Wat is Bitcoin Mining?

Er zijn drie manieren om Bitcoin te bemachtigen: kopen op een exchange, ze accepteren in ruil voor goederen en diensten en nieuwe minen. Minen is het proces waarbij de transacties worden toegevoegd aan het openbare grootboek dat de Blockchain heet.

Het bestaat op een manier zodat elke transactie kan worden bevestigd, en elke gebruiker van het netwerk toegang kan krijgen tot dit openbare grootboek. Het wordt ook gebruikt om legitieme transacties te onderscheiden van geld dat al ergens anders is uitgegeven.

Mining – een proces van registratie van transacties, waarbij gebruik wordt gemaakt van computer kracht.

Blockchain – een openbaar gedistribueerd grootboek waar elke Bitcoin transactie wordt bijgehouden.

De Blockchain heet zo omdat het letterlijk een ketting van blokken is, die bestaan uit lijsten van transacties die gemaakt zijn tijdens een specifieke periode. Wanneer een blok van transacties is gegenereerd, laten de miners het door een proces heenlopen. Ze passen een complexe rekenformule toe op de informatie in het blok, vervolgens wordt het getransformeerd in een veel kortere, willekeurig ogende volgorde van letters en nummers die een ‘hash’ wordt genoemd.

Hash – een unieke volgorde van willekeurige letters en nummers met een vaststaande lengte, die kan worden gemaakt van elke hoeveelheid data.

Een hash bestaat niet alleen uit informatie uit het block van transacties, sommige andere stukken data worden ook gebruikt.

Ondanks dat het relatief eenvoudig is om een hash te maken van een verzameling data zoals een blok van transacties, is het vrijwel onmogelijk om te weten wat de data was die werd gebruikt door alleen te kijken naar de volgorde van de hash.

Het maakt niet uit hoeveel data je gebruikt, de hash blijft altijd dezelfde lengte.

Door deze kenmerken, werkt een hash als een digitaal zegel. Als iemand met één van de blokken knoeit verandert de hash, daardoor veranderen ook alle volgende hashes op de Blockchain. Daardoor wordt een poging tot fraude van het Bitcoin netwerk snel en eenvoudig opgemerkt door iedereen die er gebruik van maakt.

Beloningen

In essentie, dienen de miners de Bitcoin community door elke transactie goed te keuren en ervoor te zorgen dat elke transactie legitiem is. Ze concurreren allemaal met elkaar en gebruiken software speciaal geschreven voor het minen van blokken. Elke keer dat en nieuw blok afgesloten, wat betekent dat een miner succesvol de juiste hash volgorde heeft gecreëerd, ontvang hij of zij een beloning.

Vanaf oktober 2017, is de beloning 12,5 Bitcoin per blok, en deze waarde halveert elke 210.000 blokken. De totale hoeveelheid Bitcoin is beperkt, dus hoe meer coins er gemined worden hoe waardevoller elke coin wordt. Dus, ondanks dat de hoeveelheid Bitcoin per block minder wordt, zal de waarde van de beloning voor de miners vrijwel gelijk blijven of stijgen.

Normaal gesproken, zou het heel eenvoudig zijn om een hash te produceren van informatie, computers zijn hier heel goed in. Om te voorkomen dat gebruikers elke seconde duizenden transactie blokken hashen en alle beschikbare Bitcoin binnen een paar minuten gemined hebben, maakt het Bitcoin netwerk dit proces met opzet steeds moeilijker.

Complicaties

Dit wordt gedaan via de verplichte “Proof of Work“. Dit is een systeem dat werkzaamheden verwacht van de aanvrager, dit betekent meestal rekenkracht van een computer. Het produceren van proof of work is een willekeurig proces met een kleine kans, dus normaal gesproken is er veel trial en error voor nodig om een valide proof of work te genereren. Als het op Bitcoin aankomt, dient een hash als proof of work.

Proof of Work – een economische maatregel als bescherming tegen frauduleuze activiteiten, door een vorm van werk te vereisen van de aanvrager, dit betekent meestal rekenkracht van een computer.

Om mining nog ingwikkelder te maken, is er iets dat de Bitcoin Difficulty heet geïmplementeerd. Dit is een manier om te meten hoe moeilijk het is om een nieuw blok te vinden in vergelijking tot het allermakkelijkste niveau.

Bitcoin Difficulty – een eenheid om te weten hoe moeilijk het is om een correcte hash te genereren.

Elke 2016 blokken wordt de moeilijkheidsgraad opnieuw berekend. Het is zo ontworpen dat het minen van één block ongeveer 10 minuten moet duren. Als meer miners minen, gaat de snelheid waarmee blokken gegenereerd worden omhoog. De moeilijkheidsgraaf wordt opnieuw berekend, die stijgt om te compenseren en de snelheid waarmee blokken worden gegenereerd gaat weer omlaag. Elk blok dat wordt gegenereerd door frauduleuze miners die niet voldoen aan de verplichte moeilijkheidsgraad worden afgewezen door iedereen in het netwerk, dus waardeloos.

Dit proces vereist inspanning en door dit proces komt een nieuwe cryptcocurrency langzaam beschikbaar. De snelheid waarmee nieuwe coins verschijnen, lijkt op de snelheid waarmee grondstoffen zoals goud gemijnd worden uit de grond. Daarom heet dit proces ‘mining’.

Plaats een reactie