Wat is Ripple?

XRP is een vaste waarde in de cryptovalutamarkt. Toch doet het bedrijf het anders dan de meeste cryptobedrijven; ze spelen voornamelijk in op de reeds bestaande bank- en aandelenwereld, waar veel andere cryptovaluta net een alternatief bieden op die systemen. In dit artikel leggen we je de verschillen uit, bespreken we kort de security-problematiek en gaan we in op de vraag of dit een goed moment is om in de coin te investeren.

XRP en de Ripple blockchain

Ripple is het cryptonetwerk dat XRP, het token van Ripple, heeft gelanceerd. Het bedrijf werd in 2012 opgericht in Californië. Oorspronkelijk kreeg het netwerk de naam Opencoin, maar in 2012 begonnen ze al met het oprichten van het betaalprotocol Ripple. In 2015 nam het bedrijf de beslissing om voortaan ook onder die naam verder te gaan – en werd  Ripple als netwerk geboren.

Ripple doelt erop een oplossing te vinden voor verschillende transactieproblemen waar banken mee kampen. Met hun token willen ze het betalingsverkeer tussen banken, voornamelijk internationale transacties, verbeteren en versnellen. Momenteel kan het namelijk erg lang duren en relatief veel kosten om een overboeking naar het buitenland af te ronden.

Met hun platformen, xCurrent, xVia en xRapid, bieden ze een tussenweg. Geld dat van de ene bank naar de andere verzonden wordt zou dankzij die platformen geen tussenstops meer moeten maken bij andere, feitelijk irrelevante banken. In plaats daarvan koopt een bank XRP met het te verzenden geld. Die tokens verzenden ze dan naar de bank waar het geld uiteindelijk moet belanden. De ontvangende bank verkoopt de XRP, en de winst wordt op de bankrekening van de ontvangende partij gestort.

Zo biedt Ripple met XRP twee oplossingen. Enerzijds wordt de transactie een stuk sneller verwerkt, en moet de ontvangende partij minder lang op het geld wachten. Anderzijds wordt er ook stevig bespaard op transactiekosten. Wanneer het geld namelijk van bank naar bank reist, komen daar bij elke bank transactiekosten bij kijken. Omdat het aantal tussenstops wordt verminderd en het geld rechtstreeks in vorm van XRP wordt verzonden, worden de transactiekosten dus stevig teruggedrongen.

De drie Ripple platformen (xCurrent, xVia en xRapid)

Bedrijven die met Ripple samenwerken en XRP in gebruik nemen, kunnen gebruik maken van de drie platformen die de Ripple Company aanbiedt.

  • xCurrent verwerkt internationale transacties onmiddellijk, en tegen een ontzettend lage fee. De transactie fee bedraagt namelijk slechts 0.00001 XRP, en die fee kan als symbolisch beschouwd worden – ze dient enkel om DDoS aanvallen af te weren.
  • xVia is een API (application programming interface) die aangesloten kan worden op reeds bestaande bankinterfaces. De API stelt gebruikers in staat om hun transacties op te volgen, en verhoogt de efficiëntie waarmee betalingen kunnen worden uitgevoerd.
  • xRapid, tot slot, biedt een oplossing voor liquiditeitsproblemen. Met xRapid worden betalingen meteen omgezet naar XRP, Ripple’s eigen valuta. Zo worden de hoge liquiditeitskosten die normaal bij (internationale) overschrijvingen komen kijken uit de weg geruimd.

Hoe verschilt XRP van Bitcoin en andere cryptovaluta?

Het belangrijkste verschil met Bitcoin is de bestemming van het platform. Waar de Bitcoinbeweging op decentralisatie mikt, en dus een alternatief biedt op het huidige bankwezen, wilt Ripple met XRP het bestaande bankwezen (drastisch) verbeteren.

Bitcoin werd dus ontworpen als betaalmiddel. Je kunt ermee van waarde wisselen zonder daarvoor beroep te moeten doen op een derde partij. XRP daarentegen werd opgericht als betaalsysteem, geldoverdrachtsysteem en ‘wisselkantoor’. Bitcoin wilt de derde partij bij betalingen elimineren, terwijl Ripple met XRP net de werking van die derde partij wilt verbeteren – en het bestaande systeem dus wel wilt behouden en zelfs ondersteunt. Daarin verschilt XRP drastisch van Bitcoin en andere cryptovaluta.

Momenteel werkt Ripple samen met meer dan 100 andere bedrijven en banken, waaronder American Express maar ook het Franse Crédit Agricole.

Daarnaast bestaan er uiteraard nog enkele andere wezenlijke verschillen tussen XRP en andere cryptovaluta.

  • Bitcoin is een publiek platform. Er zit geen bedrijf bank of andere derde partij achter de coin. De coins worden gemijnd door verschillende onafhankelijke ontwikkelaars.
  • XRP werd opgericht door een bestaand bedrijf (The Ripple Company), kan rekenen op de steun van verschillende investeerders, en werkt samen/voor banken.
  • Bitcoin kan door iedereen gemijnd worden. Wie Bitcoin mijnt, krijgt daarvoor ook een vergoeding (in de vorm van BTC, Bitcoin tokens). De maximale voorraad Bitcoins bevat 21 miljoen tokens. Er kunnen, in principe, geen BTC tokens meer worden bij gemijnd.
  • De volledige voorraad XRP, het Ripple token, is reeds gemijnd. Gebruikers kunnen de coin niet mijnen. De volledige XRP voorraad bevat 100 miljard tokens. Daar zouden, in principe, nog extra tokens bij gemijnd kunnen worden door The Ripple Company.
  • Bitcoins zijn verspreid over en in handen van gebruikers over de hele wereld.
  • The Ripple Company heeft ongeveer 60% van zijn XRP tokens zelf in handen. De andere 40% werd reeds vrijgegeven en is nu in handen van de gebruikers. De XRP coins worden geleidelijk aan op de markt losgelaten.
  • Bitcoin transacties gaan relatief traag. Een transactie neemt al snel een volledig uur in beslag. Het platform verwerkt daarnaast slechts een zevental transacties per seconde.

Ripple heeft ingezet op de snelheid van zijn transacties. Gemiddeld duurt een transactie met XRP slechts vijf seconden. Het platform is dan ook in staat ruim 1500 transacties per seconde te verwerken.

Is Ripple een utility of security token?

Over die vraag wordt de laatste tijd uitvoerig gedebatteerd. Voor we er dieper op ingaan, is het wel zo interessant om het verschil tussen de twee soorten tokens even uit te leggen.

Een security token

Een security token is een token, ontwikkeld door een bedrijf, dat zijn waarde ontleent aan externe assets. Het is de bedoeling dat je security tokens aanschaft als investering. Stijgt de waarde van het externe asset, dan stijgt de waarde van het security token, en dat werkt niet heel anders dan het geval is bij aandelen. Je krijgt bij aanschaf van een security token namelijk ook inspraak in de werking van het bedrijf dat het token uitbrengt – dit dankzij een stemplatform op de blockchain. Security tokens worden op wettelijk vlak behandeld als ‘securities’, bij ons beter bekend als effecten.

Een utility token

Een utility token is een token, ontwikkeld door een bedrijf, waarmee je producten en diensten (van het bedrijf) kunt aanschaffen. Doet het bedrijf het goed, dan stijgt de waarde – net als de waarde van een security token. Een utility token geeft zijn eigenaars geen inspraak in het bedrijf. Bovendien worden ze niet verkocht als investering (hoewel ze dat natuurlijk wel kunnen zijn aangezien ook de waarde van utility tokens kan stijgen).

Zoals je ziet is het onderscheid erg fijn, en moeilijk te definiëren. Beide soorten tokens kunnen gebruikt worden om winst te genereren.

Howey test

Waarom is het onderscheid dan zo relevant? Dat komt door de wetgeving die komt kijken bij het gebruik van security tokens. Kort gezegd moeten securities of effecten (daaronder vallen ook de Security tokens) in de Verenigde Staten gelegitimeerd worden door een registratie van de bijhorende contracten bij het SEC. Nog korter gezegd: security tokens worden strenger gecontroleerd dan utility tokens.

Wettelijk gezien wordt nog steeds gebruik gemaakt van de Howey test om te bepalen of iets als een security wordt behandeld of niet. Deze test werd echter ‘verzonnen’ in 1933, en is dus wat gedateerd. Om door de Howey test als security te worden benaderd, moet een investering aan vier criteria voldoen. Het moet gaan om het (1) investeren van geld (2) met oog op winst, (3) binnen een gemeenschappelijke onderneming (4) met voordeel afkomstig uit de inspanningen van anderen.

Dus… Is XRP een utility of security token?

XRP voldoet duidelijk aan de eerste voorwaarde – je moet geld uitgeven om XRP te bemachtigen.

Of er aan de tweede voorwaarde wordt voldaan is minder duidelijk. Wie het doel van Ripple bekijkt, kan argumenteren dat winstbejag niet het hoofddoel is van XRP bezitters. Toch wordt XRP doorgaans wel aangekocht als investering, en willen de kopers op termijn winst maken met de coin.

Zonder er al te diep op in te gaan kan gesteld worden dat ook het derde criterium geldt voor XRP; het gaat om een onderneming, en meerdere mensen hebben (kleine) hoeveelheden XRP in handen.

Het is het vierde criterium dat voor de meeste kopzorgen zorgt. Er kan namelijk moeilijk vastgesteld worden of er inspanningen van anderen komen kijken bij de winst die voortkomt uit XRP investeringen. Dat hier onduidelijkheid over bestaat ligt vooral aan de leeftijd van de test. 1933 bood natuurlijk een heel ander financieel landschap dan de eenentwintigste eeuw kent.

Het is dus onduidelijk of XRP als utility of security token moet worden behandeld. In Groot-
Brittannië wordt XRP alvast niet tot de utilities gerekend, in de VS wordt de kwestie nog besproken. Moest XRP in de VS wel als utility token worden benaderd, dan komen daar ernstige gevolgen bij kijken. Het meest relevante gevolg? Alle voorgaande aankopen van XRP kunnen dan beschouwd worden als overtreding van de ‘Securities Act’, wat het bedrijf erg duur kan komen te staan.

XRP kopen

Zoals reeds vermeld kun je XRP, de Ripple munt, niet zelf mijnen. Gelukkig kunnen we, ook in de Benelux, eenvoudig XRP aanschaffen via onder meer BTCDirect en Bitvavo.

Hier vind je de live koers van Ripple XRP.

Is investeren in XRP een goed idee?

XRP staat al geruime tijd in de top drie van Coinmarketcap wat marktkapitalisatie betreft. Er kan dus wel gesteld worden dat het een populaire coin is. De samenwerking met verschillende banken en bedrijven maakt ook dat het XRP token tot de meer betrouwbare investeringsopties kan worden gerekend.

De waarde van een XRP ging in 2017 van $0,006 naar $3,65 – een forse stijging en heel wat winst voor vroege investeerders dus, er op rekenend dat ze hun coins toen van de hand deden. Momenteel is het token zo’n $0,22 waard, wat een stuk lager ligt dan de piek begin 2018.

Is dit hét moment om in XRP te investeren, of zijn de hoogtijdagen van de coin geteld? Is het verstandig(er) om op de uitslagen van de Amerikaanse Howey test te wachten? Wat zullen de beschuldigingen van Selkis teweegbrengen? Dat zijn dingen waar je als potentiële investeerder best even bij stil moet staan.

Disclaimer: Investeren in cryptovaluta gaat gepaard met risico’s. De informatie en adviezen die in dit artikel worden aangereikt zijn volledig vrijblijvend. Ga steeds zelf op onderzoek uit voor je de beslissing maakt in een bepaalde cryptovaluta te investeren, en investeer nooit meer geld dan je kunt missen.

Plaats een reactie