Wat is Ethereum?

Net als Bitcoin is Ethereum een decentraal platform. Het platform maakt, net als de meeste andere cryptovaluta platformen, gebruik van de blockchain technologie die in het leven werd geroepen door Satoshi Nakamoto, de bezieler van Bitcoin. Zoals je ziet vertonen de twee dus grote gelijkenissen; in hun essentie zijn ze meer dan gelijkaardig. Toch bestaan er enorme verschillen tussen deze twee platformen.

Waarin ze precies verschillen? Dat kom je te weten in dit artikel. Lees vooral even verder!

Bitcoin werd opgericht met het doel het mogelijk te maken om (digitale) waarden over te kunnen dragen van de ene persoon naar de andere, zonder daar een derde, gecentraliseerde partij (doorgaans een bank) bij te betrekken. Dat de mensen achter Bitcoin in hun opzet geslaagd zijn, is geen geheim. Daarmee hebben ze gelijk ook de deuren open gezet voor tal van andere digitale mogelijkheden.

Ethereum bouwt daar, net als veel andere cryptoplatforms, op verder. Het Ethereum platform tracht namelijk een nieuw soort internet op te richten, waar DAPP’s (gedecentraliseerde applicaties) en smart contracts eenvoudig kunnen worden ontwikkeld, opgesteld en gebruikt.

Deze DAPP’s vormen een potentieel drastische verbetering op de gecentraliseerde apps die we de dag van vandaag kennen, gebruiken en gewend zijn. Ze zijn een stuk veiliger in gebruik, dragen de privacy hoog in het vaandel (en kunnen die ambitie ook concreet nastreven dankzij de blockchain technologie) én kunnen niet worden gecensureerd.

Zo’n DAPP oprichten doe je uiteraard niet zomaar. Net als voor het ontwikkelen van een gewone applicatie moet je over heel wat technische kennis beschikken. Om het ontwikkelen van die DAPP’s eenvoudiger en toegankelijker te maken creëerde Ethereum Solidity, een programmeertaal waarmee je zowel DAPP’s als smart contracts kunt schrijven.

Ether vs Ethereum

De termen Ether en Ethereum worden nogal vrijelijk door elkaar gebruikt. Op zich is dat geen probleem; wie echt met crypto bezig is, zal wel weten waar je het over hebt. Toch is het niet onbelangrijk het verschil even aan te kaarten.

Wie het over Ethereum heeft, heeft het eigenlijk over het Ethereum netwerk of het Ethereum platform. Nu wordt op dat netwerk, of op het platform, gebruik gemaakt van een token. Die token heeft een zekere waarde, en maakt het mogelijk betalingen uit te voeren op het platform. En die token heet, je raadt het al, Ether.

Miners, bijvoorbeeld, die Ethereum mijnen worden rechtstreeks vergoed in Ethers. Omdat die Ethers een waarde hebben, kunnen de miners die token inruilen voor fiat valuta, gebruiken om aankopen te doen, inruilen voor andere crypto valuta of investeren op een andere manier.

Kort gezegd: op het Ethereum netwerk wordt gebruik gemaakt van een coin of token, namelijk ether. Ether maakt dus een belangrijk onderdeel uit van het platform, maar is niet hetzelfde als het volledige Ethereum netwerk. Wie beweert Ethereum te hebben gekocht, heeft dus eigenlijk Ethers gekocht.

Hoe werkt Ethereum?

Net als Bitcoin is Ethereum een open source blockchain protocol. Zowel voor Bitcoin als voor Ethereum geldt dus dat de broncode van het project volledig transparant is; iedereen kan de broncode op elk gewenst moment bekijken en controleren. Ook de werking van het Ethereum protocol is quasi identiek aan de werking van het Bitcoin protocol.

Elke node in het Ethereum netwerk bewaart een volledige kopie van de transactiegeschiedenis – net als bij Bitcoin het geval is. Ook zijn beide blockchains vrij toegankelijk, wat maakt dat iedereen in staat is verder te bouwen op het protocol of er applicaties op te lanceren.

Daarnaast maakt Ethereum (wederom, net als Bitcoin) gebruik van een proof of work consensus algoritme – in het kort een PoW. Dit algoritme werd in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto. Crypto oprichters, die meestal de code van Bitcoin overnemen, nemen dus gelijk ook die PoW over.

Maar net als veel andere cryptocurrencies overweegt Ethereum nu om minstens deels over te stappen naar een proof of stake consensus algoritme. Dat algoritme werd voor het eerst in gebruik genomen door Peercoin en is het meest populaire alternatief op de oude PoW. Het zou een stuk minder energie intensief zijn, de transacties meer schaalbaar maken én zorgen voor een meer eerlijke vorm van mining.

Waarvoor wordt Ethereum gebruikt?

Nu, allemaal goed en wel, maar zonder te weten waar je je Ethers voor kunt gebruiken heb je er niet zo bijster veel aan. Hieronder sommen we kort op welke kanten je op kunt eens je Ethers in je bezit hebt.

  • Ether als betaalmiddel
  • Ether als betaalmiddel voor snelle, globale transacties
  • Ether als investering
  • Ether als investering in ICO’s

Ethereum als betaalmiddel

In eerste instantie kun je Ether gebruiken als betaalmiddel. De tokens hebben een zekere waarde, dus het is niet meer dan logisch dat je ze kunt inruilen voor goederen of diensten. Verscheidene webshops hebben Ether toegevoegd aan hun lijst van geaccepteerde betaalmethodes. Daarnaast kun je nu ook bij verschillende organisaties donaties doen in vorm van Ethers.

Snelle transacties – wereldwijd

Wat crypto interessanter maakt dan andere betaalmethodes is dat je er vliegensvlug transacties mee kunt overboeken, en dat wereldwijd. Bovendien komen er geen centrale instanties tussen in de betalingen. Je hebt voor een betaling met Ether niets anders nodig dan een wallet met Ethers en het ontvangstadres van de partij naar wie je het geld overmaakt.

Ether als investering

Daarnaast is het investeren met en in cryptocurrencies een steeds interessanter wordende manier van investeren. De snel wisselende waardes kunnen ervoor zorgen dat zo’n investering onzettend lucratief kan zijn – ervan uitgaande dat je op het juiste moment investeert, en je je investering op het juiste moment weer verzilvert.

Let op: de cryptokoers is dus nog steeds erg volatiel, en investeren in crypto gaat steeds gepaard met een zeker risico. Investeer daarom nooit meer dan je absoluut kunt missen, en ga steeds bedachtzaam te werk. Bijvoorbeeld door artikels over interessante cryptonetwerken te lezen!

Ether en ICO’s

Tot slot heb je ook de optie om te participeren in een ICO (de afkorting voor ‘Initial Coin Offering’). Je ziet zo’n ICO best als de crowdfunding fase van een (crypto gerelateerd) project. Tijdens een ICO proberen de oprichters van een project een zo groot mogelijk kapitaal te vergaren waarmee ze vervolgens hun project kunnen financieren.

In 2017 brak deze vorm van financiering door bij het grote publiek. Er werd dat jaar voor ruim vijf miljard euro aan ‘inital coins’ geofferd. Doorgaans kun je enkel in een ICO investeren met een van de grotere crypto coins – bijvoorbeeld Ether of Bitcoin. Je investering verloopt dan als volgt. Je spendeert x aantal Ethers, en in ruil krijg je x aantal tokens van het project waarin je investeert. Die tokens worden meestal vrijgegeven nog voor je ze écht kunt gebruiken. Je hebt ze dan wel al in handen, maar kunt ze nergens uitgeven, noch verhandelen op de beurs, tot het project werkelijk van start gaat.

Sta er wel even bij stil dat het leeuwendeel van die projecten nooit de successen boeken die de teams achter die projecten aanvankelijk voor ogen hadden. Wanneer je in zo’n project geïnvesteerd hebt, valt er nadien meestal niet veel meer te rapen; je investering ben je dus kwijt.

Ben je geïnteresseerd in het investeren in een ICO? Ga dan steeds heel kritisch te werk, en laat je niet verleiden door mooie beloftes.

Ethereum vs andere coins

Er bestaan verschillende crypto coins, en dat is ook alleen maar logisch. Er zijn een heleboel dingen die maken dat de ene coin sterk kan verschillen van de andere; denk maar aan de transactiesnelheid, het gebruikte consensus algoritme of het maximale aantal coins dat vrijgegeven kan worden. Hieronder sommen we kort de drie grootste crypto coins en hun unieke eigenschappen op.

Ethereum – Ether

  • Maximum aantal coins: geen maximum – er kunnen tokens bijgemaakt blijven worden
  • Maximum aantal transacties: tussen de 10 en 13 transacties per seconde
  • Ondersteuning van smart contracts: ja
  • Mining: Proof of Work (in de toekomst minstens gedeeltelijk Proof of Stake)
  • Ontwikkeld door: Vitalik Buterin
  • Live sinds: 2014

Bitcoin

  • Maximum aantal coins: 21.000.000
  • Maximum aantal transacties: ongeveer 7 per seconde
  • Ondersteuning van smart contracts: ja
  • Mining: Proof of Work
  • Ontwikkeld door: Satoshi Nakamoto
  • Live sinds: 2009

Ripple – XRP

  • Maximum aantal coins: 100.000.000.000
  • Maximum aantal transacties: 1500 per seconde
  • Ondersteuning van smart contracts: ja, maar enkel met Codius
  • Mining: niet – de volledige voorraad XRP werd in één keer op de markt gegooid
  • Ontwikkeld door: het Ripple collectief
  • Live sinds: 2012

Hoe koop je Ethereum?

Zoals gezegd is Ether de token gebruikt op het Ethereum platform. Ether is dus, net als Bitcoin en XRP, een cryptocurrency. Maar hoe verkrijg jij nu je eigen Ethers?

  • Ether aanvaarden als betaalmiddel wanneer je zelf diensten of producten aanbiedt.
  • Het minen van Ether.
  • Ether rechtstreeks aanschaffen.

Ethereum accepteren als betaalmiddel

Het Ethereum protocol biedt je heel wat mogelijkheden, waardoor het eenvoudig is om zowel goederen als diensten in te ruilen voor Ethers. Zo kun je gebruik maken van smart contracts – dan wordt wat jij verkoopt door de klant betaald in Ether. Die Ether kun je vervolgens gebruiken om zelf andere diensten of producten aan te schaffen, of inruilen voor fiat valuta, bijvoorbeeld euro’s.

Zelf Ethereum minen

Hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd, leek het ons wel interessant hier kort op in te gaan. De Ethereum blockchain wordt levend gehouden door miners. Om de, ongeveer, 15 seconden wordt een nieuw block toegevoegd aan de chain, met daarin de meest recent verwerkte transacties van de Ethereum gebruikers. Uit elk nieuw block komen drie nieuwe Ethers in de omloop – en die worden uitgekeerd aan de miner.

Momenteel doet Ethereum dat nog met het Proof of Work consensus algoritme. Dit betekent dat de miners voor elk nieuw block een andere, unieke berekening moeten oplossen. Die berekeningen zijn gebaseerd op een vorm van wiskunde die de cryptografie wordt genoemd. Het betreft berekeningen die zo ingewikkeld zijn dat enkel zeer krachtige computers ze kunnen bereiken. Vandaar overigens ook de naam cryptocurrency.

Komen ze bij de juiste oplossing, dan zijn ze in hun opzet geslaagd en krijgen ze daarvoor een vergoeding – de drie nieuwe Ethers ontsprongen uit hun gemijnde block.

Klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. De berekeningen die gebruikt worden wanneer het PoW consensus algoritme wordt gebruikt zijn danig ingewikkeld dat enkel een zeer gesofisticeerde computer ze kan oplossen – en daarvoor wordt ook nog eens heel wat energie gebruikt. Dat is nodig, want dankzij die complexiteit is elke berekening, en dus ook de bijhorende oplossing, uniek. Maar dat betekent dus ook dat het minen niet voor iedereen toegankelijk is.

Ethereum kopen

Deze laatste optie is bij uitstek de meest eenvoudige. Je hoeft er geen producten voor te verkopen, geen diensten voor aan te bieden en je hebt er ook geen krachtige computer voor nodig. Je kunt Ethers rechtstreeks overkopen van een andere eigenaar, via een broker, of op een exchange – bijvoorbeeld de Bitvavo exchange. Afhankelijk van welke exchange je gebruikt heb je toegang tot verschillende betaalmogelijkheden. Tegenwoordig bestaan er ook een aantal Nederlandse exhanges, die het voor Nederlanders een stuk eenvoudiger hebben gemaakt mee te spelen op de cryptomarkt.

Samenvatting

Hopelijk heb je, na het lezen van deze tekst, een meer gedetailleerd beeld van Ethereum en de bijhorende token, Ether. Ethereum is een – naar onze bescheiden mening – veelbelovend platform. Het ondersteunt zowel de ontwikkeling als de lancering van decentrale applicaties, en ambieert de oprichting van een volledig nieuw soort internet.

Is je interesse gewekt, en wil je zelf ook Ethereum aanschaffen? Neem dan zeker een kijkje op Litebit!

Plaats een reactie