetten dan kun je dat niet doen via de Trezor suite. Maar dit vonden wij niet een al te groot probleem omdat dat Trezor ondersteund wordt door de exodus wallet dit is een van onze favoriete software wallets en alles wat je echt hoeft te doen is je Trezor met de app te verbinden en je kunt er je staking mee doen.

Koop je Trezor Model T veilig bij de fabrikant

Ledger Nano S

Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst? 3

Maar wat gebeurt er als een apparaat native staking biedt of eentje die met de Trezor One prijs en de Trezor T muntondersteuning? Dan past deze keuze precies in jouw straatje, dat is het instap-apparaat van Ledger genaamd de Ledger Nano S die voor 59 euro nog goedkoper is dan de Trezor One.

Beveiliging

Nu is Ledger een bedrijf dat gevestigd is in frankrijk en bestaat al zo’n vijf jaar, dus het heeft een iets kortere staat van dienst dan Trezor. Dat terzijde de apparaten van Ledger zijn uitgegroeid tot een van de populairste in de crypto ruimte en net als de Trezors gebruiken ze behoorlijk geavanceerde techniek om je private keys veilig te houden. Bijvoorbeeld, bezitten ze een beveiligd element dat cryptografisch beschermd is, vergelijkbaar met die je in paspoorten vindt. Ledger heeft ook zijn eigen aangepaste besturingssysteem dat speciaal ontworpen is om crypto-activa te beschermen.

We voegen er ook aan toe dat er geen bekende hacks of penetratie-aanvallen op enige apparatuur van Ledger, de glitching aanval die werd gebruikt op de trezor apparaten kon niet gerepliceerd worden op de Ledgers dankzij hun onderdelen dus dat is zeker een pluspunt.

Als het op bruikbaarheid aankomt is de Nano S behoorlijk vergelijkbaar met die van de Trezor, dat komt omdat hij met knoppen bediend wordt en een klein led-schermpje heeft, dit is de plaats waar je handelingen uitvoert zoals het ondertekenen van transacties en het bekijken van adressen.

Muntondersteuning

Een ding dat iets anders is is echter dat je munten moet installeren met apps op het toestel als je meer munten wilt. Gezien de beperkte ruimte op de Nano S moet je er misschien een paar verwijderen. We moeten benadrukken dat dit geen invloed heeft op de munten zelf, als het nu gaat om de software die op de pc gebruikt wordt gebruiken Ledger Live, vinden wij dit iets prettiger dan de Tezor suite, gewoon omdat het veel meer functionaliteit heeft en de gebruiksinterface netter is.

Bovendien heb je een native staking functie wat betekent dat je geen een andere software wallet hoeft te gebruiken als je je munten wilt inzetten. Nu is er nog iets dat de ledger apparaten hebben boven de Trezors is dat de Ledger Live software ook beschikbaar is voor mobiele apparaten maar in het geval van de Nano S, zul je het via een otg kit op een android toestel moeten doen.

Koop je Ledger Nano S veilig bij de fabrikant

Ledger Nano X

Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst? 4

Mobiele ondersteuning

Als je een hardware wallet wilt die je de echte mobiele ervaring biedt, met bluetooth ingeschakeld en op batterijen werkt dan is de Ledger Nano X iets voor jou. Deze Nano X kost 149 euro en is het vlaggenschip van Ledger en is meer dan 100 euro goedkoper dan de Trezor Model T, dus zou het ideaal kunnen zijn voor die mensen die op zoek zijn naar een gulden middenweg in termen van kosten en functionaliteit. Hij heeft alle functies en muntondersteuning van de Ledger Nano S, maar met een paar andere extra’s.

Ten eerste is er die mobiele ondersteuning waar we het over hadden, dit apparaat werkt met bluetooth en kan worden opgeladen worden voor gebruik onderweg. Je kunt de Ledger Live app installeren op je telefoon die ook ios ondersteunt en dan verbinding maken met het apparaat.

Muntondersteuning

Bovendien is er veel meer opslagruimte op de Nano X wat betekent dat je tot 100 verschillende apps tegelijk kunt installeren. Iets anders dat deze heeft boven de Nano S is het iets grotere scherm het is echter bij lange na niet zo gebruiksvriendelijk als de interface op de Trezor T, bovendien kun je hem alleen bedienen met de knoppen aan weerszijden van het scherm en hij heeft geen touch screen optie die je wel hebt op de T.

Beveiliging

Natuurlijk wat betreft de andere nadelen van Ledger apparaten wel voor één is hun firmware is gesloten broncode, wat betekent dat je niet onafhankelijk de robuustheid kunt controleren. Ja het is gecertificeerd door een Frans cyber beveiligingsbureau, maar het is gewoon niet vergeleken met de doorlichting die komt van de bredere open source cyberphunk gemeenschap, althans naar onze mening. Dan nog iets waar we niet zo blij mee waren met Leder, was een inbraak in een databank die ongeveer twee jaar geleden plaatsvond. In wezen was een hacker in staat om toegang te krijgen toegang tot de klantgegevens van Ledger waaronder e-mail en woonadressen.

Dit veroorzaakte een enorme vuurstorm in de cryptogemeenschap toen de database werd gedumpt niet alleen werden deze gebruikers nu gespamd, maar slechte actoren wisten nu ook waar ze woonden en dat ze crypto bezaten. Hoewel dit een enorme schending van vertrouwen was op dat moment is het de moeite waard op te merken dat het niets te maken had met de veiligheid van welk Ledger apparaat dan ook.

Bovendien lijkt Ledger maatregelen genomen te hebben om zijn database te beveiligen voor de toekomst. Ik zou het ook afraden om persoonlijke gegevens bij de aanschaf van een hardware apparaat te delen.

Koop je Ledger Nano X veilig bij de frabrikant

Keepkey

Top 5 beste hardware wallets: Welke zijn het veiligst? 5

Maar wat gebeurt er als je echt krap bij kas zit en de meest eenvoudige hardware wallet wilt, dan is onze volgende keuze misschien de moeite waard te overwegen dit is de Keepkey hardware wallet die op een indrukwekkende 49 euro komt.

Dit is een hardware wallet die voor het eerst in 2015 werd gelanceerd. In 2017 werd het echter overgenomen door de mensen van Shapeshift, als je nog niet van shapeshift gehoord hebt, is het een van de oudste niet-custodiale crypto beurzen die er is en werd gestart door Eric Voorhees een Bitcoin OG.

Het keepkey apparaat zelf lijkt qua uiterlijk op de Ledger Nano apparaten, in dat er een klein zwart-wit oled scherm is, dat bediend wordt met knoppen op de bovenkant van het apparaat. De keepkey wallet is echter een stuk omvangrijker dan de Ledger Nano of Trezor als het gaat om het gebruik.

Het Keepkey apparaat werkt door interactie met de Shapeshift browser interface, dus heeft het niet zijn eigen unieke software waar wij niet zo’n grote fan van zijn, maar dat zijn wij.

Beveiliging

Op het gebied van beveiliging heeft het vrijwel dezelfde beveiligingen als de Ledger en Trezor, d.w.z. pin en extra passphrase bescherming bovendien is net als Trezor, de firmware volledig open broncode, wat natuurlijk een pluspunt is in ons boek.

Muntondersteuning

Een van de minpunten aan deze wallet is echter zijn muntondersteuning, die slechts ongeveer 40 munten en tokens ondersteunen, wat veel minder is dan sommige van Keepkey’s concurrenten. Veel van de grotere altcoins die mensen houden worden hier niet ondersteund zoals: Solana, Polkadot, Cardano etc. We moeten er ook aan toevoegen dat als het gaat om web3 wallet ondersteuning, keepkey niet uitgenodigd lijkt te zijn voor het feestje.

Voor bijvoorbeeld een van de populairste web3 portemonnees die er is, de Metamask browser wallet die alle Trezor en Ledger apparaten ondersteunen, maar de Keepkey niet helaas. Een ander potentieel nadeel met de Keepkey wallet is dat hij ook kwetsbaar is voor die voltage glitching aanval waar we je eerder over vertelde.

In feite was de Keepkey het eerste apparaat dat ze konden kraken, ongeveer een maand voordat ze het deden met de Trezor apparaten, maar zoals gezegd voor het Trezor apparaat had de aanvaller de portemonnee zelf nodig hebben en een technische achtergrond en gespecialiseerde gereedschappen, dus aantoonbaar vrij onwaarschijnlijk.

Maar toch de moeite van het opmerken waard dus dat is de Keepkey een degelijke wallet is met een sterke staat van dienst voor mensen met een budget.

Beveiligingstips

Dit was het voor onze lijst van de beste hardware wallets die er nu zijn en we zullen deze lijst aanvullen naarmate er nieuwe wallets uitkomen. Zoals beloofd willen we je echter een aantal beveiligingstips meegeven die je moet overwegen als je je munten veilig wilt opslaan in een hardware wallet.

Koop bij de bron

Dus als je een hardware portemonnee koopt, zorg er dan voor dat je hem van de officiële fabrikant koopt. Dat komt omdat er gevallen bekend zijn gevallen bekend van mensen die wallets kochten waarmee geknoeid was, daarom worden deze portemonnees geleverd met een knoeivrij zegel als het zegel op een of andere manier verbroken is, raak dan het apparaat niet aan.

Wij hebben een link naar officiële winkels zodat je er zeker van bent dat je het rechtstreeks van de fabrikant koopt.

Bewaar je seedphrase veilig

Als het gaat om het instellen van je hardware wallet zorg er dan voor dat je die seedphrase extra veilig te bewaart en onthoud dat dit de hoofdsleutels zijn van je crypto en als ze in de verkeerde handen terechtkomen dan kan dat het einde betekenen voor je munten.

Hetzelfde kan gezegd worden als je je keys en het apparaat samen bewaart, ook dat is een deel van de reden waarom wij de voorkeur geven aan de Trezor T met die ingebouwde dubbele sleutels en als het gaat om het beheer van die seed words wil je er zeker van zijn dat je ze bewaart op een superveilige plaats.

Als je een stapje verder wilt gaan om er zeker van te zijn dat ze niet vernietigd worden in een brand of een overstroming dan kun je er ook voor kiezen om een paar cryptosteels te kopen.

Als je ofwel de Ledger of de Trezor koopt dan zouden we je ook adviseren om een aparte wachtwoordzin op het apparaat in te stellen op die manier, zelfs als iemand in staat is om je apparaat op wonderbaarlijke wijze te ontgrendelen, kan hij/zij niet bij je munten komen. Deze passphrases kunnen gezien worden als het 25ste woord op het 24 woorden tellende seedphrase en zelfs als iemand je seedphrase in handen krijgt kunnen ze de portemonnee niet opnieuw aanmaken zonder deze passphrase.

Maak een dummy account

Nu kan deze passphrase ook echtop een slinkse manier gebruikt worden voor wat men noemt verborgen accounts, in principe kun je een dummy account zonder passphrase maken en je waardevolle eigenlijke accounts beveiligen met de passphrase. Dus als ooit iemand je onder dwang dwingt je toestel te ontgrendelen kun je altijd gewoon inloggen op de dummy account om ze voor de gek te houden.

Deel niet met iedereen dat je crypto bezit

Nu kun je dat natuurlijk allemaal vermijden door het gesprek gewoon helemaal te vermijden, niemand hoeft te weten van je crypto bezittingen of hoe je ze bewaart. In feite is het het beste als ze dat niet doen dus voel niet de behoefte om er over op te scheppen, geniet gewoon van het feit dat je persoonlijke controle over je sleutels hebt genomen op de meest veilige manier die mogelijk is.

Dat was het voor onze top vijf hardware wallets. Succes en blijf veilig in crypto!

Plaats een reactie