Wat is Bitcoin? De complete handleiding voor beginners!

Bitcoin (BTC) is een digitale munteenheid die elektronisch gebruikt en verspreid wordt. Bitcoin is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk. Er is geen centrale instelling of persoon die het beheerst. Bitcoin kan niet worden geprint en de hoeveelheid is zeer gelimiteerd, er worden in totaal slechts 21 miljoen Bitcoin gemaakt.

De Blockchain uitgelegd: De echte waarde van bitcoin en crypto-currency technologie

Wie heeft Bitcoin gemaakt?

Bitcoin werd voor het eerst geïntroduceerd als open-source software door een anonieme programmeur, of een groep programmeurs onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto in 2009. Er zijn veel geruchten geweest over de echte identiteit van de maker van Bitcoin, echter hebben alle mensen die er van worden verdacht Nakamoto te zijn dit ontkent.

Nakamoto zelf beweert een 37 jarige man uit Japan te zijn. Echter, omdat zijn Engels perfect is en zijn software niet Japans gelabeld is, zijn er goede redenen om hierover te twijfelen. Rond midden 2010 is Nakamoto verder gegaan met andere dingen, en heeft Bitcoin overgedragen aan een aantal prominente leden van de Bitcoin community. Ook heeft Satoshi Gavin Andresen aangewezen als de hoofd ontwikkelaar.

Er is geschat dat Nakamoto ongeveer 1 miljoen Bitcoin zou hebben. Bij de huidige waarde zou dat 14 miljard euro zijn.

Wie beheert Bitcoin?

Volgens Gavin Andresen, is het allereerste waarop hij zich heeft gefocust nadat Nakamoto het project verliet het verder decentraliseren. Andresen wilde dat Bitcoin autonoom verder zou gaan, zelfs als hem iets zou overkomen.

Voor veel mensen is het grote voordeel van Bitcoin de onafhankelijkheid van overheden, banken en grote bedrijven. Er is geen enkele autoriteit die in de weg kan zitten van de Bitcoin transacties, de vergoedingen of het geld van mensen af kan pakken. Sterker nog, de Bitcoin beweging is volledig transparant, elke transactie wordt opgeslagen op een massaal gedeeld openbaar grootboek die de Blockchain heet.

In essentie wordt Bitcoin niet beheert als een netwerk, maar geeft het de gebruikers volledige controle over hun eigen financiën.

Hoe werkt Bitcoin?

Een gebruiker ziet alleen het aantal Bitcoin en de transacties in zijn of haar wallet.

Achter de schermen, deelt het Bitcoin netwerk een openbaar grootboek dat de Blockchain heeft. Dit grootboek bevat alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden. Deze transacties worden gecombineerd in “Blocks“.

Als iemand probeert een nummer of letter te wijzigen in een block of transactie, heeft dit ook effect op de volgende blokken. Omdat het een openbaar grootboek is, kan een fout of poging tot fraude snel worden herkend en gecorrigeerd door wie dan ook.

De wallet van een gebruiker kan controleren of elke transactie klopt. De authenticiteit van elke transactie wordt beschermd door een digitale handtekening die matcht met het verzendadres.

Omdat het verificatie proces afhankelijk is van het netwerk, en de populariteit van Bitcoin is gestegen, kan het tegenwoordig een aantal uren duren voordat een BTC transactie is afgerond. Het Bitcoin protocol is zo ontworpen dat het minen van elk blok 10 minuten duurt.

Kenmerken van Bitcoin

Gedecentraliseerd

Een van de belangrijkste doelen van Satoshi Nakamoto bij het maken van Bitcoin was de onafhankelijkheid van het netwerk van autoriteiten. Het is zo ontworpen dat elke persoon, bedrijf en machine onderdeel wordt van het netwerk. Sterker nog zelfs als een deel van het netwerk neer gaat kunnen alle transacties gewoon doorgaan.

Anoniem

Tegenwoordig weten banken vrijwel alles van hun klanten: saldo geschiedenis, adressen, telefoonnummers, uitgavepatronen etc. Dit is volledig anders met Bitcoin, omdat de wallet niet gekoppeld hoeft te zijn aan persoonlijke informatie of identificatie. Waar sommige mensen simpelweg niet willen dat hun uitgaven worden gevolgd en bekeken door autoriteiten, roepen anderen dat drugshandel, terrorisme en andere illegale activiteiten profiteren van deze anonimiteit.

Transparant

De anonimiteit van de Blockchain is relatief, omdat elke Bitcoin transactie die ooit heeft plaatsgevonden is opgeslagen op de Blockchain. Als jouw wallet adres openbaar zou worden gebruikt, zou iedereen kunnen weten hoeveel geld je zou hebben. Echter, is het vrijwel onmogelijk om te achterhalen welk adres bij welke persoon hoort.

Onomkeerbaar

Wanneer je eenmaal Bitcoin naar iemand gestuurd hebt, is er geen manier meer om deze terug te krijgen, tenzij deze persoon ze terugstuurt. Dit verzekert de ontvangst van de betaling, ongeacht met wie je handelt, niemand kan je oplichten door te zeggen dat ze het geld niet hebben ontvangen.

Wat kan ik met Bitcoin kopen?

In 2009 toen Bitcoin net werd geïntroduceerd was het niet duidelijk hoe en waar je ze kon uitgeven. Nu kun je vrijwel overal dingen kopen, bedrijven zoals Microsoft en Dell accepteren betalingen in BTC voor veel producten. Er zijn luchtvaartmaatschappijen zoals Air Baltic en Air Lithuania die BTC accepteren. Andere opties zijn het betalen van hotels en het kopen van huizen, of cadeaubonnen.

Bitcoin is relatief nieuw en vrij ingewikkeld als betaalmiddel, daardoor is het logisch dat de plekken om het te gebruiken vrij beperkt zijn, maar elke dag zijn er meer en meer bedrijven die BTC betalingen accepteren.

Door de sterk variërende waarde biedt Bitcoin ook veel kansen als investering.

Hoe kan ik aan Bitcoin komen?

De makkelijkste manier om Bitcoin te krijgen is om te kopen. Hoe je dat doet lees je in onze handleiding: Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Bitcoin zijn verkrijgbaar op verschillende handelsplatformen, maar je kunt ze ook rechtstreeks kopen van andere mensen via marktplaatsen. Ze kunnen worden betaald met contant geld, of via een bankoverschrijving. Maar je hebt wel eerst een Bitcoin wallet nodig.

Er zijn verschillende opties, maar de hoofdgroepen kunnen worden terug gebracht tot een online wallet en een software wallet op de harde schijf van je computer. Geen van deze opties is volledig veilig, omdat je harde schijf kapot kan gaan, en een online wallet die kan worden gehackt. Er zijn ook mobiele wallets, die zijn vereenvoudigd door de grote opslag die nodig is voor de volledige Blockchain. Er zijn ook hardware wallets en papieren wallets met twee QR-codes, die nergens digitaal worden opgeslagen, daarom zijn ze immuun voor cyber aanvallen en hardware fouten.

Natuurlijk is er mining. Tot een paar jaar geleden kun je met een krachtige computer nog Bitcoin minen, echter lukt dat tegenwoordig niet meer. De populariteit van BTC als de stijgende waarde heeft ervoor gezorgd dat grote bedrijven zich in het spel mengen dat minen heet. Dit doen ze met krachtige hardware die specifiek is ontwikkelt voor het minen van Bitcoin. Hierdoor is de moeilijkheidsgraad en de energie die het kost om Bitcoin te minen omhoog geschoten.

Voordelen

Vrijheid

BTC is ontworpen met vrijheid in het achterhoofd. Belangrijker nog, vrij van beheersende autoriteiten die controle willen hebben over de transacties die zorgen voor hoge transactiekosten. Wanneer het gaat om het kopen van dingen, zijn cryptocurrencies tegenwoordig bijna net zo goed geaccepteerd als euro’s, daarnaast zijn er website in de donkere delen van het web die alleen maar Bitcoin accepteren. Sommige dingen zijn makkelijker te kopen met Bitcoin dan met welk ander geld dan ook.

Makkelijk mee te nemen

Eén van de voordelen van geld is dat het makkelijk mee te nemen is, dat betekent dat het makkelijk te dragen en te gebruiken is. Omdat Bitcoin volledig digitaal is, kun je vrijwel elk bedrag meenemen op een USB-stick of zelfs online opslaan.

Cryptocurrencies geven mensen vrijheid om geld te verzenden en te ontvangen met slechts het scannen van een QR-code of een klik in een online wallet. Het kost bijna geen tijd en er zijn geen gigantische transactiekosten, het geld gaat van persoon naar persoon zonder onnodige tussenpersonen. Het enige wat je nodig hebt is internet.

Bepaal je eigen transactiekosten

En ander voordeel aan het Bitcoin netwerk is de mogelijkheid om de hoogte van de transactiekosten te bepalen. De transactiekosten gaan naar de miner voor het verwerken van de transactie. Meestal betaalt de verzender de volledige transactiekosten.

Transactiekosten dienen als een extra motivatie voor miners dat de transactie zo snel mogelijk wordt mee genomen in het eerst volgende block. Deze motivatie werkt ook als een soort inkomen voor de miners, met in het achterhoofd dat in de toekomst het minen volledig zal stoppen omdat de limiet van 21 miljoen Bitcoin zal worden bereikt.

In de cryptocurrency markt is het gebruikelijk voor de gebruikers om te kiezen tussen de kosten of een langere wachttijd. Hogere transactiekosten betekenen een snellere verwerking, maar als je alle tijd hebt kun je geld besparen.

Geen (oude) betaalsystemen nodig

Gestandaardiseerde regels en regulering kunnen goed zijn voor grote bedrijven, maar houden geen rekening met de behoeften van iedereen. Wanneer Bitcoin wordt gebruikt is er geen noodzaak om te voldoen aan de standaarden die er zijn voor betaalsystemen. Dit zorgt ervoor dat het gebruikt kan worden op plekken waar geen creditcards of andere betaalsystemen beschikbaar zijn.

Dit resulteert in lagere commissies een kans om een grotere markt aan te boren en lagere administratieve kosten.

Veiligheid en toezicht

Bitcoin gebruikers zijn in staat om hun transacties te beheren, niemand kan geld opnemen uit je account zonder dat je hier toestemming voor geeft. Zoals het bijvoorbeeld wel zou kunnen bij je bankrekening, daarnaast kan niemand je betaalinformatie stelen bij een winkel waar je iets gekocht hebt.

BTC gebruikers kunnen hun geld ook beschermen door kopieën te maken en hun alles te versleutelen. Daarnaast is hun persoonlijke informatie beschermd, omdat deze niet bekend hoeft te worden gemaakt wanneer er iets wordt gekocht.

Transparant en neutraal

Elke transactie en bit aan informatie is altijd beschikbaar voor iedereen via de Blockchain, die kan realtime gecontroleerd en gebruikt worden. Het BTC protocol is versleuteld, waardoor geen mens of bedrijf het kan beheersen of manipuleren. Het netwerk is gedecentraliseerd, dus zal er niemand zijn die volledige controle heeft. Dit betekent dat Bitcoin altijd neutraal en transparant is.

Het kan niet worden nagemaakt

Een van de populairste manieren voor het namaken van geld in de digitale wereld is twee keer hetzelfde geld gebruiken, waardoor beide transacties frauduleus zijn. Dit heet ‘double spend’. Om dit tegen te gaan maakt Bitcoin net als de meeste andere cryptocurrencies gebruik van Blockchain technologie als verschillende consensus mechanismen.

Nadelen

Legaliteit

De legaliteit van Bitcoin verschilt van land tot land. In sommige landen wordt het gebruik van Bitcoin juist aangemoedigd, in andere landen is het verboden.

Er zijn veel zorgen over de aantrekkingskracht van Bitcoin voor criminelen, sommige media zeggen dat het alleen bestaansrecht heeft door de mogelijkheid om het te gebruiken voor illegale spullen.

Erkenning

Bitcoin wordt erkend en is in veel landen legaal, desondanks zijn er landen die nog steeds geen regels hebben omtrent BTC, terwijl andere landen het volledig verboden hebben.

Het grootste deel van de bedrijven, groot of klein, negeren het nog steeds volledig. Het is vrijwel onmogelijk om alle andere munteenheden te verlaten en alleen nog met BTC te werken.

Verloren sleutels

Een private key/sleutel is een alfanumeriek wachtwoord dat je nodig hebt om toegang te krijgen tot een Bitcoin wallet. Raak je deze sleutel kwijt, dan ben je ook je wallet kwijt. De meeste wallets hebben back-up mogelijkheden, maar deze moeten worden ingesteld voordat je ze kunt gebruiken.

Volatiliteit

De prijs van Bitcoin heeft grote ups en downs. Door de jaren heen heeft BTC nieuwe hoogtepunten bereikt, om daarna vaak weer een grote daling te zien. De waarde is erg onvoorspelbaar, hij verandert snel, dit kan voor veel financiële schade zorgen bij een onoplettende investeerder.

Continue ontwikkeling

De toekomst van Bitcoin is vrij onduidelijk. Op dit moment zijn overheden en banken nog niet in staat om BTC te controleren, waardoor het vrijwel ongereguleerd is. Desondanks, hoe groter en populairder het wordt, hoe meer overheden er controle over willen krijgen. Een gereguleerde Bitcoin zou alles anders maken.

Is Bitcoin een piramidespel?

Miljardair Howard Marks heeft gezegd dat digitale valuta niets anders zijn dan een piramide spel. Hij zei dat het huidige succes van digitale valuta op niets anders gebaseerd is dan de bereidheid om een waarde aan iets te hangen dat eigenlijk geen waarde heeft.

De mensen die investeren in een piramide spel ontvangen hun winst van hun eigen geld of van investeerders die later zijn ingestapt, in plaats van de winst die wordt gemaakt door de mensen die het bedrijf runnen. Wanneer het over Bitcoin gaat echter, komen de winsten voort uit de beperkte hoeveelheid aan munten. Hoe meer mensen de munten verkrijgen, hoe kleiner de voorraad wordt, dus wordt elke munt meer waard. Bitcoin heeft niets te maken met een piramide spel.

Is Bitcoin een bubbel?

Nobelprijswinnaar en econoom Robert Shiller, heeft een checklist voorgesteld die helpt te bepalen of iets een bubbel is. De checklist bevat een sterke prijsstijging, grote aandacht van het publiek, extreem veel media aandacht, verhalen van mensen die rijk zijn geworden. Bitcoin kan deze punten afvinken.

Dus op een manier is Bitcoin een bubbel en deze is al eens gebarsten. Na het sluiten van Mt.Gox, een grote handelsbeurs die meer dan 70% van de Bitcoin transacties wereldwijd verwerkte, daalde de prijs van BTC bijna 1,5 jaar. Het duurde 3 jaar voordat de prijs weer hersteld was. Het is lastig om de toekomst te voorspellen en of er een mogelijkheid is dat de prijs van Bitcoin weer sterk zal dalen. Desondanks heeft Bitcoin zich eerder hersteld en is het nu sterker dan ooit tevoren.

Het verschil tussen Bitcoin en traditioneel geld

Decentralisatie

Elke munteenheid ter wereld, op cryptocurrencies na wordt beheerd door een autoriteit. Elke transactie gaat via een bank waar mensen hoge transactiekosten betalen en normaal gesproken duurt het een lange tijd voordat het geld bij de ontvanger is.

Bitcoin aan de andere kant, wordt niet door iemand beheerd. Het is een gedecentraliseerd netwerk en gebouwd op de samenwerking en communicatie van alle mensen die er deel van uitmaken. Daarom kunnen alle transacties door blijven gaan, ook al gaat een deel van het netwerk offline.

Het kan niet worden vervalst

Bitcoin is ontworpen als een munteenheid die pogingen tot vervalsing kan weerstaan. De echtheid van BTC kan worden gegarandeerd door de Blockchain technologie, en andere mechanismen die in elk algoritme zijn gebouwd.

De meeste traditionele munteenheden zijn extreem gevoelig voor vervalsing en de mensen die deze munteenheden beheren lijken er vrijwel niets aan te doen.

Duurzaamheid

Bitcoin bestaan niet in fysieke vorm, dit betekent dat ze niet kunnen worden beschadigd. Elke Bitcoin bestaat in principe voor eeuwig, in tegenstelling tot papier geld of munten.

Eenmaal verzonden kunnen cryptocurrencies niet worden herroepen

Als iemand een fout maakt en geld naar een verkeerde wallet stuurt en deze graag terug wil krijgen, dan gaat dat niet. Net als veel andere Bitcoin functionaliteiten, is dit gedaan om fraude te voorkomen. Helaas kunnen bij traditionele munteenheden de meeste transacties worden herroepen met slechts één telefoontje.

Bruikbaarheid in het buitenland

Waarom sommige traditionele munteenheden zoals de dollar en de euro in meerdere landen worden gebruikt, kunnen de meeste munteenheden ter wereld slechts binnen één land worden gebruikt. In tegenstelling tot BTC, die als online munteenheid wereldwijd gebruikt kan worden.

Moet ik belasting betalen over Bitcoin?

Op dit moment vallen Bitcoin en alle andere cryptocurrencies onder vermogensbelasting. Dit is heffingsvrij tot €25.000, dus valt je vermogen daaronder hoef je geen belasting te betalen. Sinds 2017 hanteert de belastingdienst een fictief rendement, dit betekent dat de hoeveelheid belasting die je moet betalen boven €25.000 tussen de 0,87% en 1,65% ligt.

Waar kan ik Bitcoin kopen?

Er zijn veel verschillende plekken waar je Bitcoin kunt kopen, maar wil je er zeker van zijn dat je zaken doet met een betrouwbare partij. Koop dan Bitcoin via één van de onderstaande aanbieders. Dan weet je zeker dat je goed zit!

  • Litebit – 50+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT
  • Bitcoin Meester – 100+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT
  • Bitvavo – 50+ cryptocurrencies – Euro’s – iDEAL, Bancontact, SEPA, Creditcard, Giropay, SOFORT

Andere bekende Bitcoin exchanges

Naast de bovenstaande Nederlandse aanbieders zijn er wereldwijd nog een aantal bekende Bitcoin exchanges, hier kun je vaak helaas niet met iDEAL betalen in tegenstelling tot de Nederlandse aanbieders.

  • Coinbase – Dollars, Euro’s, Britse Pond – Creditcard of Bank overschrijving
  • Bittrex – 190+ cryptocurrencies – Cryptocurrency
  • Binance – 100+ cryptocurrencies – Cryptocurrency
  • GDAX – Dollars, Euro’s, Britse Pond – Bank overschrijving, Ethereum, Litecoin

Wat is de huidige Bitcoin koers?

Ben je na het lezen van al deze informatie enthousiast geworden over Bitcoin en wil je graag weten wat de huidige koers is? Bekijk hier de live Bitcoin koers.

Plaats een reactie