Wat is Cryptocurrency? De handleiding voor beginners

Een cryptocurrency is een digitaal of virtuele munt ontworpen om te werken als een ruilmiddel. Er wordt gebruik gemaakt van cryptografie om zowel de transacties als de creatie van nieuwe “munten” te beveiligen en te verifiëren. In essentie zijn cryptocurrencies gegevens in een database die niemand kan veranderen tenzij aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.

Geschiedenis

Er zijn veel pogingen gedaan om digitale munteenheden te creëren tijdens de jaren 90, met systemen zoals Digicash, maar deze faalden. Er waren veel verschillende redenen voor het falen, zoals fraude, financiële problemen en interne frictie tussen de mensen.

Al deze systemen maakten gebruik van een “Vertrouwelijke Derde Persoon”, dit betekent dat de bedrijven achter deze digitale munten de transacties faciliteerde en valideerde. Door het falen van deze bedrijven heeft het creëren van een digitaal geldsysteem lang stil gelegen.

Totdat begin 2009 een anonieme programmeur of een groep programmeurs onder de naam “Satoshi Nakamoto” Bitcoin introduceren. Satoshi beschreef het als een ‘peer-to-peer elektronisch geldsysteem’. Het is volledig decentraal, dit betekent dat er geen servers en centrale autoriteit zijn die het systeem controleren. Het concept lijkt erg op peer-to-peer netwerken voor het delen van bestanden zoals het oude Napster.

Eén van de meest belangrijke problemen waar een betaal netwerk mee te maken krijgt is fraude, waarbij hetzelfde bedrag twee keer uitgegeven wordt. De traditionele oplossing hiervoor was een derde partij – een centrale server – die alle transacties en de saldo’s bijhield. Echter zorgt deze methode voor een centrale autoriteit die alle data bezit.

In een decentraal netwerk zoals Bitcoin, vervult elke gebruiker deze functie. Dit gebeurt via de Blockchain – een openbaar grootboek van alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden binnen het netwerk, beschikbaar voor iedereen. Daarom kan iedereen in het netwerk het saldo van elk account zien.

Elke transactie is een bestand dat bestaat uit de public key van de verzender en de ontvanger en de hoeveelheid munten die worden verstuurd. De transactie moet worden ondertekend door de verzender met zijn private key. Dit is allemaal basis cryptografie. Uiteindelijk wordt de transactie naar het netwerk verzonden, maar hij moet eerst worden goedgekeurd.

Binnen een cryptocurrency netwerk, kunnen alleen miners transacties goedkeuren door het oplossen van een cryptografische puzzel. Zij nemen de transacties, markeren ze als legitiem en verspreiden ze over het netwerk. Daarna voegt elke node in het netwerk ze toe aan zijn database. Zodra te transactie is goedgekeurd wordt deze onvergetelijk en onomkeerbaar en ontvangt de miner een beloning en de transactie vergoeding.

In essentie is elk cryptocurrency netwerk gebaseerd op de onvoorwaardelijke consensus van alle deelnemers met betrekking tot de legitimiteit van de saldi en transacties. Als nodes van het netwerk het oneens zijn over een saldo, zou het systeem stuk gaan. Desondanks zijn er veel regels in het netwerk gebouwd en geprogrammeerd zodat dit niet kan gebeuren.

Cryptocurrencies worden zo genoemd omdat het consensushoudende proces verzekerd is met krachtige cryptografie. Dit samen met de eerder genoemde factoren, maken derde partijen en blind vertrouwen totaal overbodig.

Wat kun je doen met cryptocurrency?

Dingen kopen

In het verleden was het heel lastig, zo niet onmogelijk om een bedrijf of verkoper cryptocurrency te laten accepteren. Tegenwoordig is de situatie volledig veranderd.

Er zijn veel bedrijven, off- en online die Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl, maar ook kleinere cafés en restaurants.

Andere digitale munten zoals Litecoin, Ripple en Ethereum worden nog niet zo breed geaccepteerd. Echter zal dit snel veranderen, met bedrijven als Apple die hebben toegestemd met het accepteren van minimaal 10 cryptocurrencies als betaalmiddel in de App Store.

Natuurlijk kunnen gebruikers van andere cryptocurrencies dan Bitcoin deze munten verhandelen voor Bitcoin. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook verkopers op bijvoorbeeld Marktplaats die spullen verkopen en Bitcoin accepteren als betaalmiddel.

Investeren

Veel mensen geloven dat cryptocurrencies de grootste investeringskans is van dit moment. Er zijn inderdaad veel verhalen van mensen die miljonair zijn geworden door hun Bitcoin investering. Bitcoin is de meest bekende digitale valuta tot nu toe, begin 2017 was Bitcoin minder dan $1000 waard, op het moment van schrijven staat Bitcoin boven de $14.000.

Ethereum, tot voor kort de tweede hoogst gewaardeerde cryptocurrency, heeft een van de snelste stijgingen ooit laten zien van een cryptocurrency. Sinds mei 2016 is de waarde met meer dan 3000% gestegen. Kijken we naar alle cryptocurrencies samen, is de marktwaarde meer dan 10.000% gestegen sinds midden 2013.

Desondanks is het de moeite waard om te weten dat cryptocurrencies een investering zijn met een hoog risico. De marktwaarde fluctueert meer dan welke andere activa dan ook. Sterker nog een groot deel is niet gereguleerd, daarom is er een risico dat ze worden verboden in bepaalde gebieden, ook kunnen cryptocurrency handelsplatformen worden gehackt.

Als je ervoor kiest om in cryptocurrencies te investeren, is Bitcoin de meest dominante. Desondanks is het marktaandeel in 2017 gedaald van 90% tot 35%. Er zijn op dit moment veel opties beschikbaar, van munten die gefocust zijn op privacy tot andere die minder open en gedecentraliseerd zijn dan Bitcoin of soms een regelrechte kopie.

Ondanks dat het eenvoudig is om Bitcoin te kopen, bestaan er meerdere handelsplatformen die Bitcoin verhandelen voor andere cryptocurrencies die minder makkelijk te verkrijgen zijn. Desondanks wordt de situatie steeds beter met platformen als Litebit en Coinbase/GDAX die andere cryptocurrencies verkopen zoals Ethereum en Litecoin etc.

Zodra je eenmaal je cryptocurrency hebt gekocht, moet je ze ergens bewaren. Alle grote handelsplatformen bieden wallet diensten aan. Maar, ondanks dat dit handig lijkt, is de beste methode om je munten op te slaan op een offline wallet op je harde schijf, of te investeren in een hardware wallet. Dit is de meest veilige manier om je munten te bewaren en geeft jou de volledige controle over je investering.

Net als met elke andere investering, is het belangrijk om de waarde van de cryptocurrency markt en het nieuws in de gaten te houden. Coinmarketcap is een complete oplossing om de prijs, het volume, en de marktwaarde van de meeste cryptocurrencies in de gaten te houden.

Afhankelijk van de plek waar je woont, kan het zo zijn dat als je geld hebt verdiend met cryptocurrency je belasting moet betalen. Op dit moment valt cryptocurrency in Box 3, dit houdt in dat valt onder vermogen. Overschrijdt je vermogen de €25.000 dan zul je hierover belasting moeten betalen.

Minen

Miners zijn een van de belangrijkste onderdelen van elk cryptocurrency netwerk, en net als handelen is minen een investering. In essentie voorzien de miners in het bijhouden van het grootboek voor hun community. Ze leveren een bijdrage met de rekenkracht van hun computer om ingewikkelde cryptografische puzzels op te lossen. Dit is noodzakelijk om een transactie te bevestigen en op te slaan in het openbare grootboek dat de Blockchain wordt genoemd.

Een van de meest interessante dingen van het minen is dat de puzzels steeds moeilijker worden, in correlatie tot het aantal mensen dat deze puzzels proberen op te lossen. Dus, hoe populairder een bepaalde cryptocurrency wordt, hoe meer mensen proberen het te minen en hoe moeilijker het proces wordt.

Veel mensen hebben veel geld verdiend met het minen van Bitcoin. Jaren geleden, was het mogelijk om geld te verdienen door te minen met slechts je computer of een laptop. Tegenwoordig kan Bitcoin mining alleen winstgevend worden als je bereid bent te investeren in industriële mining hardware. Dit betekent natuurlijk hoge elektriciteit rekeningen bovenop de tijd van alle noodzakelijke hardware.

Op dit moment worden Litecoin, Dogecoin en Feathercoin geneomd als beste cryptocurrencies om te minen voor beginners. Met de huidige koers van Litecoin is het bijvoorbeeld mogelijk om tussen €0,50 tot €10 per dag te verdienen.

Maar hoe maken miners winst? Hoe meer rekenkracht ze hebben, hoe groter de kans dat ze de cryptografische puzzel oplossen. Zodra een miner de puzzel heeft opgelost ontvangt hij zowel de block beloning als de transactie vergoeding.

Als een cryptocurrency meer aandacht krijgt, wordt het minen moeilijker en de block beloning daalt. Bijvoorbeeld toen Bitcoin net bestond was de beloning voor het succesvol minen 50 Bitcoin. Nu is die beloning nog slechts 12,5 Bitcoin. Dit gebeurt omdat het Bitcoin netwerk zo is ontworpen dat er maximaal 21 miljoen munten in omloop komen.

Sinds november 2017, zijn er bijna 17 miljoen Bitcoin gemined en in omloop. Echter, doordat de beloning steeds lager wordt, wordt elke Bitcoin exponentieel meer waard.

Al deze factoren maken het minen van cryptocurrencies een extreem competitieve race die early adopters beloont.

Accepteren als betaalmiddel (voor bedrijven)

Ben je eigenaar van een bedrijf en ben je op zoek naar potentiële nieuwe klanten, dan kan het accepteren van cryptocurrencies als betaalmiddel een oplossing bieden. De interesse in cryptocurrencies is hoger dan ooit en zal alleen maar meer worden. Samen met de groeiende interesse, neemt ook het aantal “Crypto Pinautomaten” toe. Op dit moment zijn er wereldwijd 1800 pinautomaten.

Allereerst dien je je klanten te laten weten dat je cryptocurrency accepteert als betaalmiddel. Dit kan eenvoudig door het plaatsen van een logo. The betalingen kunnen worden geaccepteerd doormiddel van hardware terminals, QR codes of een app.

Er zijn verschillende diensten die je kunt gebruiken om cryptocurrencies te accepteren, bijvoorbeeld Coinpayments, zij accepteren meer dan 75 verschillende varianten.

Is cryptocurrency legaal?

Wanneer cryptocurrencies meer en meer mainstream worden, gaan steeds meer beleidsmakers en autoriteiten zich richten op het concept van cryptogeld en bekijken waar ze passen in de bestaande wet en regelgeving.

Met de introductie van Bitcoin, de allereerste cryptocurrency, werd er een compleet nieuw paradigma gecreëerd. Gedecentraliseerde, zelfvoorzienende digitale munteenheden die niet bestaan in een fysieke vorm en niet worden gecontroleerd door een enkele instelling zorgen voor veel onrust onder regelgevers.

Er zijn veel bedenkingen omtrent de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies en hun vermogen om vrijwel compleet anoniem gebruikt te worden. Wereldwijd maken autoriteiten zich zorgen over de aantrekkingskracht van cryptocurrencies tot handelaren van illegale goederen en diensten. Meer nog zijn ze bang voor witwassen en belastingontduiking.

Sinds november 2017, zijn Bitcoin en andere digitale munten verboden in Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kirgizië, en Vietnam. In Nederland is dit niet het geval, echter kan de wet en regelgeving sterk veranderen in de aankomende jaren.

De meest voorkomende cryptocurrencies

 • Bitcoin – De allereerste cryptocurrency waarmee alles is begonnen.
 • Ethereum – Een Turingvolledige programmeerbare cryptocurrency die programmeurs de mogelijheid geeft om verschillende gedistribueerde apps en technologieën te bouwen die met Bitcoin niet zouden werken.
 • Ripple – In tegenstelling tot de meest cryptocurrencies, wordt er geen gebruik gemaakt van een blockchain om een netwerkbrede consensus krijgen voor transacties. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een iteratief consensus proces. Hierdoor is het sneller dan Bitcoin, maar ook vatbaarder voor hackers.
 • Bitcoin Cash – Een fork van Bitcoin die wordt gesteund door het grootste Bitcoin mining bedrijf en een producent van ASIC’s Bitcoin mining chips. Het bestaat slechts een aantal maanden, maar is nu al te vinden in de top 10 van cryptocurrencies op basis van de marktwaarde.
 • NEM – In tegenstelling tot veel cryptocurrencies die gebruik maken van een Proof of Work algoritme, maakt het gebruik van Proof of Importance, deze vereist gebruikers om reeds een bepaalde hoeveelheid munten in bezit te hebben voordat ze nieuwe kunnen krijgen. Dit moedigt de gebruikers aan om hun munten te gebruiken.
 • Litecoin – Een cryptocurrency die is opgericht met het idee om het ‘digitale zilver’ te worden in vergelijking met Bitcoin als ‘digitaal goud’. Het is ook een fork van Bitcoin, maar in tegenstelling tot zijn voorganger, kan het 4 x sneller blokken genereren en zijn er ook 4 x zoveel munten.
 • IOTA – Deze cryptocurrency heeft een baanbrekende grootboek technologie die ‘Tangle’ heet en vereist dat de verzender van een transactie een Proof of Work uit te voeren die de twee transacties goedkeurt. Wat betekent dat IOTA alle toegewijde miners uit het proces heeft verwijderd.
 • NEO – Een smart contract netwerk die het mogelijk maakt om allerlei financiële contracten en derde partij apps op het netwerk te ontwikkelen. Het heeft veel van dezelfde doelen als Ethereum, maar het is ontwikkeld ins China, waar het potentieel voordelen kan krijgen door de betere verhouding met de Chinese overheid.
 • Dash – Een netwerk van twee niveaus. Het eerste niveau zijn de miners die het netwerk beveiligen en de transacties registreren. Het tweede niveau bestaat uit ‘masternodes’ die transacties opnieuw verzenden en daarmee InstantSend en PrivateSend als type transactie mogelijk maken. De eerste is veel sneller dan Bitcoin, de tweede is volledig anoniem.
 • Qtum – Een samensmelting van Bitcoin en Ethereum technologieën gericht op bedrijfstoepassingen. Het netwerk maakt gebruik van de betrouwbaarheid van Bitcoin, terwijl het mogelijk is om smart contracts en gedistribueerde apps op het netwerk te ontwikkelen.
 • Monero – Een cryptocurrency met de mogelijkheid voor privé transacties en een van de meest actieve community’s, door de privacy gefocuste idealen.
 • Ethereum Classic – Een originele versie van Ethereum. Deze splitsing heeft plaatsgevonden toen een gedecentraliseerde autonome organisatie die bovenop Ethereum was gebouwd werd gehackt.

Lees meer in het artikel: “Wat is een altcoin?“.

Cryptocurrency marktwaarde

Top 10 Cryptocurrencies
Vorige 20
Volgende 20
#MuntPrijsMarketcapVolume (24u)LeveringVerandering (24H)Prijsgrafiek (7D)

Hoe bewaar je cryptocurrency?

In tegenstelling tot de meeste bestaande munteenheden, zijn cryptocurrencies digitaal, dit betekent een volledig andere aanpak, specifiek voor het bewaren van je geld. Technisch gezien sla je de cryptocurrency munten niet op, in plaats daarvan sla je de private key op die je gebruikt voor het tekenen van de transacties die veilig moeten worden opgeslagen.

Er zijn verschillende soorten cryptocurrency wallets voor verschillende behoeften. Als je privacy belangrijk vindt dan wil je het liefst voor een papieren wallet of een hardware wallet gaan. Die zijn het meest veilig voor het bewaren van je crypto munten. Er zijn ook ‘cold’ (offline) wallets die je op je harde schijf bewaart en online wallets, die gekoppeld zijn met een handelsplatform of met een onafhankelijk platform.

Lees meer in het artikel: “Wat is een cryptowallet?“.

Hoe koop je cryptocurrency?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om Bitcoin te kopen. Er zijn bijvoorbeeld 1800 Bitcoin pinautomaten wereldwijd. Sterker nog er zijn BTC cadeaukaarten, cryptocurrency handelsplatformen, investeringsfondsen en je kunt zelfs face-to-face handelen.

Wanneer het gaat om minder populaire cryptocurrencies, zijn de mogelijkheden om ze te kopen niet zo uitgebreid. Desondanks zijn er meerdere handelsplatformen waar je verschillende cryptocurrencies kunt verkrijgen voor euro’s/dollars of Bitcoin.

Lees meer in het artikel: “Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Interessante mensen om te volgen

Waar kan ik discussiëren over cryptocurrencies?

De toekomst van cryptocurrency

Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, investeerder:

Bitcoin is interessant want het laat zien hoe goedkoop het kan zijn. Bitcoin is beter dan het huidige geld omdat je niet fysiek op dezelfde plek hoeft te zijn en voor grote bedragen kan het bestaande geld erg onpraktisch zijn” Bron

Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic en meer dan 400 andere bedrijven:

Ik denk dat het werkt. Er zullen misschien andere vergelijkbare munteenheden zijn die beter zijn. Maar in de tussentijd is er een grote industrie rond Bitcoin. Mensen hebben veel geld verdiend aan Bitcoin, sommige hebben geld verloren. Het is volatiel, maar mensen verdienen ook geld met volatiliteit. Bron

Eric Schmidt, executive voorzitter van Google:

Bitcoin is een indrukwekkende cryptografische prestatie… De mogelijkheid om iets te maken dat niet te kopiëren is in de digitale wereld heeft veel waarde… Veel mensen zullen op basis hiervan bedrijven maken. Bron

Plaats een reactie